Viacerí slovenskí futbalisti menia dresy, Škriniar ostáva v Miláne

Borussia Mönchengladbach - Wolfsberger AC László Bénes (vo výskoku) ešte v drese Borusie Mönchengladbach. Foto: TASR/AP

Výhodou je, že niektorým futbalistom sa otvárajú kluby, kde budú môcť pravidelne hrávať. To je dobrá správa pre reprezentačného trénera.

Prelom januára a februára býva tradične termínom, keď sa zatvárajú prestupové okná v rozhodujúcich futbalových ligách v Európe. Tohtoročné transfery sa dotkli aj slovenských hráčov a pred tromi marcovými kvalifikačnými zápasmi a letnými majstrovstvami o majstrovstvá sveta Európy dostal reprezentačný tréner Tarkovič niekoľko nádejne znejúcich správ. Dresy menia Bénes, Vavro či Niňaj. Naopak zvláštne dopadla prestupová anabáza Dominika Greifa.

Lászlo Bénes do FC Augsburg

Dvadsaťtriročný stredopoliar a jeden z najväčších slovenských talentov mení pôsobisko v rámci nemeckej Bundesligy. Zo siedmej Borussie Mönchengladbach odchádza do konca aktuálnej sezóny na hosťovanie do trinásteho Augsburgu. Ten je len päť bodov nad čiarou zostupu, dôležité je, že Bénes, ktorý má s Borussiou zmluvu do leta 2024, dostane zrejme viac príležitostí ako v kádri osemfinalistu Ligy majstrov. 

Bénes sa po zranení vrátil do kádra v novembri, v Mönchengladbachu sa však darilo a nemali veľmi dôvod meniť osvedčenú zostavu. Lászlo si odvtedy pripísal v Bundeslige sedem štartov a dokopy odohral len 144 minút bez streleného gólu a s jednou nahrávkou. Zdravý a hrajúci Bénes bude isto zaujímavou voľbou pre reprezentačný stred poľa, ktorému často mimo Hamšíka chýbala kreativita a odvaha.

Denis Vavro skúsi šťastie v španielskej lige

Náš ďalší mladý reprezentant, ktorý sa nepresadil v kádri rímskeho Lazia, má namierené do španielskeho klubu SD Huesca. Vavro sa najprv spomínal v súvislosti s FC Janov, ďalším účastníkom série A, z hosťovania ale vzišlo pre neúspešnú zdravotnú prehliadku. 

Vavra už privítali v Španielsku. Foto: Instagram/sdhuesca.

SD Huesca je v Španielsku posledná a čakajú ju záchranárske práce, pre Vavra je ale podstatné, či si vybojuje viac priestoru ako v Laziu, kde ho tréner Simone Inzaghi počas doterajšej sezóny nasadil len do jedného pohárového zápasu. Vavrova cena podľa transfermarket.com tak klesla na 4 milióny eur, pričom do Lazia prestupoval v lete 2019 z Kodane za 10,5 milióna eur.

Nové kluby majú Stoch, Niňaj a Sabo

Od augusta 2020 bol bez klubu tridsaťjeden ročný krídelník Miňo Stoch. Aktuálne sa odchovanec Nitry upísal siedmemu klubu poľskej Ekstraklasy Zaglebie Lubin, kde sa stretne so slovenským trénerom Martinom Ševelom. Tarkovič pri Weissovi ukázal, že sa vie povzniesť nad staré hriechy, a tak bude možno pozornejšie monitorovať aj poľskú súťaž. Stoch v reprezentácii zaznamenal šesť gólov v 60 zápasoch.

Po dlhšej prestávke ma nový klub aj Miňo Stoch (vľavo). Foto: Instagram/zaglebielubin.

Dresy zmenili aj členovia širšieho reprezentačného kádra Branislav Niňaj a Erik Sabo. Niňaj odišiel z holandskej Fortuny Sittardy do Rumunska. V Sepsi OSK doplní slovenskú enklávu s Pavlom Šafrankom a Petrom Gal-Andrezlym. Erik Sabo mení dres v rámci tureckej ligy, z Karamgümrüku odchádza do Rizesporu.

Prestup Greifa stroskotal, nič nové ani u Rodáka a Dúbravku

Na spadnutie bol dlho očakávaný prestup Slovanistu Dominika Greifa, ktorý dávnejšie prerástol úroveň slovenskej ligy. Zdalo sa, že zakotví v kádri RCD Mallorca, ktorá sa usiluje o rýchly návrat do Primera Division a v jej kádri pôsobí aj reprezentačný obranca Martin Valjent. Mallorca mala záujem získať Greifa na hosťovanie s možnosťou trvalého prestupu. Greif na Malorke už bol a prešiel aj zdravotnou prehliadkou, no po včerajšku z toho ostalo len poďakovanie jeho španielskym fanúšikom na sociálnych sieťach. 

Greif nateraz zostáva v Slovane Bratislava. Instagram/dominikgreif.

Celú stroskotanú transakciu len stroho komentoval prezident Slovana Ivan Kmotrík ml.. „Vyzerá to tak, že bude hráčom Slovana Bratislava aj na jar. Nemôžeme len tak narýchlo o päť minút dvanásť predávať kľúčových hráčov. Dominik zostáva a problém je vyriešený,“ uviedol pre RTVS. Greif má zmluvu so Slovanom Bratislava do leta 2023.

Dvojkou vo Fulhame ostáva Marek Rodák. Mladý reprezentant nastúpil v Premier League len na jeden zápas. Chalupári však nešli cestou hosťovania, mladého gólmana budú radšej mať na lavičke, kde kryje chrbát Francúzovi Alphonseovi Areolovi. Fulham je síce na pozícii znamenajúcej zostup, manažér Paul Parker sa však zjavne spolieha na francúzskeho reprezentanta. Ten napriek deravej obrane Londýnčanov, predvádza spoľahlivé výkony a ak sa nezraní, Rodák na jar a v lete v optimálnom zápasovom vyťažení nebude.

Väčšiu porciu zápasov si zrejme odkrúti skúsený Martin Dúbravka. Jeho Newcastlu sa prestáva dariť, defenzíva patrí k najhorším v lige a je predpoklad, že ako najlepší hráč tímu z uplynulej sezóny, dostane po prekonaní dlhodobého zranenia viac príležitostí. V súboji o tímovú jednotku s Karlom Darlowom v prospech Slováka hovoria skúsenosti, trhová cena i prepokladaná účasť na blížiacom sa Eure.

Škriniar zostáva v Interi Miláno 

V lete tréner Interu Antonio Conte avizoval, že Milan Škriniar je na predaj. Inter začal hrávať na troch obráncov a Slovák pri tomto rozostavení zostával často na striedačke. Milánčania vtedy žiadali 50 miliónov eur.

Záujmom reagoval Tottenham, no núkal maximálne 44 miliónov a nateraz sústredil pozornosť na príchod Antonia Rüdigera z Chelsea. Špekulovalo sa aj o Liverpoole, kde Kloppovi v jeden moment vypadla celá obrana a Van Dyjk, Matip a Gomez už v tejto sezóne zrejme nenastúpia. Situáciu nakoniec Reds vyriešili hosťovaním Turka Kabaka zo Schalke 04 a príchodom Bena Daviesa z Prestonu.

Milan Škriniar (v strede) v súboji so Zlatanom Ibrahimovičom je pre Inter aktuálne nepredajný. Foto: Instagram/milanskriniar.

Situácia sa medzitým zmenila v Miláne, Škriniar sa vrátil do základnej zostavy. V lige nastúpil vo všetkých zápasoch mimo troch októbrových kôl, kedy bol v karanténe pre koronavírus. Inter je aktuálne v lige druhý, len dva body za vedúcim mestským konkurentom AC, po rokoch to v Taliansku so zosadením Juventusu z trónu vyzerá nádejne. Škriniar už strelil dva góly a podľa Conteho je nepredajný nielen teraz, ale ani v lete. Dobrá správa pre našu reprezentačnú obranu.


Ďalšie články