Bielorusko stále núti migrantov nelegálne prekračovať poľské hranice, tvrdia Poliaci

Bielorusko naďalej núti migrantov, aby nelegálne prekračovali poľské hranice s cieľom destabilizovať situáciu v Poľsku. Vyhlásil to poľský minister obrany Mariusz Blaszczak po piatkovom stretnutí s ďalšími zástupcami krajín Bukureštskej deviatky (B9).

Na staršej snímke poľská pohraničná stráž pri plote s ostnatým drôtom a migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska pri bieloruskej dedine Grodno. Foto: TASR/AP Na staršej snímke poľská pohraničná stráž pri plote s ostnatým drôtom a migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska pri bieloruskej dedine Grodno. Foto: TASR/AP

„Rád by som vám pripomenul hrozbu vyplývajúcu z útokov z bieloruského územia – tak proti Ukrajine, ako aj hybridných útokov proti Poľsku, ktoré sa odohrali minulú jeseň,“ povedal Blaszczak.

„Stále vidíme snahy prinútiť ľudí, ktorí boli ‚pozvaní‘ do Bieloruska, aby nelegálne prekročili hranice,“ povedal poľský minister. „Niet pochýb o tom, že táto metóda má za cieľ destabilizovať Poľsko“.

Poľsko bolo vlani na jeseň vystavené silnému náporu nelegálnych migrantov, najmä z Blízkeho východu a Afriky, ktorých prilákala vláda bieloruského promoskovského lídra Alexandra Lukašenka falošnými prísľubmi ľahkého prístupu na územie EÚ.

Počet prípadov ilegálneho prekročenia poľských hraníc rapídne klesol, odkedy Poľsko postavilo pozdĺž svojich hraníc s Bieloruskom plot, približuje agentúra PAP.

(tasr)


Ďalšie články