Demokratov a KDH by volilo viac ľudí v koalícii než osobitne, ukázal prieskum

Materská škola v Lábe Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Novú stranu Demokrati Eduarda Hegera a KDH by mohlo voliť viac ľudí, keby sa pred voľbami spojili, než keby kandidovali samostatne. Spolu by mohli mať necelých 15 percent, ale ak by išli samostatne, ich súčet by dal sotva 11 percent. Vyplynulo to z prieskumu agentúry Focus pre nedeľnú reláciu Na telo TV Markíza.

To je však jediná možnosť, keď by spájanie sa strán napravo od stredu prinieslo kladný synergický efekt. Ak by sa vyššie uvedené strany spojili so SaS, dovedna by získali iba niečo cez 12 percent, avšak oddelene takmer 16. Podobné by to bolo pri spojení sa tejto dvojice s maďarskou Alianciou. Spolu by mali 11 percent, oddelene v súčte 15,5 percenta.

Ešte výraznejšie straty by zaznamenala koalícia Demokratov, KDH, SaS, Progresívneho Slovenska a Aliancie. Tá by dosiahla najviac 12 percent, i keď súčet preferencií týchto strán je až 33 percent.

V relácii TV Markíza diskutoval dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec a expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD). Bývalý predseda vlády uviedol, že povolebnú spoluprácu si vie predstaviť so Sme rodina, KDH a Alianciou. Vyhranil sa síce voči svojmu bývalému straníckemu šéfovi zo Smeru Robertovi Ficovi, avšak jednoznačne nevylúčil spoluprácu so svojou niekdajšou stranou a Republikou. Ako pokračoval, Fico klame ľudí tvrdiac, že sa Hlas chystá vládnuť s Progresívnym Slovenskom a SaS.

Pellegrini nepotvrdil, či bude Peter Weiss prezidentským kandidátom Hlasu-SD. Strana o tom podľa jeho slov ešte nerokuje.

Mikulec v relácii zopakoval, že v súvislosti s bezpečnostnou previerkou a dokumentmi NATO a Európskej únie neporušil zákon. Zopakoval, že na tento účel nepotreboval previerku. Odmieta, že by o ňu nepožiadal preto, lebo sa bál, že by ju nedostal. Vyhlásil, že prezidentku SR Zuzanu Čaputovú nepožiada o uvoľnenie z pozície dočasne povereného ministra vnútra.

„Podľa zákona som osoba s osobitným postavením a nepotrebujem mať vykonanú previerku,“ uviedol. Tvrdí, že to vyplýva aj z konštatovania Národného bezpečnostného úradu po konzultácii s úradníkom NATO. Odvoláva sa na vyjadrenie na hlavičkovom papieri úradu.

Pellegrini to vidí inak. „Minister previerku nemusí mať, lebo je zo zákona oprávnený dostávať aj tajné informácie, ale len tie slovenské, nie z EÚ a NATO,“ podčiarkol. Zopakoval, že exministerka vnútra Denisa Saková, ktorá pôsobí v jeho strane, takúto previerku nemala, preto sa s takýmito dokumentmi NATO a EÚ neoboznamovala.

Mikulec tento argument spochybňuje. Tvrdí, že aj exministerka sa musela stretnúť s podobnými dokumentmi na summitoch a rokovaniach Únie. Podotkol, že často sa týkajú napríklad migrácie a ďalších otázok, s ktorými sa minister vnútra stretáva.

(red, tasr)


Ďalšie články