Holandsko pripravuje krízový plán pre prípad krachu eura

Holandská ministerka financií Sigrid Kaagová v liste informovala poslancov o tom, že do pár týždňov vláda pripraví plán pre prípad, ak by došlo ku krachu eura. Holandsko taký plán vypracovalo už v minulosti.

Euro. Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA Euro. Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Kaagová v stredu zaslala list predsedníčke dolnej komory holandského parlamentu Vere Bergkampovej, v ktorom ju informuje, že počas niekoľkých týždňov predloží poslancom dôverný súhrnný scenár príprav na krízu eura. Chystaný dokument má poslancom poskytnúť bližšie informácie o postupe Holandska pri prípadnom krachu spoločnej európskej meny.

„Týmto listom Vás informujem, že v priebehu niekoľkých týždňov odovzdám Vašej komore dôverný postup, ktorý zahŕňa prípravy na krízové ​​scenáre týkajúce sa eura. To umožní snemovni prístup k hlavným bodom príprav na krízu eura. Príprava tohto súhrnu bude ešte nejaký čas trvať. Rada by som podotkla, že ide o čisto hypotetické scenáre,“ končí sa krátky list ministerky.

Ministerka v úvode listu píše, že tak robí na základe svojho sľubu, ktorý dala poslancovi Pieterovi Omtzigtovi, ako aj ďalším poslancom. Poslancom vtedy sľúbila, že preverí, či a v akom rozsahu by bolo možné dôverne informovať snemovňu o možných núdzových scenároch v eurozóne. Informuje o tom portál Rtl Nieuws.

Spomínaný poslanec Omtzigt krok ministerky financií ocenil. „Práve teraz panuje veľké napätie a videli sme, čo už prepuklo v Spojenom kráľovstve. Je dobré, aby vláda bola vždy pripravená na všetky možné scenáre, aj keď sú nepravdepodobné,“ uviedol poslanec.

Podobné plány už vznikli

Holandsko už scenáre postupu pre prípad krachu eura raz vypracovalo. V roku 2014 vtedajší minister financií Jeroen Dijsselbloem pripustil, že boli vytvorené núdzové scenáre, ktoré by nadobudli účinnosť, ak by euro padlo.

Súčasná ministerka v liste potvrdila, že také plány skutočne existovali. Kaagová v liste sľubuje, že členovia dolnej komory budú môcť nazrieť aj do plánov vytvorených počas predchádzajúcej veľkej krízy v EÚ.

Prísne tajné 

Staré aj nové plány však ostanú prísne tajné a pre verejnosť neprístupné. Podľa Kaagovej sú to špekulatívne informácie, ktoré by mohli ovplyvniť kapitálový trh.

„Nikdy o tom nehovoríme verejne, pretože nie je žiaduce vynášať krízový scenár na verejnosť, a to nielen preto, že je vysoko špekulatívny, ale aj preto, že sa dotýka zahraničných vzťahov a môže ovplyvniť kapitálový trh,“ uviedla ministerka.

Portál Rtl Nieuws však pripomína, že v extrémnom prípade, ak by euro stratilo takmer celú svoju hodnotu, sa vypracoval plán na znovuzavedenie guldenu, čo bola pôvodná holandská mena, ktorú v roku 2002 nahradilo euro.


Ďalšie články