Giorgia Meloniová je oficiálne premiérkou. Stala sa prvou ženou na čele vlády v Taliansku

Líderka národno-konzervatívnej strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu. Stala sa tak prvou ženou na čele vlády v histórii Talianska. Jej kabinet bude zároveň najpravicovejším od konca druhej svetovej vojny.

Giorgia Meloniová Nová talianska premiérka Giorgia Meloniová. FOTO TASR/AP

Meloniovej k funkcii zablahoželala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. „Teším sa na konštruktívnu spoluprácu s novou vládou pri výzvach, ktorým spoločne čelíme,“ napísala von der Leyenová v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Novej talianskej premiérke zablahoželala aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová z Malty. „Európa potrebuje Taliansko. Spolu prekonáme všetky ťažkosti,“ napísala na Twitteri.

Ešte pred zložením prísahy Meloniová uviedla, že jej vláda bude mať jasné proeurópske a proatlantické smerovanie. Zároveň opakovane ubezpečila, že bude pokračovať v podpore Ukrajiny.

Meloniová (45) v piatok večer predstavila talianskemu prezidentovi zoznam navrhovaných ministrov. Je medzi nimi aj jej koaličný partner Matteo Salvini, predseda strany Liga. V novej vláde bude vicepremiérom a zároveň ministrom dopravy a infraštruktúry. Ďalším podpredsedom kabinetu a tiež ministrom zahraničných vecí bude bývalý šéf Európskeho parlamentu Antonio Tajani zo strany Vpred, Taliansko Silvia Berlusconiho.

Rezort vnútra povedie Matteo Piantedosi, obrany Guido Crosetto, zdravotníctva Orazio Schillaci a ministrom spravodlivosti bude Carlo Nordio. Bývalý minister hospodárskeho rozvoja Giancarlo Giorgetti sa pod vedením Meloniovej postaví na čelo rezortu financií.

Strana Bratia Talianska, ktorá získala v septembrových voľbách 26 percent hlasov, bude vo vládnej koalícii so spriaznenými stranami pravicového bloku – Ligou Mattea Salviniho a stranou Vpred, Taliansko expremiéra Silvia Berlusconiho.

(tasr, red)


Ďalšie články