Mjanmarsko: Po útoku armády vo zväzovom Kačjinskom štáte hlásia 60 obetí

Najmenej 60 ľudí prišlo o život v Kačjinskom zväzovom štáte na severe Mjanmarska pri nedeľnom leteckom útoku armády, zameranom na koncertné podujatie, počas ktorého chceli jeho účastníci osláviť 62. výročie založenia Organizácie za nezávislosť Kačjinov (KIO). Táto politická formácia sa zasadzuje za práva kačjinskej národnostnej menšiny.

FfxM8CLX0AAUqze Následky zásahu armády. Foto: Twitter/cvdom2021

Počet obetí môže ešte stúpnuť, pretože mnoho je ľudí ťažko zranených, potvrdili v pondelok pre agentúru DPA očití svedkovia. Do pondelkového poludnia miestneho času hlásili minimálne 60 mŕtvych.

Predstavitelia KIO v pondelok uviedli, že útok si vyžiadal približne 50 obetí na životoch a ďalších 70 zranených, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

Lokálne médiá napísali, že útok vykonala mjanmarská armáda v nedeľu večer okolo 21.00 h tromi strojmi vzdušných síl v čase, keď sa na podujatí zhromaždilo množstvo ľudí. Medzi obeťami sú aj miestni známi umelci, povedal jeden hudobník, ktorý chcel z bezpečnostných dôvodov zostať v anonymite.

,,Toto nie je vojnová oblasť. Naši ľudia si jednoducho prišli užiť koncert pri príležitosti spomienkového podujatia národnostnej (skupiny), avšak armáda napriek tomu zaútočila,“ povedal Aun Hein Min, bývalý poslanec mesta Pchákan (angl. transkr. Hpakant).

Kancelária OSN v Mjanmarsku uviedla, že je „hlboko znepokojená a zarmútená správami o leteckých útokoch, ktoré sa odohrali v Pchákane v Kačjinskom zväzovom štáte.

,,Prvotné správy naznačujú, že bombardovaním mohlo byť zasiahnutých viac ako 100 civilistov,“ uvádza sa vo vyhlásení OSN s tým, že bolo hlásených aj množstvo obetí na životoch.

Od vojenského prevratu z 1. februára 2021 sa Mjanmarsko zmieta v chaose a násilnostiach, keďže vládnuca junta potláča akýkoľvek odpor. KIO už desaťročia bojuje proti armáde a podporuje odporcov vojenského prevratu. V regióne Kačjinského zväzového štátu sa usídlilo mnoho ľudí, ktorí utekajú pred brutalitou junty.

(tasr)


Ďalšie články