Heger: Žiadne ďalšie stretnutie k termínu volieb už nebude. Prestaňte s politickým cirkusom, vyzýva

Eduard Heger. Foto: TASR. Dočasne poverený premiér Eduard Heger. Foto: TASR

Žiadne ďalšie stretnutie k termínu volieb už nebude. Zdôraznil to dočasne poverený premiér Eduard Heger vo svojom stanovisku, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Politických lídrov v ňom vyzval, aby „prestali s tým cirkusom“. Ako napísal, od víkendu dostáva množstvo otázok, či plánuje zorganizovať ďalšie stretnutie k termínu volieb.

„Určite nie! Na pôdoryse bývalej vládnej koalície sme sa dohodli na termíne predčasných volieb – 30. september. Bol to kompromis, a jediný termín s možnosťou získania 90 hlasov,“ skonštatoval Heger.

Nerozumie preto politickým lídrom, prečo spochybňujú dohody a robia ďalší zo série cirkusov. Myslí si, že niektorí možno majú veľa času na premýšľanie, keďže už nenesú priamu zodpovednosť za krajinu. „Ja tento luxus nemám, dennodenne riešim problémy, napríklad, aby dosahy energetickej krízy na ľudí boli čo najmenšie,“ uviedol.

Zároveň podčiarkol, že si ctí dohodu, ktorú dosiahli a verí, že aj bývalí koaliční partneri urobia to isté. Ak sa rozhodnú pre nové dohody s Robertom Ficom (Smer-SD), Petrom Pellegrinim (Has-SD) a fašistami, je to ich problém a vizitka, dodal Heger.

Na dnešnom opätovnom rokovaní o termíne predčasných volieb sa zúčastnili len zástupcovia strany Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia Sme rodina. Ako uviedol predseda SaS Richard Sulík, na stretnutie bolo pozvané aj hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strana Za ľudí. „Nebol dôvod o čomkoľvek diskutovať, lebo pokiaľ zmenu neurobíme všetci štyria, tak platí, čo sme dohodli minulú nedeľu,“ povedal šéf liberálov. Termín predčasných volieb 30. septembra bol podľa neho kompromisom, s ktorým súhlasila aj prezidentka a všetci bývalí koaliční partneri. Preto bude strana SaS hlasovať za septembrový termín.

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini dnes vyzval poslanca Sulíka, aby ozrejmil, prečo by sa predčasné parlamentné voľby mali konať až 30. septembra. „Vyzývam predsedu SaS Richarda Sulíka a poslancov SaS, aby predstúpili pred slovenskú verejnosť a povedali, prečo sa rozhodli, že dočasne poverený premiér SR Eduard Heger a poslanec NR SR Igor Matovič (obaja OĽaNO) budú túto krajinu przniť ešte deväť mesiacov,“ vyzval predseda Hlasu-SD na dnešnej tlačovej besede.

V nedeľu Sulík vyzval Kollára, aby namiesto nariekania inicioval rokovania na zmenu termínu. „Vyzývame Borisa Kollára, ktorý najskôr súhlasil so septembrovým termínom a teraz dáva najavo svoju nespokojnosť, aby namiesto nariekania v médiách inicioval rokovania na zmenu termínu. SaS je na takéto rokovania pripravená,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík v nedeľu vo vyhlásení.

(sita)


Ďalšie články