Ruský expert: Americké tanky sú výrazne lepšie ako naše. Musíme sa pripraviť

Tanky M1 Abrams. Foto: TASR/AP Tanky M1 Abrams. Foto: TASR/AP

Dodanie moderných západných tankov Ukrajine dáva ruským zbrojárom neľahkú úlohu. Kvalita amerických strojov prevyšuje všetky ostatné, pričom Moskve chýba dostatočné množstvo moderných protitankových zbraní. Priznáva to ruský vojenský expert Ruslan Puchov.

Osem európskych krajín vrátane Nemecka plánuje Ukrajine dodať približne 150 tankov. Európania prisľúbili moderné nemecké stroje Leopard 2 a britské tanky Challenger. Dodanie svojich prvotriednych tankov Abrams však schválili aj Američania.

Kremeľ vyhlásil, že poskytnutím tankov Ukrajine sa krajiny NATO stali účastníkmi konfliktu. „Európske hlavné mestá a Washington neustále vydávajú vyhlásenia, že posielanie rôznych druhov zbraní vrátane tankov v žiadnom prípade neznamená zapojenie do nepriateľských akcií. S týmto dôrazne nesúhlasíme. V Moskve sa to vníma ako priama účasť v konflikte a vidíme, že sa to rozrastá,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ich význam na bojisku sa však Moskva čiastočne snaží aj zľahčiť. Peskov vyhlásil, že americké tanky Abrams zhoria rovnako ako ostatné, len sú drahšie.

Najlepšie na svete

Triezve hlasy v Rusku však priznávajú, že tanky M1A2 Abrams sa môžu pre ruskú armádu stať veľkou výzvou. Jedným z nich je poradca ruského ministerstva obrany a riaditeľ Centra pre analýzu stratégií a technológií Ruslan Puchov.

„Tanky M1A2 Abrams sú dnes najlepšie tanky na svete z hľadiska kombinácie bojového potenciálu. Aj v exportných verziách variant Abrams M1A2 SEP v.2 výrazne prevyšuje akýkoľvek ruský sériovo vyrábaný tank (najnovší je T-90M, Armata sa zatiaľ do veľkej sériovej výroby nedostal),“ vysvetlil Puchov pre denník Moskovskij Komsomolec. Doplnil, že Abramsy prekonávajú aj nemecké Leopardy 2.

V prvej várke Američania pošlú Ukrajine 31 Ambramsov. Americký prezident Joe Biden však upozornil, že „dodávka tankov si bude vyžadovať určitý čas“. Spojené štáty podľa jeho slov zabezpečia, aby boli ukrajinské jednotky na ovládanie tankov plne pripravené. Americké tanky, ako aj nemecké Leopardy by sa na Ukrajine mali objaviť v marci alebo v apríli.

Nebude to ako bojovať proti sovietskym tankom

Puchov priznáva, že v tejto situácii hrozí Rusom nedostatok nových protitankových zbraní a moderných protipancierových striel. Ruské tanky totiž používajú staré sovietske náboje. „Ich schopnosti sú dostatočné na zničenie tankov ako T-64, T-72, T-80 na relatívne krátke vzdialenosti,“ hovorí Puchov s varovaním, že príchod západných tankov so silnejšími delami, modernými protitankovými strelami a lepšími systémami riadenia paľby, môže viesť k značnému zvýšeniu vzdialenosti tankových bitiek. „V takomto súboji sa môžeme ocitnúť v nevýhodných podmienkach,“ priznáva o ruských silách.

Analytik tiež upozorňuje, že Rusi vyrábajú len veľmi málo moderných protipancierových striel a chýbajú im aj protitankové raketové systémy tretej generácie podobné Javelinom. Výkonných laserom navádzaných komplexov typu Kornet totiž Rusi vyrobili len malé množstvo.

Pri dodaných západných tankoch bude kľúčový ich počet. Puchov tvrdí, že 30 až 50 Abramsov pravdepodobne situáciu na bojisku výraznejšie neovplyvní, ak ich však Američania pošlú 200 alebo 300, pôjde o významný faktor. Analytik preto Kremeľ varuje, že ruskí vývojári a výrobcovia zbraní sa na nové západné systémy na bojisku musia pripraviť.


Ďalšie články