Nemocnice odmietajú zámer nového trestného činu za nedostatok zdravotníkov

Peter Visolajský. Foto: Jaroslav Novák/TASR Peter Visolajský. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Viaceré nemocnice odmietajú zámer zavedenia trestného činu za nezabezpečenie dostatočného počtu zdravotníkov. Návrh podľa nich nerieši situáciu s nedostatkom zdravotníkov a je neúctivý voči riaditeľom nemocníc. Vyplýva to z ich vyjadrení pre TASR.

„Predložený návrh, napriek tomu, že bol súčasťou memoranda medzi Lekárskym odborovým združením a vládou, je v čase keď v systéme chýba niekoľko tisíc sestier a stovky lekárov z našej strany vnímaný ako nepochopenie, ba priam neúcta voči práci manažérov všetkých zdravotníckych zariadení,“ skonštatovala pre TASR riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.

Vyhlásila, že nedodržiavanie personálnych normatívov nie je úmysel vedúcich pracovníkov, ale výsledok zúfalého nedostatku vybraných kategórií zamestnancov na trhu práce. V prípade prijatia návrhu by mal podľa nej v prvom rade štát zabezpečiť dostatok personálu.

„FNsP FDR BB okrem výnimiek vyplývajúcich u rôznych nečakaných situácii personálne požiadavky spĺňa. Z hľadiska personálneho v tomto kontexte sú pre nás výzvou materské dovolenky, OČRky, PNky či povinné kontinuálne vzdelávanie zamestnancov,“ doplnila.

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) si nevie predstaviť, kto by za týchto podmienok vykonával funkciu štatutára v nemocnici. „V tejto chvíli nepoznáme úplne znenie tohto návrhu, ale ako sa už vyjadrili aj niektorí právnici, zavedenie tohto opatrenia by bol svetový unikát,“ uviedla pre TASR hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Štatutár má podľa nej obmedzené prostriedky, ak sa zdravotníci rozhodnú odísť z nemocnice a musí rešpektovať slobodu výberu zamestnávateľa.

Sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare upozornila, že návrh kriminalizuje štatutárov nemocníc a ignoruje dlhodobý nedostatok zdravotníkov. Úprava podľa nej nedopomôže k stabilizovaniu počtu zdravotníkov v nemocniciach, ale spôsobí krízu vo vedení týchto poskytovateľov.

„Ak sa riaditelia doteraz snažili s vypätím všetkých svojich síl o zachovanie súčasného rozsahu zdravotnej starostlivosti, táto úprava by mala presne opačný efekt. Upozorňujeme, že následný výpadok zdravotnej starostlivosti by bol na nadregionálnej úrovni už nezvratný a mal by katastrofálne následky na celkové zdravie obyvateľstva,“ povedal hovorca siete Tomáš Kráľ.

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice sa k zámeru nevyjadrila. „Nemáme bližšie informácie k novele zákona, iba tie, ktoré sú sprostredkované médiami. Preto sa v tejto chvíli nevieme k problematike vyjadriť,“ reagovala pre TASR hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Rezort spravodlivosti navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v novele Trestného zákona. Má spočívať v úmyselnom porušení povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov. Návrh vychádza z memoranda o zlepšení zdravotníctva medzi vládou SR a Lekárskym odborovým združením.

Zámer skritizovali dočasne poverený premiér Eduard Heger, generálny prokurátor Maroš Žilinka, dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas, niektorí politici, právnici či Slovenská lekárska komora. Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský tvrdí, že zmena by priniesla zvýšenie bezpečnosti pacientov. Nepovedie to podľa neho k zatváraniu nevinných riaditeľov.

(tasr, min)


Ďalšie články