EÚ usporiadala párty vo virtuálnej realite za takmer 400-tisíc eur. Prišli šiesti ľudia

metaverzum Párty na metaverze z dielne EÚ. Foto: reprofoto YouTube

Brusel chcel svoju digitálnu aktivitu a odhodlanie čeliť čínskemu vplyvu priblížiť mladým tiktokerom a instagramerom. Dopadlo to absolútnym fiaskom a stovkami tisíc eur vyhodenými von oknom.

Európska únia usporiadala na vlastnú propagáciu 24-hodinovú párty v metaverze (virtuálnom svete). Na minulotýždňové podujatie však takmer nikto neprišiel, presnejšie, zúčastnilo sa ho iba šesť ľudí.

Informoval o tom portál Business Insider s odvolaním sa na priame skúsenosti novinára Vincea Chadwicka, ktorý o bizarnej internetovej párty referoval na Twitteri a bol jedným zo zúčastnených.

Na ním zverejnených záberoch vidno pomerne zastaranú grafiku či zmätenú hŕstku používateľov a počuť až primitívne jednoduchú elektronickú hudbu.

Únia uviedla, že metaverzum v hodnote takmer 400-tisíc eur vytvorila na zvýšenie povedomia medzi 18- až 35-ročnými ľuďmi „predovšetkým na TikToku a Instagrame“, ktorí nie sú politicky angažovaní.

Konkrétne stratégia, ktorú má metaverzum zviditeľniť a ktorú mala plážová párty odštartovať, sa nazýva Global Gateway (Globálna brána). Tá bola spustená ako hlavná stratégia Európskej komisie na investovanie do infraštruktúry na celom svete. Komisia tvrdí, že zmobilizuje 300 miliárd eur na „spojenie Európy so svetom“, objasňuje web Eurodad.

Čiastočnou úlohou stratégie je čeliť čínskemu vplyvu. Reč je o novej hodvábnej ceste alebo tiež stratégii Jeden pás, jedna cesta, čo je hospodárska iniciatíva, ktorú predstavil prezident Si Ťin-pching v septembri roku 2013. Je zameraná na zlepšenie dopravnej infraštruktúry pre potreby čínskeho obchodu.

Po zhliadnutí virtuálnej párty ale jeden diplomat z EÚ pre portál Times od London povedal: „Peking sa musí počúrať od smiechu. Bolo by to zábavné, keby to nebol seriózny projekt a keby sme za to všetko nezaplatili.“

Portál Devex už pred niekoľkými týždňami napísal, že zamestnanci EÚ mali z projektu obavy už pri jeho predstavení. Objavili sa od nich reakcie o tom, že súčasná podoba metaverza je „zahanbujúca“ a vraj ide o „digitálny odpad“.


Ďalšie články