Matovič chce prijímať ročne o päťsto medikov viac. Má to stáť milióny eur ročne

AKTUALIZOVANÉ Ministerstvo financií chce poskytnúť ročne milióny eur na zvýšenie počtu slovenských medikov v ročníku.

TK po rokovaní vlády SR o návrhu štátneho rozpoètu Igor Matovič (OĽaNO) gestikuluje počas tlačovej konferencie po tom, čo vláda SR schválila štátny rozpočet v Bratislave v piatok 14. októbra 2022. Foto: Martin Baumann/TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) chce zvýšiť počet slovenských medikov. Deklaroval, že rezort uvoľní peniaze, aby sa školám vynahradili straty z príjmov za zahraničných medikov. Má na to uvoľniť niekoľko miliónov eur. Vyplýva to z jeho vyjadrenia na sociálnej sieti.

Slovensko podľa jeho slov dlhodobo trpí nedostatkom lekárov. Minister uvádza, že ročne vzdelávame na Slovensku do sedemsto slovenských medikov v ročníku a približne 430 medikov zo zahraničia. Lekárske fakulty dlhodobo upozorňujú, že zahraničných študentov (samoplatcov) musia prijímať, lebo príspevky za ich štúdium im pomáhajú dopĺňať rozpočet a financovať slovenskú výučbu.

„Považujem za znak absolútneho nerozumu nezaplatiť lekárskym fakultám spomenutý rozdiel a nezískať tak ročne dodatočné stovky miest pre slovenských medikov, pri ktorých je veľká šanca, že aj na Slovensku zostanú. V súčasnosti na Slovensku zostáva v zdravotníctve pracovať zhruba 83 percent slovenských medikov, zahraniční takmer všetci odchádzajú,“ píše Matovič.

https://standard.sk/165209/s-pentou-nerokujeme-vystavba-razsoch-ostava-nevyhnutna-hovori-dekan-lekarskej-fakulty-juraj-steno/

Pýtali sto medikov navyše, dostať môžu až päťsto

Univerzitné nemocnice avizujú, že by vedeli prijať ešte ďalších sto slovenských študentov. S takouto požiadavkou prišli zástupcovia ministerstva zdravotníctva na utorňajšie stretnutie na pôde ministerstva financií.

Tam im mal Matovič prisľúbiť ešte o štyristo študentských miest viac. „Slovensko má eminentný záujem zvýšiť počet medikov zo spomenutých približne sedemsto na 1 200 v ročníku už od nasledovného školského roka. Bude to stáť dodatočné milióny eur ročne? Bude. A tak je to správne. Lebo na zdraví záleží. Najviac,“ píše minister financií.

Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov, je jednou z ôsmich požiadaviek Lekárskeho odborového združenia, ktoré v opačnom prípade hrozí hromadnými výpoveďami nemocničných lekárov od 1. decembra.

Reakcie politikov

Zámer ocenil aj šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). „Zdravotníctvo v súčasnom stave je beh na dlhé trate. Myslím, že táto vláda ten beh začala. Výsledky, ktoré síce nebudú hneď, ale za pár rokov, budú hlavne pre našich občanov,“ uviedol.

Minister školstva Ján Horecký deklaroval, že bude plne súčinný, aby fakulty na tento zámer mali podmienky. „Dnes im nič neprikazujeme, dávame im len možnosť, aby si mohli splniť cieľ, ktorý verím, že majú, aby bolo dostatok lekárov v našich zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách,“ dodal.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD reagovala, že program na zvýšenie počtu slovenských medikov sa rozbehol za vlády Petra Pellegriniho. „Toto vaše plagiátorstvo vnímame pozitívne, aj keď by bolo férové priznať, že tento program rozbehla naša vláda a vy ste ho v roku 2020 zrušili a teraz ho obnovujete,“ adresovala Matovičovi.

(est, tasr)


Ďalšie články