Svetový svet medoviny v Dolnej Krupej

Pôvodne sa chceli venovať len včelárstvu a produkcii vlastného medu, no dnes robia manželia Kudláčovci podľa medzinárodných súťaží jednu z najlepších medovín na svete.

Peter Kudláč. Foto: archív Kudláčovcov Peter Kudláč. Foto: archív Kudláčovcov

Hlavnou dominantou dedinky Dolná Krupá pri Trnave je kaštieľ, v ktorom podľa dostupných indícií krátko pôsobil aj Ludwig van Beethoven, ktorý bol učiteľom hudby mladých šľachtičien Brunsvikových.

Súčasťou kaštieľa je aj rozľahlý park so stromovými alejami. Ten je dnes prepojený s nedávno vytvoreným rozáriom, ktoré je súčasťou nového projektu firmy Apimed Petra Kudláča. Výrobca trnavskej medoviny pred tromi rokmi otvoril Medolandiu, zážitkový areál medoviny, ktorý sa stal najnovším vrcholom podnikateľského snaženia úspešnej firmy muža po štyridsiatich rokoch lásky k včelám a medu. Práve tu zúročili profit zo svojej dlhoročne úspešnej firmy.

Apimed tak okrem iného nadviazal na miestnu ružiarsku tradíciu, o ktorú sa zaslúžila najmä grófka Mária Henrieta Choteková. Jej ružová záhrada patrila medzi odrodovo najpestrejšie v Európe. Kudláčovci v areáli Medolandie vytvorili najväčšie súkromné rozárium na Slovensku, kde rastie 2 300 ruží a vyše dvesto odrôd.

Majitelia v ňom pestujú aj ružu, ktorú pri výročí šľachtičnej vyšľachtila svetoznáma nemecká ružiarska firma Kordes. Lupienky z tejto ruže sa používajú aj pri výrobe odrodovej medoviny zvanej príznačne Mária Henrieta.

Mária a Peter Kudláčovci. Foto: archív Kudláčovcov

Hoci to nie je veľmi známe, medovina patrí medzi produkty, v ktorých je Slovensko svetovou špičkou. Najväčší podiel na tom má práve firma Apimed Petra Kudláča z Dolnej Krupej pri Trnave, ktorú riadi spolu s manželkou Máriou. Okrem iného sú držiteľmi ocenenia Najlepšia medovina na svete zo svetového včelárskeho kongresu Apimondia 2015 v Južnej Kórei.   

Oduševnenie včelára

Firmu Apimed založil Peter Kudláč s manželkou v roku 1998. Onedlho otvorili v Trnave malý „medový“ obchodík, ktorého zamestnankyňa v ňom pracuje dodnes. Neskôr začal vo firme pracovať aj Petrov svokor Jozef Sloboda. Dnes táto rodinná trojica tvorí základ firmy, ktorá má spolu s Medolandiou vyše tridsať zamestnancov.

Keď však Peter Kudláč rozpráva svoj príbeh, zdôrazní, že všetko sa v skutočnosti začalo ešte v roku 1980 na základnej škole v neďalekom Trstíne, odkiaľ pochádza. „Chodil som do známeho včelárskeho krúžku, ktorý viedol učiteľ Michal Kumančík. Bol to výnimočný človek, krúžok viedol s veľkým zápalom a oduševnením. Nepotreboval žiadne ochranné pomôcky, ku včelám chodil bez kukly a bez rukavíc,“ spomína Peter Kudláč. „Vzbudil vo mne lásku k prírode a špeciálne k včelám. Medovina však v tom čase bola považovaná len za niečo z rozprávky, ako čosi historické.“

Včelárstvom bol fascinovaný už v mladosti, no vtedy ešte netušil, že mu vášeň prerastie do profesie. Peter Kudláč je totiž vyštudovaný strojár a po ukončení štúdia pracoval v trnavskej ŽOS. Po troch rokoch sa však rozhodol založiť firmu Apimed, firmu, ktorá sa medovine mala venovať len okrajovo – prím mala hrať vlastná produkcia včelieho medu a výroba medových produktov.

No keď mal Peter Kudláč ešte ako mladý včelár u seba na návšteve vtedajších odborníkov z výskumného ústavu včelárskeho, ktorých si veľmi vážil, prekvapil ho ich úžas z vtedy ešte amatérsky vyrobenej medoviny, ktorú im dal ochutnať. „Ja som bol vtedy mládenec a oni boli pre mňa veľké osobnosti. Vraj takú dobrú medovinu ešte nepili. Povedal som si, že keď to oni chvália, tak to asi nebude len tak.“ 

Rozárium firmy Apimed. Foto: archív Kudláčovcov

Z medoviny sa tak časom stal ich hlavný produkt. Obrat firmy sa z roka na rok postupne zvyšoval – až do roku 2020, keď prišla pandémia. „Medovinu predávame prevažne na nezávislých trhoch, teda mimo veľkých obchodov. Kamenné obchody a rôzne menšie špecializované predajne boli na rozdiel od veľkých obchodov počas lockdownov viackrát zavreté,“ spomína na ťažšie obdobie s tým, že v nasledujúcich rokoch sa tržby opäť začali zlepšovať. „Našťastie vždy, keď sa lockdown skončil, predaje sa veľmi rýchlo rozbehli.“

Odrodová medovina

A tak pod značkou Apimed vznikla známa značka Trnavská medovina, ktorá sa vyrába z kvetového medu. Apimed pôvodne produkoval len jeden druh medoviny, no v roku 2005 postupne prešli na svoju súčasnú filozofiu, ktorou je výroba odrodových medovín. Využívajú druhovú pestrosť a rozmanitosť slovenského včelieho medu. Neskôr pribudli do sortimentu aj ďalšie druhy medovín – Staroslovanská svetlá z agátového medu, Staroslovanská tmavá z lesného medu a Original Slovenská medovina z lipového medu.  

„Trnavská medovina je prvá a zatiaľ jediná medovina na svete, ktorá má zlatú medailu z oboch najväčších svetových súťaží Apimondie a Mazer Cupu,“ teší sa Peter Kudláč. Cenné kovy si však z týchto súťaží pravidelne odnášajú aj ostatné medoviny spoločnosti Apimed.

Na tohtoročnej súťaži Apimondia v tureckom Istanbule získali tri strieborné medaily. Odniesli si aj zlatú medailu zo súťaže Great American International Wine Competition v New Yorku.

Medolandia. Foto: Apimed

Peter Kudláč nám ukazuje aj to najvzácnejšie ocenenie: medailu za Najlepšiu medovinu na svete zo svetového včelárskeho kongresu Apimondia 2015 v Južnej Kórei. Ocenenie získala špeciálna Bariková medovina. Je vyrobená z agátového medu a zreje rok v dubových barikových sudoch, ktoré dovážajú z Ameriky. „Našou filozofiou je vyrábať autentické medoviny s cieľom nechať čo najviac vyniknúť chute a vône medu, z ktorých sú jednotlivé medoviny vyrobené. Na výrobu jedného litra medoviny spotrebujeme takmer pol kilogramu medu,“ opisuje Mária Kudláčová.

Kolekciu medovín dopĺňa medový aperitív Ambrozia z kvetového medu, ktorý je obohatený zmesou osemnástich bylín a korenín s pozitívnymi tráviacimi účinkami. Názov Ambrozia pochádza zo starovekého Grécka, znamenal sladký opojný nápoj z medu určený výhradne pre bohov, navyše symbolizoval nesmrteľnosť.

Slovensko, krajina medu a medoviny

Úspešnú medovinu svetovej kvality vyrába aj neďaleké Včelco Smolenice. Kvalita slovenskej medoviny môže súvisieť aj s vysokými kritériami vyplývajúcimi z jednoduchej, ale prísnej štátnej normy. Na Slovensku môže byť medovina vyrobená výlučne prírodnou fermentáciou, teda alkohol môže vznikať len prírodnou cestou. Môže byť vyrobená len z medu a vody, pričom sa do nej môžu pridávať byliny a koreniny alebo ovocie a ovocné šťavy. Vo viacerých krajinách v zahraničí sa zrejúca medovina smie napríklad fortifikovať alkoholom.

„No nielen medovina, ale aj slovenský med sa umiestňuje na medzinárodných súťažiach veľmi vysoko,“ tvrdí Peter Kudláč. Aj preto med popri vlastnej produkcii vykupujú výlučne od slovenských včelárov. Zo svojich vlastných úľov majú každoročne približne dve tony medu.

Firma Apimed má dnes tri vlastné podnikové predajne – v Medolandii v Dolnej Krupej, v Trnave a v Bratislave, ktoré okrem medoviny predávajú aj slovenský med, špeciálne medy so včelími produktmi a orieškami či výživové doplnky a kozmetiku zo včelích produktov, ako sú materská kašička, peľ, propolis, vosk a včelí jed.

Bariková pivnica v Medolandii. Foto: Apimed

„Medovinu dlhodobo prezentujeme ako typický slovenský prípitkový nápoj. Je zaujímavou alternatívou zväčša dovozových aperitívnych nápojov. Výhodou je, že si ju dokážeme vyrobiť z vlastných zdrojov kvalitného slovenského medu a ako nápoj je veľmi hodnotná pre svoj vysoký obsah medu,“ hovorí Peter Kudláč.

Základom je rodina

Manželia Kudláčovci, ktorí zdieľajú spoločnú kanceláriu, si evidentne rozumejú aj vo svojich pracovných úlohách. „To, že sme spolu vo firme, môže mať svoje plusy aj mínusy, napríklad keď si občas lezieme na nervy, lebo sme celý deň spolu,“ vysvetľuje Mária. „Ale má to oveľa viac pozitív, lebo si veríme a manžel sa vo finančných veciach môže na mňa spoľahnúť. Môže svoju kreativitu a energiu naplno venovať tvorivým veciam. Ale manželia môžu spolu vo firme fungovať iba vtedy, ak majú presne rozdelené úlohy,“ dodáva.

Tak je to aj v Apimede, kde má pani Mária na starosti účtovníctvo a ekonomiku. „Majka je vynikajúca matematička, vyštudovala matfyz,“ dodáva jej manžel Peter, ktorý má na starosti celkové riadenie firmy, od tvorby a vývoja produktov až po obchod a marketing firmy.

Jeho svokor a otec pani Kudláčovej Jozef Sloboda aj napriek svojmu pokročilému veku stále dohliada na kvalitu medoviny. „Spolu s ním sa na výrobe medoviny podieľajú aj ďalší traja vyštudovaní medovinári, keďže medovina je víno z medu. U nás vravíme, že medovina je víno s dušou medu,“ hovorí Peter Kudláč. V závere dodáva, že úspechy firmy sú výsledkom všetkých, ktorí sa väčšou či menšou mierou podieľajú na chode firmy, bez ich dôvery, umu, vytrvalosti a pracovitosti by takéto výsledky nebolo možné dosiahnuť.


Ďalšie články