Vlny vagnerovcov vyčerpávajú v Bachmute najlepšie jednotky Ukrajincov. Jarná ofenzíva Kyjeva môže byť ohrozená

Vojna na Ukrajine Ukrajinskí vojaci pri Bachmute. Foto: TASR/AP

Ukrajinský Bachmut je už celé mesiace miestom krutých bojov, ale v posledných týždňoch sa ruské útoky výrazne zintenzívnili. Na mesto útočia vlny vagnerovcov. Médiá píšu o mlynčeku na mäso pre ruských žoldákov. Ale podobne sa cítia aj niektorí Ukrajinci, ktorí bránia mesto. Sťažujú sa na obrovské straty a tvrdia, že musia používať zbrane z druhej svetovej vojny. Opotrebovávacia taktika Rusov vraj môže viesť k tomu, že Kyjev nebude mať dostatok síl na spustenie sľubovanej jarnej ofenzívy.

Hoci ukrajinské vedenie nedávno deklarovalo, že jeho sily sa môžu v prípade potreby strategicky stiahnuť z pozícií v Bachmute, velenie armády sa v pondelok vyslovilo za pokračovanie obranných operácií a ďalšie posilnenie pozícií. A to po schôdzke s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Aj ten nedávno tvrdil, že Bachmut nebudú držať „za každú cenu“.

https://standard.sk/326921/vagnerovci-su-podla-prigozina-v-centre-bachmutu-stracame-tam-dve-roty-denne-tvrdi-ukrajinsky-vojak/

Bachamut navštívil nedávno aj americký vojenský expert Michael Kofman. Situáciu označil za komplikovanú. Ukrajinci podľa neho trpia nedostatkom delostreleckej munície a bojujú v opotrebovávacej bitke v pre nich nepriaznivom teréne.

Ruské médiá medzitým odvysielali zábery, na ktorých je vidieť, ako sa ukrajinské obrnené jednotky pri Bachmute dostali pod delostreleckú paľbu. Podľa ruských médií ide o pokus o ústup Ukrajincov, tieto tvrdenia však nie je možné nezávisle overiť.

Mínomety z druhej svetovej vojny

Portál Kyiv Independent medzitým vyspovedal viac ako desať ukrajinských vojakov bojujúcich v Bachmute a okolí. Tvrdili, že velenie hádže nepripravené a zle vycvičené ukrajinské prápory do mlynčeka na mäso. Musia prežiť s malou podporou obrnených vozidiel, mínometov, delostrelectva, bezpilotných lietadiel či taktických informácií. Mínometníci sa dokonca sťažovali na extrémny nedostatok munície, vraj museli používať mínomety z obdobia druhej svetovej vojny.

To všetko vedie k desivým obetiam, píše Kyiv Independent a cituje zdravotníka Borysa, ktorý pôsobí v okolí Bachmutu. „Prápor prišiel v polovici decembra. Medzi všetkými rôznymi čatami nás bolo 500… Pred mesiacom nás bolo doslova 150.“

Ďalší vojak Serhij k tomu dodal: „Keď vyjdete na pozície, nie je šanca ani 50 na 50, že odtiaľ vyjdete (živí)… Je to skôr 30 na 70.“

Viacerí vojaci priznali, že ich poslali na bachmutský front bez toho, aby ich poriadne naučili strieľať z pušky. Výcvik trval niekedy len dva týždne. Boli by radšej, keby absolvovali minimálne dva alebo tri mesiace výcviku pred nasadením na takéto horúce miesto.

„Sľúbili nám, že nás nepošlú hneď do prevej línie, že najskôr do druhej alebo tretej… A potom sme sem prišli uprostred noci a okamžite nás poslali do Bachmutu,“ povedal Serhij.

Vagnerovci na koni

Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin medzitým vyhlásil, že jeho muži Bachmut už „prakticky obkľúčili“. Žiada však armádu o ďalšiu muníciu, inak vraj bude pozícia Ruska na frontovej línii ohrozená.

Práve vagnerovci zohrávajú na bachmutskom fronte dôležitú úlohu, čo priznal aj americký minister obrany Lloyd Austin. Podľa neho boli o niečo efektívnejší ako ruské sily. „Neboli sme svedkami príkladnej výkonnosti ruských síl,“ poznamenal.

Podľa Austina by však dobytie mesta Rusmi nutne neznamenalo, že Moskva opätovne prevzala iniciatívu v konflikte.

Týmto ruským žoldnierom sa venuje aj denník Wall Street Journal. Píše o tom, ako vagnerovci vyčerpávajú Ukrajincov v Bachmute.

Opisuje ukrajinského vojaka, chráneného malým kopcom približne 800 metrov od ruských pozícií, ktorý zaregistroval pomocou dronu nový zákop. Objavil sa cez noc severozápadne od Bachmutu. Traja vragnerovci sa plazili cez územie nikoho, aby vytvorili palebnú pozíciu, pravdepodobne pre granátomet. Kamera dronu vzápätí priblížila obraz ruských zákopov za nimi.

Ukrajinský vojak v zákope pri Bachmute. Foto: TASR/AP

„Mŕtvoly, mŕtvoly, mŕtvoly, jedna na druhej,“ povedal Oleksij, vojak z ukrajinskej tretej útočnej brigády, ktorý sledoval obrazovku a koordinoval reakciu. „A teraz, pozri sa, títo statoční chlapci nám vyšli v ústrety,“ povedal Oleksij.

„Nemajú ani pancier,“ zakričal na svojho kolegu, ktorý ovládal granátomet americkej výroby Mk 19 počas guľometnej prestrelky. Jedna z guliek im zasvišťala nad hlavou. „Teraz na nich udrime!“

So sériou cinknutí salva granátov dopadla do ruského zákopu. „Hotovo,“ konštatoval Oleksij.

Ruskí bojovníci v zákope sa tak pripojili k dlhému zoznamu obetí, ktoré Vagnerova skupina – spoliehajúca sa v súčasnosti najmä na mužov naverbovaných v ruských väzniciach – utrpela v boji o Bachmut, píše Wall Street Journal.

Vagnerovci postupujú, armáda sa nehýbe

Skutočnosť, že vagnerovci popravujú na mieste vojakov, ktorí sa pokúsia ustúpiť alebo sa vzdať, a ignorovanie strát, ktoré je pre modernú vojnu šokujúce, sa „trestné prápory na jedno použitie“ ukázali ako jedinečná hrozba pre ukrajinských obrancov, konštatoval s tým, že kým vagnerovci postupujú, pravidelná ruská armáda sa do značnej miery nehýbe.

„Žiadna armáda v demokratickej spoločnosti nemôže neustále posielať vojakov ako vlnu za vlnou na takmer istú smrť, aby získala ďalších niekoľko stoviek metrov. Dokonca aj pravidelné ruské ozbrojené sily, známe svojou vysokou toleranciou k obetiam, sa vyhýbajú vysielaniu jednotiek na jasne samovražedné misie,“ píše denník.

Ale práve takýto prístup podľa neho umožnil vagnerovcom už takmer dobyť Bachmut – za cenu hrozivého počtu obeti.

„Aj Ukrajina utrpela počas ôsmich mesiacov bojov o Bachmut veľké straty. Prišla o časť vojakov, ktorých potrebuje na jarnú ofenzívu s novými zbraňami dodanými USA a spojencami. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa dostal pod rastúci tlak, aby sa stiahol z tohto mesta na východe, kde pred vojnou žilo 70 000 ľudí, čo by bol od minulého leta prvý závažný ústup Kyjeva,“ poznamenal Wall Street Journal.

Ani krok späť

Ďalej citoval nadporučíka Petra Horbatenka, veliteľa práporu v tretej útočnej brigáde na bachmutskom fronte, podľa ktorého tam niekedy počas 24 hodín zaútočilo na jeden zákop až 18 ľudských vĺn vagnerovcov.

„Vagnerovský bojovník nemá možnosť stiahnuť sa. Jeho jedinou šancou na prežitie je ísť stále vpred,“ povedal.

„A táto taktika funguje. Je to zombie vojna… Hádžu na nás potravu pre delá s cieľom spôsobiť maximálne škody. Očividne nemôžeme reagovať rovnakým spôsobom, pretože nemáme toľko vojakov a sme citliví na straty,“ dodal Horbatenko.

Jeden z vagnerovcov zajatých na bachmutskom fronte, 48-ročný recidivista odsúdený za vraždu, lúpež a drogové trestné činy, tvrdil, že tri týždne trénoval v podstate len jednu zručnosť: plaziť sa a postupovať v lese, čo naznačuje, že sa neočakávalo, že prežije svoju prvú misiu. Uviedol, že potom, v noci na 29. januára, dostali dve čaty vagnerovcov – každá s piatimi trestancami a jedným veliteľom, tiež väzňom – rozkaz zaútočiť na opevnenú ukrajinskú základňu.

„Dva guľomety na nás pálili, ľudia boli trhaní na kusy, ale stále nám hovorili: plazte sa ďalej a zakopte sa. Bola to obyčajná hlúposť,“ priznal v rozhovore muž, ktorého Ukrajinci zajali v marci.

Štyria z 12 členov tejto útočnej skupiny zostali do konca noci bojaschopní, pričom väčšina ostatných zahynula, povedal. Jemu vraj ráno dovolili ustúpiť, pretože mal zranenú ruku. Dokonca aj pre vojakov, ktorí utrpeli vážne zranenia, stiahnutie bez povolenia neprichádzalo do úvahy.

Ukrajinskí vojaci v zákope pri Bachmute. Foto: TASR/AP

„Ak nebudete napredovať a neurobíte to, čo sa vám povie, jednoducho vás zrušia,“ poznamenal, pričom použil vagnerovský výraz pre popravu na mieste, často úderom kladiva do hlavy. „Každý to vie,“ zdôraznil.

Ďalej opisoval, ako ho v nemocnici v Ruskom okupovanom Luhansku lekár vagnerovcov vyhlásil za spôsobilého pre boj, keď sa uistil, že ešte môže hýbať prstom na spúšti. Koncom februára ho poslali späť na frontovú líniu severozápadne od Bachmutu, aby evakuoval obete. Počet mŕtvych vagnerovcov, ktorých videl počas deviatich dní pred zajatím, sa pohyboval podľa jeho slov v stovkách, pričom počet obetí prevyšoval počet zranených. Jeho zajali po tom, čo sa stratil a natrafil na ukrajinskú pozíciu.

Vojaci z ukrajinskej tretej útočnej brigády tvrdili, že telo jedného z vagnerovcov ležalo v krajine nikoho nedotknuté päť dní. Až potom sa počas noci jeden z vagnerovcov doplazil, len aby mužovi zložil batoh a nechal mŕtvolu tam.

Prigožin: Cieľom nie je dobyť Bachmut, ale zničiť ukrajinskú armádu

Wall Street Journal pripomína, že Vagnerovu skupinu založil Jevgenij Prigožin, bývalý kuchár a dôverník ruského prezidenta Vladimira Putina. Strávil desaťročie v sovietskych väzniciach za lúpeže a iné trestné činy. Vagnerova skupina začala operovať okolo roku 2014 ako súkromná vojenská spoločnosť, ktorá sa spoliehala na skúsených ruských vojenských veteránov. Pôsobila v Sýrii, Líbyi, Stredoafrickej republike a Mali.

Vagnerova skupina však uvoľnila svoje kedysi prísne náborové štandardy, keď vytvorila nové sily pre vojnu na Ukrajine, kde dosiahla rozhodujúce úspechy, ktoré vlani na prelome mája a júla umožnili Rusku dobyť niektoré časti ukrajinskej Luhanskej oblasti. Avšak pre neúspech v tomto ťažení si Prigožin zabezpečil u Putina povolenie spustiť nábor v ruských väzniciach.

Väzňom sľúbili amnestie, ak prežijú na bojovom poli šesť mesiacov. Tí, ktorí dezertujú, vzdajú sa, budú piť, brať drogy alebo mať sex, budú popravení, varoval vtedy Prigožin.

V novembri zverejnili vagnerovci video, na ktorom jedného zo svojich mužov, ktorého zajali Ukrajinci a v rámci výmeny vrátili späť, zavraždili úderom kladiva do hlavy. Kladivo sa stalo symbolom skupiny.

Kladivo pre europoslancov od vagnerovcov. Ilustračný záber. Zdroj: Reprofoto/Twitter

Zmluvu s vagnerovcami údajne podpísalo približne 50 000 väzňov, pričom takmer všetkých poslali na bachmutský front. Prigožin tvrdil, že cieľom skupiny nie je obsadiť Bachmut, ale rozdrviť ukrajinskú armádu. Tento plán mu do určitej miery vyšiel, keďže Ukrajina v posledných mesiacoch nasadila na obranu mesta niektoré zo svojich najlepších brigád.

Dokonca aj pomer obetí naklonený v prospech Ukrajiny bol nakoniec v prospech Moskvy vzhľadom na väčšiu populáciu Ruska a skutočnosť, že Rusko vymieňalo zle vycvičených väzňov za životy ukrajinských vojakov, poznamenáva Wall Street Journal s tým, že Kyjev v Bachmute nasadil niektoré zo svojich najlepších brigád. Straty v oblasti Bachmutu tak ohrozujú schopnosť Kyjeva spustiť strategickú protiofenzívu, keď sa na jar skončí blatisté obdobie a nespevnené cesty budú opäť prejazdné.

„Vojnu nevyhrá strana, ktorá získa územie, ale strana, ktorá zničí ozbrojené sily protivníka,“ konštatoval nadporučík Horbatenko. „Využívame tu príliš veľa ofenzívneho potenciálu, ktorý budeme potrebovať na prelom, keď ukrajinská černozem vyschne,“ dodal.

Nábor zastavený

Denník spomenul aj konflikt Prigožina s ruským ministerstvom obrany. Prigožin totiž vychvaľoval vagnerovsku prevahu na bojisku a opakovane označoval najvyšších ruských vojenských veliteľov za neschopných alebo horších. Po tejto roztržke sa nábor väzňov zastavil, čím bola obmedzená schopnosť vagenerovcov pokračovať v taktike ľudských vĺn. Hoci Prigožin stále presviedča Kremeľ, aby mu obnovil prístup do väzníc, správy o ohromujúcich stratách vagnerovcov v Bachmute sa dostali na verejnosť a odradili mnohých potenciálnych regrútov.

„Aj vagnerovcom dochádzajú ľudia. Nedokážu to už udržať,“ uviedol poručík Vladyslav, veliteľ roty 80. ukrajinskej útočnej brigády, ktorej muži chránia jednu z prístupových ciest do Bachmutu. „Dokonca ani v Rusku nemajú dosť mužov, ktorí by chceli spáchať samovraždu v našej krajine,“ dodal.

https://standard.sk/327654/precitnutie-proruskeho-blogera-ak-po-desiaty-raz-zautocite-a-vsetci-su-roztrhani-na-kusy-potom-bojovy-duch-vymizne/

Ďalšie články