Ako sa progresívec Vallo zamotal do škôlkarských štrimflí

2223januar2023_Mesto_Pre_Deti_TK_4930981 Foto: Martin Baumann/TASR

O podivuhodnej zhode starostu Starého Mesta a primátora Hlavného mesta a jednej politike, na ktorú doplácajú deti a ich rodičia.

Pred pár dňami prijala Národná rada Slovenskej republiky v rámci novely školského zákona aj pozmeňujúci návrh skupiny poslancov, ktorým odhlasovala presun sumy približne 20 miliónov eur (primátor Vallo tvrdí, že až 40 miliónov) z rúk bratislavského magistrátu do rúk mestských častí.

Bratislavský magistrát si totiž roky pod rôznymi zámienkami ponechával až 68 percent z celkovej ročnej sumy výnosu podielových daní určenej na škôlkara. Vytváral sa tým nespravodlivý finančný tlak na mestské časti a rodičov detí. Napríklad mesačný poplatok za škôlku v Starom Meste stúpol v priebehu štyroch rokov z 25 eur na súčasných 55 eur.

Poslanci NR SR sa preto rozhodli, že v rámci odstránenia diskriminácie a presadzovania spravodlivých pravidiel prikážu bratislavskému magistrátu odovzdať zriaďovateľom celý objem financií, rovnako ako pri cirkevných a súkromných materských školách. Jedným z argumentov bola aj mnohonásobne vyššia cena poplatkov za škôlky než v zbytku Slovenska, ale aj brzdenie vytvárania potrebných nových kapacít.

Jednou z výhovoriek, prečo si muselo mesto peniaze nechávať je prevádzkovanie mestskej hromadnej dopravy v celej Bratislave (sic!). Rozmenené na drobné, primátor Vallo nám tu seriózne tvrdí nielen to, že si na seba Dopravný podnik nevie sám zarobiť, ale aj, že ceny lístkov nezodpovedajú cene nákladov a nakoniec zvýrazňuje trápny fakt, že ich dlhé roky vykrýva z peňazí určených na prevádzku predškolských zariadení.  

Zvláštne je, že z celého Slovenska podobnú prax pestuje iba Bratislava. Ostatné slovenské mestá sú schopné hospodáriť bez pripravovania škôlkarov o nové postieľky a zrekonštruované budovy.

Bratislavský magistrát sa obhajuje jednoducho absurdne. A črtajú sa aj ďalšie absurdnosti.

Progresívny starosta Starého Mesta Matej Vagač sa ústami hovorkyne pre Bratislavské noviny k presunu financií pod mestské časti vyjadril: „Z nášho pohľadu je to nekoncepčné riešenie, ktoré do rozpočtu samospráv neprinesie ani euro navyše. Z nášho pohľadu sú súvislosti také, že hlavné mesto príde v dôsledku tohto návrhu o desiatky miliónov eur ročne, čo sa môže prejaviť napríklad v zvyšovaní cien služieb, ktoré mesto poskytuje,“

Nuž, tu Vagač zavádza, pretože konkrétne Starému Mestu rozhodnutie prinesie nemalé finančné prostriedky, ktoré mestskej časti konečne umožnia rozsiahle investície do majetku či platov, ale aj zníženie poplatkov pre rodičov škôlkarov.

Lenže Matej Vagač je Vallov spolustraník, taktiež mestský poslanec a tým pádom si namiesto konštatovania odstránenia nespravodlivosti, ktorá finančne pomôže ním riadenej mestskej časti a rozpočtom mladých rodín zvolil – servilitu. Pritom iní starostovia vidia priestor na potrebné zvýšenie kvality (Ján Hrčka, Petržalka), ale aj zníženie poplatkov pre rodičov detí (Dana Čahojová, Karlova Ves).

Vagač ohlasuje, podobne ako Vallo, že ceny služieb mesta, napríklad cestovného, pôjdu hore. Ale veď to je vlastne úplne v poriadku, pretože dotované cestovné v slovenskom ekonomicky najvýkonnejšom meste je nespravodlivé voči tým, ktorí verejnú dopravu nepoužívajú. Nech ľudia vidia, že aj hromadné cestovanie stojí nemalé peniaze.

Ďalej, v normálnych firmách sa zvyknú vždy osekať zbytočné výdavky, čo je v prípade magistrátu rozbujnelá prezamestnanosť na všetkých frontoch. Za Vallovho pôsobenia sa počet zamestnancov magistrátu zväčšil na takmer 1,5-násobok pôvodného stavu. Keby aspoň bolo vidno rozumné výsledky, ale nie je. Ešte aj tulipániky, ktorými sa magistrát masívne chváli na sociálnych sieťach, boli zaplatené Holandskom.

Otázkou zostáva, čo urobí Staré Mesto, keď mu príde na účet viac ako milión eur navyše. Bude ignorovať ducha zákona, alebo pomôže aj rodičom detí? Alebo sa potvrdí antisociálnosť progresívcov, ktorí len čo sa v Bratislave dostali k moci, ako prvé zrušili finančnú pomoc mnohodetným rodinám?

Čomu sa však určite nevyhneme, bude opätovné zvyšovanie daní z nehnuteľností. Pred pár rokmi to bolo o 100 percent, môžeme hádať, koľko zaplatíme najbližšie. A netreba vylúčiť ani zvýšenie cien za parkovanie, pretože si to vyžaduje triedny boj.

Vlastne pardon, boj proti uhlíkovej stope. Ale je to vlastne to isté.

Autor pôsobil dve volebné obdobia v Starom Meste ako miestny poslanec.


Ďalšie články