Saudská Arábia oznámila humanitárnu pomoc Ukrajine, bin Salmán telefonoval so Zelenskym

Saudská Arábia v sobotu oznámila humanitárnu pomoc Ukrajine vo výške 400 miliónov dolárov, informovala oficiálna tlačová agentúra SPA a dodala, že korunný princ Mohammed bin Salmán v tejto súvislosti telefonoval ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. TASR prevzala správy z tlačovej agentúry AFP.

Mohammed bin Salmán, korunný princ Saudskej Arábie. Foto: TASR/AP Mohammed bin Salmán, korunný princ Saudskej Arábie. Foto: TASR/AP

Princ zdôraznil „snahu kráľovstva podporovať všetko, čo prispeje k deeskalácii, ako aj jeho pripravenosť pokračovať v snahách o mediáciu.“ Saudská Arábia zohrala minulý mesiac nečakanú úlohu pri sprostredkovaní výmeny vojnových zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vojna na Ukrajine však vyvolala napätie medzi Saudskou Arábiou a Spojenými štátmi po tom, čo kráľovstvo do značnej miery odolalo tlaku na zvýšenie produkcie ropy s cieľom zmierniť energetickú krízu spôsobenú vojenským konfliktom.

Kráľovstvo čelí čoraz väčšej kritike zo strany USA po tom, čo sa Saudskou Arábiou vedená skupina vývozcov ropy OPEC dohodla s Ruskom a ďalšími spojencami na drastickom znížení produkcie, čo by mohlo vyhnať ceny energií ešte vyššie. USA obvinili OPEC+ z pridania sa k Rusku a v stredu americký prezident Joe Biden dokonca pohrozil „dôsledkami“ pre Saudskú Arábiu.

(tasr, min)


Ďalšie články