Bývalý rukojemník islamistov sa stal arcibiskupom

Jacques Mourad. Foto: Profimedia.sk Jacques Mourad. Foto: Profimedia.sk

Sýrskokatolícky kňaz Jacques Mourad prežil v roku 2015 takmer päť mesiacov v zajatí islamistických teroristov. Začiatkom marca prijal biskupskú chirotóniu (vysviacku) a stal sa sýrskokatolíckym arcibiskupom mesta Homs.

Päťdesiatštyriročný arcibiskup Mourad je členom starobylého Sýrskeho antiochijského patriarchátu, jednej zo šiestich východných katolíckych cirkví na tejto najvyššej úrovni. Za arcibiskupa ho zvolila biskupská synoda tejto cirkvi a jeho voľbu potvrdil 7. januára v súlade s východným kánonickým právom pápež František.

Biskupské svätenia pátrovi Mouradovi udelil jeho patriarcha Ignác Youssif III. Younan, pričom na slávnosti sa zúčastnil aj pápežský nuncius v Damasku kardinál Mário Zenari, gréckokatolícky melchitský patriarcha Youssef Absi a okrem domácich aj značný počet veriacich z Libanonu, Iraku, Francúzska, Nemecka či Talianska.

„Pokora a nesebeckosť“ sa skloňovali v prejavoch v súvislosti s práve vysväteným arcibiskupom, ktorý sa stal duchovným vodcom asi pre dvanásťtisíc sýrskych katolíkov. Tieto vlastnosti sa podľa svedectiev rečníkov mnohokrát prejavili v postojoch pátra Mourada najmä voči trpiacim a prenasledovaným. Ľudia v Sýrii trpia z viacerých dôvodov. „K otvoreným ranám spôsobených dlhoročnou občianskou vojnou sa nedávno pridalo aj ničivé zemetrasenie“, zhodnotil situáciu biskup Flavien Rami Al-Kabalan.

Arcibiskup Mourad bol doposiaľ mníchom Monastiera svätého Mojžiša Habešského v Nebeku, ktorý leží približne 80 kilometrov severne od Damasku. Ide o starobylý komplex, ktorý bol v minulosti sýrskym pravoslávnym monastierom. Obnovil ho jezuita Paolo Dall’Oglio v roku 1984. Až do vypuknutia sýrskeho konfliktu prijímal zhruba 30-tisíc hostí ročne. Taliansky jezuita Paolo Dall’Oglio je nezvestný od roku 2013, keď bol zavlečený pri pokuse o oslobodenie rukojemníkov zadržiavaných teroristickou organizáciou Islamský štát.

Mních v zajatí islamistov

Spoločenstvo svätého Mojžiša obnovilo zničený kláštor svätého Eliáša v meste Karjatain neďaleko Homsu, pričom veľké zásluhy na obnove mal predovšetkým páter Mourad, ktorý ho viedol od roku 2000 až do roku 2015. Práve vtedy sa dostal do povedomia širšej verejnosti jeho príbeh, ktorý bol neskôr vydaný knižne vo viacerých prekladoch pod titulom Mních v zajatí islamistov.

Jeho zajatiu predchádzali boje medzi štátnym režimom a opozíciou. V oboch spomínaných kláštoroch zostalo iba sedem mníchov, ktorí sa popri starostlivosti o utečencov museli naučiť vychádzať s oboma striedajúcimi sa stranami. Pri prijímaní utečencov do kláštorov a chrámov nerobili rozdiel medzi kresťanmi a moslimami.

Situácia sa ešte viac skomplikovala s príchodom takzvaného Islamského štátu. „Hrozba ISIS, tej sekty teroristov, ktorá vytvára hrozný obraz islamu, prišla aj do našej oblasti,“ napísal otec Jacques niekoľko dní pred svojím únosom známej vo Francúzsku a váhal s rozhodnutím: „Je ťažké rozhodnúť sa, čo by sme mali urobiť. Máme opustiť svoje domovy? Je hrozné pripustiť si, že sme zostali opustení aj kresťanským svetom, ktorý sa od nás dištancuje.“

Nedištancoval sa od viery

Páter Mourad sa však určite nedištancoval od svojej viery. Podľa vlastného svedectva ho v duchu povzbudzovala najmä modlitba ruženca a spomienka na jeho duchovného vodcu jezuitu Paola Dall´Oglia, ktorého uniesli dva roky predtým.

Otec Jacques Mourad bol pripravený stať sa mučeníkom, no nebol pripravený akceptovať, že rovnaký osud väzňov postihne aj jeho 250 veriacich. Bol to totiž najmä on, kto ich presvedčil, aby neušli ako mnohí iní kresťania.

Niektorých teroristi zavraždili, iní prežili a za svoje prežitie vďačili najmä skutočnosti, že so sebou nemali zbrane. Otec Mourad to neskôr komentoval slovami: „Boli sme zachránení vďaka nášmu kresťanskému povolaniu, byť svedkami pokoja.“

Počas väznenia nechýbali ani vyhrážky smrťou, ak zajatci nekonvertujú na islam, pričom im teroristi „do detailov opisovali, ako svoje vyhrážky uskutočnia.“ Dramatická skúsenosť spôsobila, že páter Mourad ešte ráznejšie rozlišoval medzi islamom a islamizmom, ktorý vníma ako politickú ideológiu.

Kresťanov zasa vyzýva na zanechanie myšlienkovej schémy, podľa ktorej je každý moslim teroristom. Namiesto toho je potrebná väčšia pokora a jasnosť pohľadu vo vzájomných vzťahoch.

Veľká duchovná skúsenosť

Po takmer piatich mesiacoch väznenia pomohli pátrovi Mouradovi a väčšine jeho veriacich k úteku v beduínskom prestrojení miestni moslimovia. Krátko nato ich ISIS zabili. S odstupom času hodnotí čerstvý arcibiskup svoje väznenie ako veľkú duchovnú skúsenosť:

„Nemôžem zabudnúť na silu a odvahu, ktoré mi umožnili čeliť džihádistom a sprostredkovať im Ježišovu lásku. V ťažkých situáciách mi Boh dal dar usmievať sa a to bolo niečo, čo zneisťovalo aj mojich strážnikov. Čudovali sa, ako je možné, že sa väzeň usmieva, a ani ja som nevedel vysvetliť, odkiaľ beriem silu. Len čo som sa začal modliť ruženec, všetka bolesť a strach zmizli.“


Ďalšie články