V Banskej Štiavnici horí historická budova Banka lásky. Požiar sa rozšíril aj na okolité budovy

Banská Štiavnica: Na námestí v centre mesta horí historická budova Požiar v Banskej Štiavnici. FOTO TASR - KR PZ v Banskej Bystrici

V historickej budove zvanej Banka lásky v centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu predpoludním požiar. Medzičasom sa rozšíril aj na okolité budovy – Slovenský banský archív, budovu ZUŠ i pizzeriu. Oproti cez uličku sa nachádza neskorogotický Kostol svätej Kataríny Alexandrijskej z 15. storočia. Dočasne poverený premiér Eduard Heger neskôr popoludní informoval, že požiar sa podarilo stabilizovať.

Hasiť požiar však budú aj v noci Na mieste zostáva naďalej vyše stovka profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

„Na mieste udalosti zasahuje viac ako 50 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi techniky. Súčinných je až 50 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí a 45 vojakov,“ priblížila Zeleňáková. Ako dodala, pokračovať budú hasiace práce i ochladzovanie budov, ktoré má zabrániť ďalšiemu šíreniu požiaru.

Pri rozsiahlom požiari v centre mesta sa nikto nezranil. Záchranári museli podľa Zeleňákovej ošetrovať len jedného člena Dobrovoľného hasičského zboru z Banskej Štiavnice, ktorý sa nadýchal splodín horenia.

Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa, predpokladá sa však, že ho zapríčinil skrat elektrického vedenia.

Historické centrum mesta Banská Štiavnica je pre rozsiahly požiar pre verejnosť až do odvolania uzatvorené, oznámil na Facebooku mestský úrad.

„Mnohé strechy zhoreli, v niektorých aj celé poschodia,“ vyhlásil Heger.

Podľa dočasne povereného ministra vnútra Romana Mikulca by sa väčšina vzácnych archívnych cenností mala dať zasanovať. „Všetko však budeme vedieť zodpovedne vyhodnotiť až po uhasení požiaru,“ napísal na Facebooku.

Heger sa poďakoval profesionálnym hasičom, dobrovoľným hasičom, záchranárom a vojakom. Vyzdvihol prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhali s evakuáciou dokumentov. Ocenil tiež príchod viacerých dočasne poverených ministrov na miesto požiaru.

Vláda podľa jeho slov urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu. „Je to klenot nášho kultúrneho dedičstva, prichádza sem množstvo turistov. Chceme, aby toto mesto z tohto mohlo naďalej prosperovať,“ povedal.

Kabinet bude mať k požiaru podľa neho separátne rokovanie.

Požiar závažne poškodil budovu Berggerichtu, kde sa nachádza mineralogická expozícia. Na sociálnej sieti o tom informuje ministerstvo životného prostredia (MŽP), ktoré je zriaďovateľom Slovenského banského múzea v centre mesta.

„Zamestnancom múzea, zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom sa podarilo vypratať priestory budovy Galérie Jozefa Kollára. Ďakujeme zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom za pomoc,“ uviedol envirorezort. Priamo na miesto udalosti smeroval štátny tajomník MŽP Michal Kiča.

K situácii sa vyjadril aj český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Na Twitteri napísal, že Česko je pripravené okamžite pomôcť pri hasení požiaru v centre mesta Banská Štiavnica.

„S obrovskou ľútosťou sledujem zábery požiaru z centra Banskej Štiavnice. So slovenskou stranou sme v kontakte, Česko je pripravené okamžite pomôcť,“ uviedol.

Hasičov a vojakov vyzdvihla aj dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Ľútosť nad požiarom vyjadril tiež líder opozičnej SaS Richard Sulík. „Moja milovaná Štiavnica. Ďakujem za každý milimeter z teba, ktorý sa podarí zachrániť,“ skonštatoval.

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini zase verí, že „požiarnici a záchranári urobia všetko preto, aby boj so živlom zvládli“.

Zakladateľku vznikajúcej strany Jablko Luciu Ďuriš Nicholsonovú podľa vlastných slov mrzí, že nie je v Banskej Štiavnici, aby pomohla. Dúfa, že sa mesto z požiaru zotaví.

(red, tasr)

https://standard.sk/333724/na-miesto-poziaru-v-banskej-stiavnici-budu-nasadeni-aj-vojaci-na-miesto-smeruje-nad-i-heger/

Ďalšie články