IT asociácia Slovenska: Umelá inteligencia prinesie oveľa viac pracovných miest ako vezme

Umelá inteligencia podľa prezidenta IT asociácie Slovenska (ITAS) Emila Fitoša prinesie oveľa väčší vznik nových pracovných pozícií ako vezme.

Umelá inteligencia, ilustračná snímka. Foto: Mike MacKenzie/Flickr.com Umelá inteligencia, ilustračná snímka. Foto: Mike MacKenzie/Flickr.com

„Väčší problém bude, ako sa im ľudia dokážu prispôsobiť a adaptovať sa na novú prácu,“ uviedol v súvislosti s transformáciou pracovných miest v dôsledku nasadzovania umelej inteligencie na pracovný trh. Táto problematika bola súčasťou medzinárodnej odbornej konferencie Človek a umelá inteligencia v Bratislave.

Fitoš zdôraznil, že Slovensko dosiaľ nemá implementovanú stratégiu celoživotného vzdelávania, ale ani schválenú stratégiu digitálnych zručností, pričom v rámci krajín OECD patrí k najhorším v prístupe ku rekvalifikácii a celoživotnému vzdelávaniu. „Veľmi veľa ľudí sa bude musieť dovzdelávať a rekvalifikovať,“ upozornil.

Poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann (KDH/EĽS) v rámci legislatívneho procesu o európskom nariadení o umelej inteligencii považuje za kľúčové zaradiť takzvané algoritmy ekonomiky pozornosti do kategórie vysokorizikových.

„Spája nás spoločné úsilie, aby bola ľudská dôstojnosť a ochrana ľudských práv v digitálnom veku jasnou prioritou,“ uviedla Lexmann, ktorá konferenciu zorganizovala. „Nesmieme dopustiť zneužitie technologického pokroku, aby sa obrátil proti človeku. To dnes vidíme v niektorých prípadoch ako napríklad sociálne siete a algoritmy, ktoré manipulujú šírenie informácií či naše emócie a sme svedkami závažných dopadov na fungovanie celej spoločnosti,“ dodala europoslankyňa.

(tasr)


Ďalšie články