Nechcel bojovať proti bratom. Rus zapálil odvodovú kanceláriu a dostal 13 rokov väzenia

FrRnUrlX0AAhjdb Kirill Butylin. Foto: NEXTA/twitter

Obvodný súd v Rusku vymeral 13-ročný trest Kirillovi Butylinovi, ktorý zapálil odvodovú kanceláriu v meste Luhovice v Moskovskej oblasti. 

Dvadsaťdvaročný Rus pomocou molotovových kokteilov zapálil vojenskú odvodovú kanceláriu. Kričal pri tom, že „nebude bojovať proti svojim bratom“, čím mal na mysli Ukrajincov. Podľa agentúry TASS išlo o prvú povolávaciu kanceláriu podpálenú po začiatku vojny na Ukrajine.

Butylín bol obvinený z troch trestných činov. Z terorizmu, vandalizmu a z verejnej výzvy na vykonávanie teroristických aktivít na území Ruskej federácie. Informuje o tom ruský portál Novaja Gazeta. 

Pod Butylinovým menom sa internetom šíril aj manifest, v ktorom vyhlasuje, že chcel sťažiť proces mobilizácie v oblasti tým, že „zničí archív s osobnými údajmi brancov z jednotky, do ktorej mal byť po naverbovaní pridelený”.

Po spáchaní činu chcel utiecť do Litvy, no pri pokuse o prekročenie hraníc ho v Bielorusku zadržala pohraničná polícia. Butylin bol následne prevezený do policajnej cely v Luhoviciach, odkiaľ sa mu podarilo utiecť. Po pár dňoch ho však policajti chytili, pričom následne bol zaradený na ruský zoznam teroristov a extrémistov, informoval ruský server Moskovskij komsomolec.

Pripomeňme, že mobilizáciu vyhlásil vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin 21. septembra, pričom do armády údajne bolo povolaných 300-tisíc mužov. Mobilizácia sa od začiatku nezaobišla bez problémov. Napríklad v ruskej autonómnej oblasti Dagestan ju sprevádzali protesty.


Ďalšie články