Sulík sa teší, že rokovania KDH a KÚ stroskotali

Snímka obrazovky 2022-12-04 o 19.24.04 Richard Sulík. Foto: TASR.

KDH je pre pre stranu Sloboda a Solidarita (SaS) prijateľným partnerom. Predseda SaS Richard Sulík preto v nedeľňajšej relácii „V politike“ na TA3 privítal skutočnosť, že rokovania o spoločnej kandidátke medzi KDH a Kresťanskou úniou (KÚ) stroskotali. SaS si totiž vraj s KÚ v parlamente „užila svoje“, keďže jej líderka Anna Záborská opakovane „zamorovala atmosféru otravnými témami“, ako sú napríklad potraty.

Sulík drží kresťanským demokratom palce, aby sa dostali do parlamentu, je presvedčený, že SaS by s nimi vedela spolupracovať.

Mimoparlamentné KDH pripravuje vlastného kandidáta na prezidenta SR, povedal v relácii predseda strany Milan Majerský. SaS by zrejme podporila súčasnú prezidentku Zuzanu Čaputovú v prípade jej opätovnej kandidatúry.

Sulík tiež potvrdil, že exminister zahraničných vecí Ivan Korčok dostal ponuku byť lídrom kandidátky SaS. Ak by považoval za vhodné byť aj predsedom strany, Sulík by s tým problém nemal.

Na margo kandidatúry Martina Klusa na člena Európskeho dvora audítorov Sulík priznal, že europoslancom napísal list, v ktorom Klusa popísal ako „krajne nevhodného kandidáta“ na túto funkciu. Vysvetlil, že SaS Klusa nominovala na funkciu štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí, kde ho považovala za človeka na svojom mieste. „Ak je niekto špičkovým chirurgom, neznamená to, že bude vedieť riadiť raketoplán,“ dodal Sulík. Vraj podobné vyjadrenie poslal aj v minulosti ku kandidatúre Radoslava Procházku na sudcu Všeobecného súdu EÚ.

Pri zastropovaní cien niektorých potravín obchodnými reťazcami sa obaja zhodli, že by sa na to mal pozrieť Protimonopolný úrad. Sú totiž presvedčení, že mohlo dôjsť ku kartelovej dohode. Zastropovanie cien piva a vína, vynechanie bravčového mäsa a cenový strop pre maslo vyšší než súčasné ceny považuje Sulík za „ofajč“ na spotrebiteľoch. Pokuty v miliónoch eur obaja považujú za motivačné pre reťazce, aby sa takéhoto konania zdržali.

V otázke zákazu nedeľného predaja sa Majerský so Sulíkom nezhodli. Líder KDH je zástancom voľnej nedele. Tvrdí, že tržby obchodníkov neklesnú, len sa rozložia v týždni. Uprednostnil by celospoločenskú dohodu. Šéf liberálov, naopak, hovorí o poklese tržieb a nižších zárobkoch po strate príplatku za nedeľu.

Obaja odmietli návrh Igora Matoviča (OĽANO) vyplatiť odmenu za účasť vo voľbách. Sulík to naďalej považuje za hlúposť, SaS to nepodporí. Majerský poznamenal, že Slovensko potrebuje financie v rôznych iných oblastiach.

(red, tasr)


Ďalšie články