Ukrajinská operácia alebo ruská provokácia? Prišli sme vás oslobodiť, vyhlásili útočníci v ruskej Brianskej oblasti

Ruský dobrovoľnícky zbor. Reprofoto: Twitter Ruský dobrovoľnícky zbor. Reprofoto: Twitter

Podľa ruských úradov útočili vo štvrtok v ruskej Brianskej oblasti dve ukrajinské sabotážne a prieskumné skupiny. Kyjev to však odmieta a hovorí o úmyselnej provokácii Moskvy. Ozbrojenci z miesta činu vo videu odkázali, že nie sú Ukrajinci, ale slobodní Rusi bojujúci proti Putinovmu režimu.

Ruská verzia

V Brianskej oblasti hraničiacej so severom Ukrajiny útočili dve ukrajinské sabotážno-prieskumné skupiny, informovala v piatok agentúra TASS s odvolaním sa na starostu tamojšej obce Novyj Ropsk Nikolaja Samuseva.

Podľa jeho informácií vtrhla najprv sabotážno-prieskumná skupina do susednej obce Ľubečane.

„Okolo ôsmej sme počuli streľbu, ale nikto poriadne nechápal, čo sa deje. Neskôr prišla informácia z obce Sušany, že tam kráčajú ozbrojení muži so žltými páskami. Boli to rôzne skupiny. Informovali sme o tom pohraničníkov,“ uviedol Samusev.

Podľa neho prvá sabotážna skupina v obci Sušany „len strieľala a strašila ľudí“, nakrútila video a „rýchlo odtiaľ odišla“.

„Pravdepodobne zasiahli obytnú budovu z granátometu, ktorá úplne zhorela,“ povedal Samusev s tým, že jeden človek utrpel zranenia.

Druhá skupina v obci Ľubečane podľa neho strieľala na civilistov, fotografovala sa a dostala sa až k miestnej pohotovosti.

„Muž šoféroval z práce, staral sa o plynový kotol na strednej škole. Dlho sa neozval. Nič sa o ňom nevedelo. Potom sa ukázalo, že bol (zabitý) v aute prešpikovanom (guľkami)“ dodal starosta Nového Ropsku, ktorý sa nachádza medzi obcami Sušany a Ľubečane.

Ako približuje agentúra RIA Novosti, gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz vo štvrtok oznámil, že na územie Klimovského okresu prenikla z Ukrajiny sabotážno-prieskumná skupina.

Podľa oficiálnych údajov diverzanti strieľali na idúce auto, pričom zabili jedného človeka a zranili desaťročné dieťa.

Následne Federálna bezpečnostná služba potvrdila, že bezpečnostné sily už podnikajú opatrenia na zničenie ozbrojených „ukrajinských nacionalistov“.

Ruský prezident Vladimir Putin označil útok za teroristický čin a na sociálnych sieťach začala kolovať informácia, že plánuje zorganizovať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však tieto informácie poprel s tým, že takéto plány neexistujú. Spresnil, že prezidentov harmonogram zahŕňa len piatkové operatívne stretnutie s členmi Bezpečnostnej rady.

Peskov v piatok zdôraznil, že Rusko podnikne určité opatrenia, aby zabránil diverzantom prechádzať cez hranice na ruské územie. Zároveň vystríhal krajiny Západu pred dodávaním ďalších zbraní Ukrajine, pretože „predstavujú pre ekonomiky týchto krajín značnú záťaž, čo ovplyvňuje pohodu a blahobyt ich obyvateľov, vrátane občanov Nemecka“. Takéto konanie podľa neho „zjavne konflikt predĺži a bude mať negatívne dôsledky pre ukrajinský ľud“.

Kyjev reaguje

Poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak tvrdenia o ukrajinskej diverznej skupine poprel: „Príbeh o sabotážnej skupine v Rusku je klasickou úmyselnou provokáciou. Rusko chce vystrašiť svojich ľudí, aby ospravedlnilo útok na inú krajinu a rastúcu chudobu po roku vojny. Partizánske hnutie v Rusku je čoraz silnejšie a agresívnejšie. Bojte sa svojich partizánov.“

Hovoria si Ruský dobrovoľnícky zbor

K zodpovednosti za streľbu sa prihlásila skupina, ktorá si hovorí Ruský dobrovoľnícky zbor. O tejto formácii nie je nič bližšie známe. Ozbrojenci vo videu tvrdia, že nie sú Ukrajinci, ale Rusi z oslobodeneckej armády.

„Nebojujeme s civilistami. Prišli sme vás oslobodiť,“ hovorí jeden z mužov. Vyzval Rusov, aby zobrali do rúk zbrane a bojovali proti Putinovmu „kremeľskému, krvavému režimu“.

V inom videu ozbrojenec taktiež tvrdí, že neprišli bojovať s civilistami. Vyzval Rusov, aby sa vzbúrili proti režimu.

Podľa denníka Ukrajinska pravda jeden z bojovníkov Ruského dobrovoľníckeho zboru potvrdil, že boli na území Brianskej oblasti.

„Práve som odtiaľ prišiel. Na tejto úlohe sme mali 45 ľudí. Prišli sme tam, nakrútili si našu vec, prepadli dve bojové vozidlá pechoty. Nevidel som žiadne zranené deti. Bol tam však jeden zranený pohraničník. Neboli zajatí žiadni rukojemníci,“ dodal.


Ďalšie články