V inscenácii Čistý dom sa snažia mať uprataný nielen dom, ale aj svoje vzťahy

Pred týždňom sa v Slovenskom národnom divadle uskutočnila prvá premiéra tejto sezóny inscenácie Čistý dom. Tento rok ich bude dvanásť.

jarka_jana_kovalcikova_2 Jana Kovalčíková ako Jarka v inscenácii Čistý dom. Foto: Robert Tappert/SND

Prvá slovenská scéna odštartovala premiérou hry od Sarah Ruhlovej, ktorá za toto dielo získala v roku 2004 Pulitzerovu cenu. Režisérsky tento kus spracovala Alena Weisel Lelková.

Pôvodne chceli tvorcovia predstavenie v slovenčine nazvať Biely dom, čo by ale mohlo evokovať, že pôjde o hru z politického prostredia. Opak je pravdou, politika sa do predstavenia, našťastie, nedostala.

Nejde však len o uprataný a čistý dom, upratať si musia postavy najmä vo svojich vzťahoch a zmysle života. Príbeh sa odohráva v Amerike, kam sa rozhodla odísť aj Slovenka Jarka po tom, ako jej zomreli matka i otec. Chce sa živiť ako komička, podobne ako jej rodičia, ktorých považuje za tých najvtipnejších ľudí na svete. Teraz preberá ich štafetu.

Ako však môže byť niekto najvtipnejší človek, keď trpí depresiou? Zrejme len veľmi ťažko. Aby v tomto svete dokázala prežiť, zamestná sa ako upratovačka v dome lekárky Lane. Manuálna práca ju ubíja a jej depresia sa tak iba prehlbuje. Z doterajšieho opisu to vyzerá ako dráma, ale nedajte sa pomýliť. Napriek ťažkým témam je v hre prítomný aj komediálny prvok, takže vlastne ide o tragikomédiu.

A na pravú mieru treba uviesť aj to, že v pôvodnej americkej inscenácii Sarah Ruhlovej sa komička volala Matilda a pochádzala z Brazílie. Zmena na Slovenku Jarku sa udiala najmä preto, že v americkej verzii hovorila vtipy Matilda v jej rodnej reči, ktorým kontextom by rozumel iba málokto. Slovenka Jarka je rusínskej národnosti a vtipy rozpráva práve v tomto nárečí.

Foto: Robert Tappert/SND

Za Jarku prevezme upratovanie lekárkina sestra Virginia, ktorá upratovanie miluje. Je zmyslom jej života, iný zatiaľ nenašla. Upratovaním však aspoň na chvíľku nazrie do sveta svojej sestry, ktorá ju z neho odstrkuje.

Lane pracuje v nemocnici spolu s manželom. Ich vzťah je chladný, veľmi sa nestretávajú. Lekárka si myslí, že je to preto, že sú obaja lekári a nemajú čas, keďže ho venujú svojim pacientom. Nie je to celkom tak. Charles sa zamiluje do svojej pacientky, ktorá je od neho o dosť staršia, ale má pokročilé štádium rakoviny. Jej charizma ho upútala natoľko, že chce svoju manželku opustiť.

Tragikomický obraz sa divákovi naskytne po tom, ako to príde Charles spolu s chorou Anou oznámiť manželke Lane. Ani trochu totiž necítia vinu za to, čo sa stalo. Nepodobá sa to vôbec bežnému oznámeniu nevery. Ak sa dá vôbec považovať oznámenie nevery za bežné. Diváka to môže primať zamyslieť sa nad svojím životom, či vždy cítil vinu za zlé veci, ktoré urobil.

Vtedy názov Čistý dom naberá ten správny rozmer. Je čas, aby si protagonisti začali upratovať v hlave i srdciach a zistili, čo je pre nich dôležité a čo nie. Postavy začnú hľadať a nachádzať samých seba. A o tom to je, že niekedy nás aj zlá skúsenosť dokáže priviesť k novým a podnetným veciam.

Hru Čistý dom si do konca tohto roku môžete pozrieť na doskách SND ešte štyrikrát. Ďalšie reprízy budú nasledovať v novom roku.


Ďalšie články