USA: Muž obvinený z útoku na Pelosiho bol na samovražednej misii

Muž obvinený z napadnutia Paula Pelosiho – manžela predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej – bol počas útoku na samovražednej misii a plánoval napadnúť aj ďalších politikov.

Útočník David DePape (v strede). Foto: TASR/AP Útočník David DePape (v strede). Foto: TASR/AP

David DePape (42) bol zadržaný minulý týždeň po tom, čo sa vlámal do domu Pelosiovcov v San Franciscu s úmyslom napadnúť Pelosiovú. Ako sám povedal vyšetrovateľom, plánoval Pelosiovú zajať a zlomiť jej kolená. V dome však našiel iba jej 82-ročného manžela Paula, ktorého napadol kladivom.

V nových súdnych spisoch prokuratúra uvádza, že DePape povedal vyšetrovateľom, že „mu bolo zle z klamstiev Washingtonu“ a že si určil niekoľko cieľov vrátane miestneho profesora, vysokopostavených miestnych aj federálnych politikov a ich príbuzných.

„Nechcel som mu naozaj ublížiť, ale viete, bola to samovražedná misia,“ povedal DePape policajtom počas toho, ako ho zadržiavali.

Podľa dokumentov prokuratúry Pelosi sa prebudil v piatok skoro ráno a nad sebou uvidel muža s kladivom a plastovými vreckami. DePape mu povedal, že prišiel nájsť predsedníčku americkej Snemovne reprezentantov, pretože „je druhá v poradí na úrad prezidenta“ a „musíme ich všetkých zlikvidovať“.

Pelosimu sa podarilo privolať políciu a otvoriť vchodové dvere. DePape však ešte do príchodu polície udrel manžela političky do hlavy kladivom, v dôsledku čoho bol Pelosi zakrvavený a na tri minúty stratil vedomie.

DePape čelí v súvislosti s útokom viacerým obvineniam. Na úrovni štátu Kalifornia bol obvinený z pokusu o vraždu, vlámania, útoku so smrtiacou zbraňou, týrania staršej osoby, neoprávneného zadržiavania staršej osoby a ohrozenia verejného činiteľa a jeho rodiny. Na federálnej úrovni bol obvinený z pokusu o únos americkej predstaviteľky a z napadnutia jej rodinného príslušníka.

(tasr)


Ďalšie články