Otvorené obchody v nedeľu sú zbytočným luxusom, myslí si Konštiak zo Zväzu obchodu

Pavol Konštiak. Foto: Jaroslav Novák/TASR Pavol Konštiak. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Majú ostať otvorené, či zatvorené? V posledných dňoch sa otázka nedeľňajšieho zatvorenia obchodov znova dostala na pretras.

V priebehu uplynulého mesiaca prišli s návrhom zákona o zavretí obchodov v nedeľu poslanci okolo Richarda Vašečku, Petra Kremského či Anny Záborskej a nezaradeného poslanca Martina Čepčeka. Aktuálne sa prehodnocuje upravený návrh, ktorý hovorí o zatvorení predajní počas väčšiny nedieľ okrem niektorých výnimiek, ako tri adventné nedele pred Vianocami či nedeľa pred začiatkom školského roka.

Namiesto nedieľ by podľa návrhu mohli byť otvorené obchody počas niektorých sviatočných dní ako sú 1. máj, 8. máj, 29. august či 1. september. Pokiaľ by však pripadli na nedeľu, predajne by mali zostať zatvorené.

Časť verejnosti s návrhom sympatizuje. Podporilo ho aj mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM) túto legislatívnu iniciatívu, naopak, odmieta.

Viceprezident Zväzu obchodu SR zatvorenie obchodov v nedeľu víta

K verejnej diskusii o najnovšej pálčivej téme prispel v rozhovore pre denník Postoj aj Pavol Konštiak, viceprezident Zväzu obchodu SR, podľa ktorého zatvorenie predajní počas siedmeho dňa obchodníkom neuškodí.

„V Nemecku, Rakúsku a najlepších ekonomikách Európskej únie sú obchody v nedeľu pozatvárané už teraz. My obchodníci si nemyslíme, že by nám klesol obrat, keďže ten sa rozloží na ostatných šesť dní,“ uviedol Konštiak.

„Nedeľa má najnižší obrat v týždni a ľudia budú miesto toho kupovať vo štvrtok, piatok, sobotu. Myslíme si, že takýto servis, ktorý nazývame stodvadsaťpercentný, je zbytočný,“ skonštatoval, pričom sa rečnícky opýtal, prečo chceme byť „pápežskejší ako pápež“.

Kto si chce zarobiť, tak si zarobí

Na argument, že predavačky budú mať menej peňazí, keďže nebudú môcť v nedeľu pracovať, uviedol, že „príplatky sú aj za sobotu, sú aj po ôsmej hodine večer, takže kto si chce zarobiť, ten si zarobí“. Podľa jeho slov by zákon obchodným reťazcom neuškodil a zamestnancom by práve prospel. Upozornil však, že na to je potrebné spýtať sa priamo ich.

Dodal, že slovenskí obchodníci sú za zatvorenie predajní počas nedieľ, no pri zahraničných je to 50 na 50. „Treba sa na to pozerať tak, že my slovenskí obchodníci sme za zatvorenie, zahraniční sa nevedia dohodnúť – časť je za zatvorenie, časť proti. Z toho vyplýva, že väčšina je za zatvorenie,“ uviedol Konštiak.

Na záver doplnil, že výnimky počas niektorých nedieľ v roku víta: „Vymýšľať teplú vodu je zbytočné – v Nemecku je asi desať nedieľ v roku otvorených, keď sú sústredené sviatky, keď sa začína školský rok, a tak ďalej. Prečo by sme nemohli použiť tento nemecký model, ktorý oni dlhodobo používajú?“


Ďalšie články