Piati čierni policajti v USA ubili na smrť ďalšieho černocha. CNN aj tak poukazuje na rasizmus

Memphis Duty to Intervene Foto: Profimedia.sk

Za masívne medializované ubitie Afroameričana Tyrea Nicholsa, ktorého sa pred niekoľkými dňami v Memphise dopustili piati černošskí policajti, môže byť zodpovedný rasizmus proti černochom. Na webe stanice CNN o tom presviedča právnik tmavej farby pleti Van Jones.

Memphiská polícia v súčasnosti vyšetruje smrť 29-ročného Afroameričana Tyrea Nicholsa, ktorý zahynul po tom, čo ho pre údajný dopravný priestupok 7. januára zastavila miestna polícia.

Na virálnom videu z policajného zákroku vidieť, ako piati muži zákona Nicholsa kopú a udierajú päsťami, kým narieka a volá svoju matku. O tri dni neskôr Nichols v nemocnici zomrel.

Brutálny zákrok si vyžiadal viaceré personálne následky. Minulý týždeň všetkých piatich zainteresovaných policajtov prepustili a následne ich obvinili z vraždy druhého stupňa.

V sobotu memphiská polícia rozpustila aj špeciálnu jednotku nazývanú Škorpión, ku ktorej policajti zapojení do incidentu patrili. Jednotku založili v roku 2021 ako zásahový tím pre oblasti s vysokou kriminalitou.

V pondelok polícia oznámila, že v súvislosti s prípadom padla aj šiesta hlava. Z funkcie totiž dočasne uvoľnili aj policajta Prestona Hemphilla, a to až do uzatvorenia prebiehajúceho vyšetrovania.

Podľa vyhlásenia právnika Nicholsovej rodiny použil Hemphill na zadržaného Nicholsa na začiatku zákroku paralyzér. Hemphillov právny zástupca však pre denník Washington Post uviedol, že jeho klient sa nepripojil k ostatným, ktorí Nicholsa bili.

Len čo polícia zverejnila drsné zábery z osobných kamier príslušníkov ozbrojeného zboru, Spojenými štátmi sa rozľahli pomerne masové protesty. Nespokojní ľudia vyšli prevažne do ulíc väčších miest.

Protičernošský rasizmus vraj infikoval aj černochov

Ďalším dôsledkom prípadu je, že v časti americkej spoločnosti sa začal udomácňovať príbeh, podľa ktorého je za Nicholsovú smrť zodpovedná policajná brutalita alebo systematický rasizmus, prípadne kombinácia oboch faktorov.

Má to však veľký háčik. Všetci piati policajti, ktorí Nicholsa ubili až na smrť, boli takisto Afroameričania.

Spomenutý príbeh v rozpore so spomenutou skutočnosťou šírila v názorovom článku afroamerického právnika Vana Jonesa napríklad televízna stanica CNN. Veľavravný je už len jeho nadpis: Policajti, ktorí zabili Tyrea Nicholsa, boli čierni. Ale stále ich mohol viesť rasizmus.

Jones vo svojom texte vychádza z myšlienky, že jedným zo smutných faktov o antičernošskom rasizme údajne je, že voči jeho škodlivým účinkom nie sú imúnni ani samotní černosi.

„Posolstvo spoločnosti, že černosi sú menejcenní, nehodní a nebezpeční, je všadeprítomné. Počas mnohých desaťročí početné experimenty ukázali, že tieto myšlienky môžu infiltrovať mysle čiernych rovnako ako mysle belochov. Sebanenávisť je skutočná,“ argumentuje.

To je vraj dôvod, prečo sa černošský majiteľ obchodu môže pozerať na zákazníkov rovnakej rasy podozrievavo, zatiaľ čo so svojimi bielymi zákazníkmi zaobchádza s úctou. Aj černosi podľa Jonesa jednoducho môžu prechovávať protičernošské nálady.

Foto: reprofoto Archív

Vraj to nie je nič nové

Autor ďalej tvrdí, že čierni policajti sú tiež často socializovaní na policajných oddeleniach, ktorých príslušníci považujú určité mestské štvrte za „vojnové zóny“, čo na nich tiež môže mať vplyv. Jones má mysli zóny, ktoré obývajú prevažne černochmi. Čierni policajti konajúci násilne proti černochom vraj nie sú žiadnou novinkou.

„Na konci dňa je to rasa obete, ktorá je brutalizovaná – nie rasa násilného policajta –, ktorá je najdôležitejšia pri určovaní, či je rasová zaujatosť faktorom policajného násilia. Je ťažké si predstaviť, že by päť policajtov akejkoľvek farby (pleti) za podobných okolností ubilo bieleho človeka na smrť,“ porovnáva právnik s dôvetkom, že rasová nevraživosť môže byť faktorom, aj keď sú všetci páchatelia černosi.

„Je to smutný fakt, ktorý je však starý ako sám svet: Ľudia často utláčajú ľudí, ktorí vyzerajú rovnako ako oni. Drvivú väčšinu porušovania ľudských práv páchajú ľudia, ktorí vyzerajú presne ako tí, ktorých zneužívajú,“ uzatvára.


Ďalšie články