Záporožská jadrová elektráreň je opäť „úplne odpojená“ od elektrickej siete

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies požiar kríkov pred areálom Záporožskej jadrovej elektrárne. Foto: TASR/AP Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies požiar kríkov pred areálom Záporožskej jadrovej elektrárne. Foto: TASR/AP

Záporožská jadrová elektráreň je v dôsledku ruského ostreľovania opäť „úplne odpojená“ od ukrajinskej elektrickej siete. Vo štvrtok to prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram oznámila štátna energetická firma Enerhoatom. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„V súčasnosti je elektráreň už šiesty raz od začiatku okupácie odpojená a v režime blackout, bloky číslo päť a šesť sú uvedené do studenej odstávky a na napájanie vlastných potrieb elektrárne bolo zapnutých 18 dieselových generátorov,“ uvádza sa v príspevku s tým, že elektráreň má dostatok paliva na prevádzku počas desať dní.

Elektráreň, ktorá je najväčšia v Európe, sa nachádza v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti. Už asi dvanásť mesiacov ju majú v rukách ruské sily, no stále ju prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci.

Najnovšie odpojenie zariadenia od elektrickej siete vo štvrtok prišlo v čase, keď predstavitelia na celej Ukrajine informovali o ruských raketových útokoch zameraných na energetickú infraštruktúru.

„Okrem toho všetky domáce jadrové elektrárne nachádzajúce sa na území kontrolovanom Ukrajinou odpojili svoj výkon z dôvodu hrozby raketových útokov,“ uvádza sa tiež vo vyhlásení Enerhoatomu.

(sita)


Ďalšie články