Záujem o ŠPZ s vlastným textom explodoval. Ako získať vyše 40-percentnú zľavu?

78040045_1455520907938691_3950718370076164096_n Ilustračný obrázok. Foto: Facebook

Chceli by ste mať na svojom aute radšej originálnu ŠPZ s vlastným textom ako náhradu za nič nehovoriacu a náhodne vygenerovanú kombináciu čísel a písmen? Či už tak chcete dať svojmu autu špeciálne pomenovanie, alebo jednoducho len túžite ukázať zmysel pre humor, vedzte, že pri osobne podanej žiadosti vás vyjde dvojica tabuliek výrazne drahšie, ako pri využití online služieb štátu. Zľavu vo výške 42 percent preto určite odporúčame využiť.

„Pokiaľ ide o tabuľky s voliteľným evidenčným číslom, pri osobne podanej žiadosti za vydanie jedného kusu tabuľky je správny poplatok 165,50 eura (331 eur za pár), pri elektronicky podanej žiadosti vydanie jedného kusu takejto tabuľky stojí 95,50 eura (191 eur za pár),“ uviedlo ministerstvo vnútra v stanovisku pre Topspeed.sk.

Celková úspora tak predstavuje 140 eur. Nuž, a to už je suma, ktorá vďaka využitiu elektronických služieb evidencie vozidiel urobí značný rozdiel v peňaženke.

Voliteľné ešpézetky na želanie sa tešia rýchlo rastúcej obľube Slovákov. „Celkovo sme za prvé dva mesiace roka 2023 zaznamenali cca 400-percentný nárast žiadostí [medziročne v porovnaní s minulým rokom, pozn. red.],“ prezradil tlačový odbor rezortu vnútra.

Ešpézetky prešli v uplynulom období viacerými zmenami vrátane možnosti ponechať si pôvodné EČV doživotne aj po predaji pôvodného auta. Rovnako tak už po novom napríklad nedokážete len na základe ŠPZ povedať, z akého okresu auto pochádza.

Tabuľky EČV a konkrétne ich písmo zároveň prešli zmenou dizajnu. Za tú čelili jeho autori aj vlne kritiky z radov mnohých motoristov. Ministerstvo vnútra v poslednom stanovisku pre Topspeed.sk ubezpečilo, že sa chce správať hospodárne. Motoristi s pôvodnými ešpézetkami sa nateraz vraj nemusia obávať, že by ich štát nútil k prechodu na redizajnované tabuľky.

Text pôvodne vyšiel na portáli Topspeed. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články