Majstrovstvá sveta v hokeji: Kde sa stala chyba

222223maj2023_MS23Hokej_Slovensko_Norsko_3960804 Peter Cehlárik sa teší z gólu na 2:0 v zápase Slovensko - Nórsko. Foto: Martin Baumann/TASR

Nehaňme Švajčiarov, pozrime sa radšej do zrkadla a poučme sa. Naši hokejisti si na majstrovstvách sveta v Lotyšsku a vo Fínsku nezahrajú vo štvrťfinále. Hoci zvládli záverečný zápas v skupine, museli sa spoliehať na večerné víťazstvo Švajčiarska nad Lotyšskom, ktoré neprišlo. Domáci hráči v konečnom účtovaní mali o dva body viac, Slováci si tak zbalili kufre.

Švajčiari už pred posledným zápasom mali istotu postupu z prvého miesta, skupinou prešili ako nôž maslom a v šiestich dueloch nestratili ani bod, ten záverečný si teda mohli dovoliť vypustiť. Tréner Fischer celkom logicky nechal odpočívať viaceré opory, nehrali kapitán Niederreiter, jeho asistent Hischier, ďalší hráč z NHL Malgin a chýbal aj brankár Mayer.

Niet sa čomu diviť. Švajčiari hrajú na aktuálnom šampionáte výborne, oprávnene majú medailové ambície a čakajú ich ešte ďalšie náročné zápasy. Majstrovstvá sveta sú o detailoch, chvíľa odpočinku najväčším oporám príde pred vyraďovacou fázou vhod. V neposlednom rade, tento luxus si reprezentanti helvétskeho kríža vybojovali sami.  

Klobúk dole treba sňať aj pred Lotyšmi. Hoci prehrali s našou reprezentáciou, ďalšiu prehru im pripravila už iba Kanada, ostatné zápasy zvládli. Zdolali okrem papierovo slabších Nórov, Slovincov a Kazachov aj favorizovaných Čechov a takisto spomenutých Švajčiarov, ktorí aj bez opôr mali veľkú kvalitu. V skupine sa tak dostali dokonca aj pred Česko na tretie miesto. To všetko v domácom prostredí, ktoré dokáže byť zradné. Veľký tlak nemusia všetci zvládnuť. Spomeňme si na dva šampionáty na Slovensku.

Nás to teraz môže už iba mrzieť. Môžeme sa hnevať na to, že o našom osude rozhodoval zápas, v ktorom jednému tímu prakticky o nič nešlo. Mimochodom, zápas Švajčiarska s Lotyšskom sledovalo na televíznych obrazovkách viac divákov ako duel Slovenska proti Nórsku v rovnaký deň. Môžeme si za to však sami, rozdať postupové karty iným tímom sa nevypláca. Ako kľúčová sa ukázala prehra po samostatných nájazdoch s Kazachstanom. Práve v tomto zápase sme stratili dva body, ktoré nám v tabuľke chýbali.

Mohli by sme hovoriť o nešťastnej prehre, Slováci však nehrali dobre. Rozdielová bola najmä druhá tretina, keď dal súper tri góly a naši hokejisti ani jeden. V závere sa síce snažili, ale už sa im nepodarilo otočiť.

Ani prípadné víťazstvo nad Kanadou v samostatných nájazdoch by pre nás nič neriešilo, hoci možno by Lotyši boli v závere pod ešte väčším tlakom, keďže by sme mali o bod naviac. Faktom zostáva, že zverenci Craiga Ramsayho vyhrali na majstrovstvách sveta 2023 iba tri zápasy: proti Lotyšsku, Slovinsku a Nórsku. Nestačili na Čechov, Kanaďanov, Švajčiarov a Kazachov.

Tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay po návrate z majstrovstiev sveta v lotyšskej Rige 24. mája 2023 v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Tabuľka je možno krutá, ale spravodlivá. Lotyši zvládli „povinné jazdy“ a pridali k tomu aj niečo navyše. My sme si povinnosť nesplnili a aj nadstavba bola menšia ako u súpera.

Slovákom teraz nezostáva iné, ako si z aktuálneho podujatia zobrať ponaučenie do budúcich rokov. Treba nadviazať na dobré veci a pracovať na nedostatkoch.

Pozitívne boli rozhodne výkony brankárov, od ktorých pred MS nikto nič neočakával, napokon svojich spoluhráčov práve oni často držali nad vodou. Družstvo ukázalo kvalitu v defenzíve, často a úspešne odolávalo náporom súperov. Naopak, v útočnej činnosti boli veľké medzery, naši sa ťažko dostávali do šancí a hlavne ich nepremieňali.

Slováci väčšinou nehrali zle, to však nestačí. Na šampionátoch sú najdôležitejšie body. V budúcnosti treba nájsť spôsob, ako ich získať viac.

Na majstrovstvá sveta chodia slovenskí hokejisti tradične s cieľom postúpiť zo skupiny – vo štvrťfinále sa už môže stať čokoľvek. Aj účasť v najlepšej osmičke si však treba zaslúžiť. Snáď sa to podarí o rok.


Ďalšie články