Zomrela herečka Marína Kráľovičová

profimedia-0348630665 (1) Marína Kráľovičová. Foto: Profimedia.sk

AKTUALIZOVANÉ Herečka Marína Kráľovičová zomrela v pondelok vo večerných hodinách. Štandardu to povedal dobre informovaný zdroj.

Kráľovičová, ktorá v júni oslávila jubileum 95 rokov, zomrela v jednom z centier pre seniorov v bratislavskom Starom Meste, kam sa presťahovala tento rok.

Plus 7 Dní v polovici novembra informoval, že odložená a nepotrebná sa počas jesene života medzi seniormi byť necítila. „Je stále rovnako vitálna ako kedysi, no deti Jana a Miro ju pre vysoký vek nechcú nechávať v bratislavskom byte samu,“ napísal portál.

Umelkyňu, ktorá desaťročia žila mimoriadne aktívne a spoločensky, v centre jej blízki pravidelne navštevovali. Navyše na víkendy sa vracala domov, kde žila s manželom, literátom Mirom Procházkom, s ktorým mala dve deti.

Mária Kráľovičová po absolvovaní meštianky začala pracovať ako holička, neskôr sa zamestnala v obchode s odevmi. Hereckú kariéru začala už ako 18 ročná. Od roku 1948 bola stálou členkou Slovenského národného divadla. A len tento rok v januári sa s ním definitívne rozlúčila. Odohrala 74 divadelných sezón.

Bola prvou slovenskou televíznou herečkou. V roku 1957 ju režisér Ján Roháč obsadil spolu s Elom Romančíkom do inscenácie Do videnia, Lucienne!

Dokopy odohrala vyše štyristo divadelných, filmových a televíznych postáv a ešte dvojnásobok v rozhlase. Medzi jej postavami nechýba Shakespearova Júlia, Ofélia či pani Fordová, Hviezdoslavova Salome, Schillerova Amália, Brechtova Virginia, Arbuzovova Vala, Čechovova Sára aj Ranevská, lady Torrancová Tennessee Williamsa, Maggie-Marylin Arthura Millera, Iwaszkiewiczova George Sandová či Costeaova Ona a Edith Piafová.

V roku 2013 sa vydala na rozlúčkové turné po Slovensku s komédiou Marca Camolettiho Kto zhasol svetlo a detektívkou Ryba v trojke.

Patrila medzi národných umelcov. Za svoju kariéru získala niekoľko ocenení. Je dvojnásobnou laureátkou štátnej ceny, nositeľkou Radu Ľudovíta Štúra I. triedy, Zlatého krokodíla, Krištáľového krídla, má svoju tabuľku na chodníku slávy v Bratislave.


Ďalšie články