Ruskí vojnoví blogeri tvrdia, že armáda dokončila ústup z Chersonu za Dneper. Antonovský most vyhodili do vzduchu

Ruské telegramové kanály informujú, že ruské sily sa v noci zo štvrtka na piatok úspešne stiahli na východný breh Dnepru a dokončili tak plánovaný ústup, ktorý v stredu oznámil hlavný generál ruskej armády na Ukrajine Sergej Surovikin. Bývalý veliteľ separatistov Igor Girkin pritom ešte vo štvrtok tvrdil, že medzi ruskými vojakmi v Chersone vypukla panika a hrozí, že veľká časť ruskej armády padne do zajatia.

Ruskí ženisti na pontónovom moste v Chersone. Foto: Profimedia Ruskí ženisti na pontónovom moste v Chersone. Foto: Profimedia

„Ruské jednotky dokončili stiahnutie na ľavý breh Dnepra. Jednotky protivzdušnej obrany poskytovali krytie pre trajektové prechody a zoskupenia vojsk,“ napísal v piatok telegramový kanál Rybar, ktorý dlhodobo patrí k najtriezvejším a najdôveryhodnejším ruským vojnovým blogerom. Kanál uviedol, že počas ústupu ruské delostrelectvo a letectvo ostreľovali ukrajinské sily a snažili sa ich spomaliť.  

„Ozbrojené sily Ruskej federácie úplne stiahli svoje sily z pravého brehu rieky Dneper,“ uviedol zase kanál Archangel Specnaza.

Zábery ukazujú, že v noci bol zničený Antonovský most, ktorý bol hlavnou dopravnou tepnou Chersonu s východným brehom Dnepra. Presnými zásahmi Ukrajinci tento most vyradili už v auguste. Ruské zdroje tvrdia, že ruská armáda ho vyhodila do vzduchu pri dokončení ústupu.

Pri bojoch mala byť poškodená aj vodná elektráreň v Kachovke. Z útokov na elektráreň sa dlhodobo obviňujú obe strany. Rozsah škôd nie je známy.

Informácie o ústupe nateraz nie je možné nezávisle overiť. V noci zo štvrtka na piatok viaceré proukrajinské aj proruské telegramové kanály informovali, že Ukrajinská armáda spustila proti ustupujúcim Rusom v Chersone rozsiahlu ofenzívu.

Podľa niektorých zdrojov mali ukrajinské sily vstúpiť do Chersonu a medzi ruskými vojakmi vypukla panika. „Zanechali svoje vybavenie a snažia sa dostať na ľavý breh. Nie je možné bezpečne prejsť. Črtá sa vojenská katastrofa,“ napísal bývalý veliteľ doneckých separatistov Igor Girkin.

https://standard.sk/275053/tazka-noc-pre-rusov-ukrajinci-su-vraj-uz-v-chersone-a-bombarduju-prechody-cez-rieku/

Situácia teda zostáva nejasná. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov ešte vo štvrtok tvrdil, že ruskej armáde potrvá najmenej týždeň, kým sa z Chersonu stiahne.  

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer vo videopríhovore uviedol, že v súvislosti so sťahovaním ruských síl z Chersonskej oblasti oslobodili ukrajinské sily už 41 obcí na juhu krajiny. „Počet ukrajinských vlajok, ktoré sa v rámci prebiehajúcej obrannej operácie vrátili na svoje zákonné miesto, dosahuje už desiatky,“ poznamenal Zelenskyj. „Nie je to nepriateľ, ktorý odchádza – sú to Ukrajinci, ktorí okupantov vyháňajú,“ zdôraznil.

Cherson leží na západnom brehu rieky Dneper a bol prvým veľkým ukrajinským mestom a jediným hlavným oblastným mestom, ktoré sa dostalo do rúk ruským inváznym silám. Dobyli ho už 2. marca v rámci invázie na Ukrajinu, ktorú spustil šéf Kremľa Vladimir Putin 24. februára. Rusi v septembri Chersonskú oblasť anektovali spolu so Záporožskou, Doneckou a Luhanskou.


Ďalšie články