Šesť tipov na lyžovačku na netradičných miestach

0040 Pohľad od vrcholovej stanice lanovky v lyžiarskom stredisku Vasilitsa. Foto: archív autora

Nastupujúca inflácia nám ukrajuje z platov a ceny v niektorých slovenských lyžiarskych strediskách už dávno vystrelili na alpskú úroveň alebo k nej smerujú rok čo rok. Našťastie pohonné hmoty zlacňujú a lyžovačka v zahraničí sa môže stať dostupnejšou. Prinášame zopár tipov na menej známe lyžiarske destinácie, kde cena skipasu bude pod 30 eur na deň alebo blízko tejto sumy.

Výber lyžiarskych stredísk je čisto subjektívny a vychádza z mojich akademických, cestovateľských a životných záujmov. Hlavným kritériom pre ich výber je prírodný sneh, krásna príroda a ich blízkosť k významným historickým pamiatkam. Všetky lyžiarske strediská okrem bonusového tipu sa nachádzajú na Západnom Balkáne, kde vďaka moru a vysokým horám dochádza k výraznej zrážkovej činnosti, ktorá nad tisíc metrami nad morom zaručuje lyžovanie na množstve prírodného snehu. Najlepší čas na návštevu je v druhej polovici januára a vo februári. Potom už teplejšie počasie môže komplikovať lyžovačku, ale zvyčajne sa dá dobre lyžovať na správne navoskovaných lyžiach aj v marci.

Foto: archív autora

1. tip: S rodinou k moru a na lyže – Platak (Chorvátsko)

Do Chorvátska chodíme radi k moru. Prečo nejsť na lyžovačku k moru? Už ste lyžovali s výhľadom na Istriu, ostrovy Kvarneru, modré more a zelenú vegetáciu dole? Je to čarovné. Ako bonus môžete navštíviť staré mestá na Istrii, posedieť si na Korze v Rijeke alebo objavovať ostrov Krk, a to všetko bez davov turistov. Len vy, káva, víno, pršut a sneh. Všetko, čo treba spraviť, je byť flexibilný, sledovať počasie a v správnom slnečnom čase po výdatných snehových zrážkach vyraziť. Naskytne sa vám čarovný pohľad na severný Jadran. Doobedie sa dá stráviť na káve pri mori alebo surfovaním a poobedie na lyžiach. Počkať si na západ slnka bude už len bonusom za pekným dňom.

Lyžiarske stredisko Platak sa nachádza približne 30 minút od Rijeky a najlepšie sa k nemu ide z diaľnice Záhreb – Rijeka. Ide o malé lyžiarske stredisko, ktorého horná stanica dvojsedačky sa nachádza na 1 361 m n. m. a dojazd je na 1 100 m n. m. Momentálne budujú štvorsedačku, aby zvýšili kapacitu strediska, ktoré sa najmä cez víkend môže zaplniť. Červené zjazdovky majú 2 kilometre a modré 3,5 kilometrov. V tejto sezóne celodenný skipas stojí 18 eur cez týždeň a 22 eur cez víkend a deti do 16 rokov platia 12 eur cez týždeň a 13 eur cez víkend. Momentálne sa ešte lyžiarska sezóna nezačala pre teplé počasie.

2. tip: Za dobrým jedlom a šírymi svahmi – Jahorina (Bosna a Hercegovina)

Lyžiarske stredisko Jahorina je necelých 30 kilometrov od Sarajeva a preslávilo sa vďaka olympiáde z roku 1984. Nachádza sa na hrebeni pod horou Ogorjelicou (1 916 m n. m.) medzi 1 300 až 1 880 m n. m. Po útlme spôsobenom vojnou sa vďaka investíciám prebúdza k životu a dnes je z neho jedno z najväčších lyžiarskych stredísk na Balkáne. Horná časť lyžiarskeho strediska je jedna veľká hoľa, ktorá poskytne výhľady, a nižšie sú ihličnaté lesy.

Na Jahorine vás čaká 24 zjazdoviek s celkovou dĺžkou 47 kilometrov a komplexné služby, čomu zodpovedajú aj ceny netypické pre tento región, lebo medzi cieľových klientov patria aj Arabi z Perzského zálivu. Pre nás sú však stále dostupné a oplatí sa prísť na štvor- až päťdňovú lyžovačku ideálne cez týždeň. Celodenný skipas v medzisezóne stojí 66 KM (konvertibilných mariek, približne 33 eur) a štvordňový skipas 206 KM (približne 105 eur). V hlavnej sezóne vo februári zaplatíte za štvordňový skipas 223 KM (okolo 114 eur). Stredisko je vhodné najmä pre stredne zdatných lyžiarov (22 kilometrov červených zjazdoviek) a začiatočníkov (20 kilometrov modrých zjazdoviek). Po lyžovačke vás dostane balkánska kuchyňa, v ktorej sa miešajú storočia kulinárskeho umenia mnohých národov. Sezóna sa ešte nezačala, ale cez Vianoce začal padať sneh, takže vyzerá nádejne.

Foto: FB/JahorinaOC

3. tip: Dobrodružstvo pre mladších a milovníkov prašanu – Kopaonik (Srbsko)

Najväčšie srbské lyžiarske stredisko je doslova Pánu Bohu za chrbtom a cesta tam môže byť dobrodružstvo samo o sebe. Nachádza sa totiž na srbsko-kosovskej hranici a dosť ďaleko od diaľnice. Rýchlejšie to môže byť lietadlom do Nišu a odtiaľ ešte dobré dve hodiny autom do jedných z najdivokejších hôr v Európe. Odmenou však bude pekná príroda, ľudia so zmyslom pre humor, skvelá kuchyňa a lyžiarske stredisko, ktoré sa nachádza na troch kopcoch. Srbsko je tiež známe nekončiacou zábavou a ak o piatej hodine ráno jeden bar zatvára, tak druhý už otvára. Najvyšším bodom je Pančičev vrh (2 017 m n. m.) a kosovská hranica je od neho len 50 metrov. Zaujímavosťou je, že stredisko patrí štátu, ktorý do neho našťastie vo veľkom investuje. Príroda obdarila Kopaonik jedinečnými možnosťami. V priemere sa tam sneh nachádza 160 dní a slnko svieti 200 dní v roku.

Lyžovanie na Kopaoniku môže byť zážitkom pre celú rodinu aj pre milovníkov free ride lyžovania, hoci dlhšia a náročnejšia cesta nemusí byť vhodná pre malé deti. Väčšina zjazdoviek je relatívne krátkych, ale sú medzi sebou prepojené, a tak lyžovanie na nich ponúka veľa možností. Zhruba 24 kilometrov zjazdoviek je modrých, približne 19 kilometrov červených a 13 kilometrov je čiernych pre lepších lyžiarov. Na horách je mnoho lúk, ktoré poskytujú možnosti pre free ride. Novootvorená gondola spája najbližšiu dedinu Brzeče so strediskom, lebo autom by to bolo viac ako 20 kilometrov. Milovníci hotelových aranžmánov môžu bývať priamo v stredisku a byť hneď na zjazdovke. Cena štvordňového skipasu je 13-tisíc dinárov (približne 110 eur). Vianočné oteplenie si vybralo svoju daň aj na Kopaoniku a čaká sa na nový sneh a chladnejšie počasie. Momentálne je otvorená len malá časť strediska.

Foto: FB/infokop.net

4. tip: Free ride, free ride a ešte raz free ride – Popova Šapka (Severné Macedónsko)

Popova Šapka je tak trochu cesta do minulosti a pripomenutie si 90. rokov na našich svahoch. Nie je to nič pre dovolenkárov zvyknutých na lepší štandard, ale raj pre milovníkov prašanu a free ride. Ľahko sa tam dostanete po ceste z Tetova (8 kilometrov od strediska) a Skopje je vzdialené len 65 kilometrov. Obe mestá sú spojené diaľnicou. Stredisko sa nachádza na severozápade Severného Macedónska blízko Kosova na Šar Planine. Čaká na vás krásna príroda a poctivá balkánska kuchyňa, ktorú ocenia všetci mäsožravci.

Najvyšším bodom lyžiarskeho strediska Popova Šapka zvykla byť stanica lanovky vo výške 2 510 m n. m. a hotely sú vo výške 1 700 m n. m. Píšem zvykla byť, lebo starú sedačku zatvorili. Takmer celé stredisko sa nachádza nad hranicou lesa, čo zaručuje slobodu pohybu a nekonečné výhľady. Milovníci free ridu si môžu prenajať ratrak, ktorý ich vyvezie až nad 2 700 m n. m. a čaká ich dlhá jazda s inštruktormi, ktorí dbajú na bezpečnosť. Celodenný skipas stojí 1 100 denárov (približne 17,90 eura) a štvordňový skipas niečo cez 60 eur. Prenájom ratraku vyjde na 8 500 denárov (necelých 140 eur) na hodinu. K dispozícii je približne 20 kilometrov zjazdoviek, z ktorých tretina je čiernych, tretina červených a začiatočníci si môžu užiť poslednú tretinu modrých zjazdoviek.

Foto: FB/popovasapka

Foto: FB/PopovaShapka2020

5. tip: Lyžovačka medzi cédrami – Vasilitsa (Grécko)

Vasilitsa sa nachádza v Národnom parku Pindos na polceste medzi Solúnom a Ioanninou pri meste Grevena a od diaľnice je vzdialená približne 40 kilometrov. Hoci lyžovačka v Grécku môže vyzerať ako zvláštna myšlienka, podmienky sú neskutočné a lyžiarske strediská sa nachádzajú aj na Peloponéze a pri Delfách. Skialpinizmus je možný dokonca na Kréte. Ale späť k Vasilitse. Ohúria vás štíty okolo tohto strediska, kde sa môžete lyžovať medzi stáročnými cédrami. Je len na vás, či sa vyberiete po zjazdovke, alebo vás zláka free ride. Lyžovanie a aktivity v horách nepatria k obľúbeným športom Grékov, takže na zjazdovke nájdete trápiacich sa lyžiarov v rifliach, ktorí si prišli skúsiť novú zábavku. Druhou skupinou sú skvelí lyžiari, ktorí podľahli čaru zimy, free ridu, skokov a len tak si to ženú všetkými možnými smermi. Všeobecne platí, že v stredisku bude pomenej ľudí a svahy si môžete užívať. Keďže lyžovanie nie je až také populárne, môžete priletieť naľahko a okrem lyží si požičiate aj oblečenie.

Vasilitsa (web stránka je len v gréčtine) sa nachádza pod rovnomenným kopcom s výškou 2 249 m n. m. a stredisko je medzi 2 115 m n. m. a 1 642 m n. m. Nachádzajú sa v ňom len dve sedačkové lanovky, medzi ktorými treba prestúpiť, ak chcete ísť na najvyšší bod a k dispozícii je niekoľko vlekov. Upozornenie pre ľudí, ktorí majú strach z výšok: druhá sedačka ide veľmi vysoko nad strmým free ride terénom a bolo by lepšie, keby ju prerobili na kabínkovú lanovku. Varujem vás, seďte pokojne a nehýbte sa. Väčšina zjazdoviek je červených, sú tam ešte dve čierne free ride zjazdovky a jedna čierna upravovaná zjazdovka a len minimum modrých. Začiatočníci sa väčšinou lyžujú na modrej turistickej zjazdovke s dĺžkou cez 1 600 metrov. Cena denného skipasu cez týždeň je famóznych 15 eur a cez víkend 17 eur. Sezónny skipas stojí bezkonkurenčných 160 eur. Stredisko poskytuje vysoké zľavy deťom (do 6 do 12 rokov za 5 eur alebo 7 eur cez víkend) a mladým (od 13 do 25 rokov za 10 eur, respektíve 12 eur cez víkend). Najlepší čas na lyžovačku je vo februári. Toto lyžiarske stredisko je mojím osobným favoritom a nikde inde som si lepšie nezalyžoval.

Foto: archív autora

Bonusový tip na romantickú lyžovačku – pútnické miesto Monte Lussari

Monte Lussari je cesta do zimnej rozprávky. Nachádza sa pri severotalianskom meste Tarvisio v Julských Alpách a zostáva v tieni veľkých alpských lyžiarskych stredísk. Úplne nezaslúžene. Tesne pod vrcholom kopca (1 789 m n. m.) sa nachádza kostol, ku ktorému už storočia putujú Slovinci, Nemci a Taliani a dohovoríte sa tam s miestnymi aj pomalou a jednoduchou slovenčinou. Skočte na kávu a štrúdľu k Juremu. Každý národ si to miesto nazval po svojom, napríklad Slovinci ho volajú Svete višarje. Okolo kostola vyrástla malá osada, ktorá sa v zime premení na útulnú kaviarensko-ubytovaciu dedinku. Ubytovanie poskytuje aj miestna fara. Výhľady na slovinské a talianske štíty sú nádherné. Prístup zo západného Slovenska je najjednoduchší po diaľnici cez Rakúsko až do talianskeho Tarvisia.

Monte Lussari je menšie stredisko na alpské pomery, ale podľa našich kritérií spadá pod stredne veľké. Od pútnického miesta vychádzajú dve hlavné zjazdovky (červená do Tarvisia a čierna do Camporosso). Hlavná čierna zjazdovka je zvládnuteľná aj pre stredne pokročilých lyžiarov, lebo po prudších častiach vždy nasleduje mierna až takmer modrá dojazdová časť. Všetky ostatné zjazdovky sú medzi dvomi hlavnými. Celková dĺžka je 24 kilometrov a stredisko sa nachádza medzi 1 756 m n. m. (Monte Lussari) a 754 m n. m. (Tarvisio). Zhruba 36 percent zjazdoviek je čiernych, rovnaký podiel tvoria aj červené a zvyšok modrých. Skipasy sú najdrahšie v tomto stredisku a celodenný stojí takmer 40 eur, ale štvordňový skipas v hlavnej sezóne 136 eur (34 eur na deň) a od 13. marca už len 95,50 eura. Firemná politika je značne prorodinná. Deti narodené v roku 2016 a neskôr neplatia nič, deti narodené medzi 2009 a 2015 majú celodenný skipas za 10 eur, mladí narodení medzi rokmi 2004 a 2008 platia 30 eur. Navyše skipas platí vo viacerých talianskych a v jednom slovinskom lyžiarskom stredisku.

Foto: archív autora


Ďalšie články