Britská správa: Ukrajina v bojoch prichádza až o 10-tisíc dronov mesačne

Ukrajinský vojak ovláda dron počas operácie proti ruským pozíciám na neznámom mieste v Doneckej oblasti na Ukrajine, v nedeľu 4. decembra 2022. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Ukrajinský vojak ovláda dron počas operácie proti ruským pozíciám na neznámom mieste v Doneckej oblasti na Ukrajine, v nedeľu 4. decembra 2022. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda v dôsledku sofistikovaných ruských elektronických útokov prichádza o tisíce dronov mesačne. Podľa odborníkov patrí elektronický boj medzi najsilnejšie stránky ruskej armády.

Odborná správa Royal United Services Institute pre obranné a bezpečnostné štúdiá (RUSI), ktorú cituje portál Business insider, uvádza, že ruská armáda má pozdĺž celej frontovej línie husto rozmiestnené systémy elektronického boja. Umiestnené sú približne každých 10 kilometrov, pričom pre Ukrajincov je ťažké ich odhaliť, keďže tieto systémy sú schopné vysielať „kamuflážne” signály.

Rusko vyvinulo sofistikované taktiky a prostriedky na oslabovanie ukrajinských obranných schopností, pričom elektronický boj zohráva kľúčovú úlohu v ich stratégii. Dokument RUSI zdôrazňuje, že Rusko pripisuje významnú dôležitosť elektronickému boju a systematicky rozvíja svoje schopnosti na rušenie komunikácií a sietí súperov.

Okrem boja proti dronom, ktorých využívanie je v tejto vojne masové, Rusi pomocou svojich systémov aj pomerne úspešne dešifrujú ukrajinskú komunikáciu.

Rusi však systémy vo veľkom využívajú na rušenie signálov dronov či na ich heknutie a „unesenie”. Strata tisícov dronov má pritom významný dopad na schopnosť Ukrajiny získavať dôležité informácie, sledovať nepriateľské aktivity a zabezpečiť efektívnu ochranu svojich hraníc. 

Správa síce neuvádza, o aké drony a v akom pomere Ukrajina prichádza, no podľa experta na drony z Univerzity južného Dánska Jamesa Pattona Rogersa ide najmä o relatívne lacné komerčné drony, ktoré obe strany využívajú na prieskum, píše Insider.

Ukrajina pritom používa širokú škálu bezpilotných lietadiel od malých a lacných komerčných dronov až po niekoľkomiliónový Bayraktar tureckej výroby, ktorý dokáže likvidovať ruské tanky.

Práve Bayraktar sa preslávil na začiatku vojny, keďže zohral úlohu pri ukrajinskom zadržaní počiatočnej ruskej ofenzívy. V rozhovore pre denník Guardian sa však operátor dronov ukrajinskej armády vyjadril, že efektivita najpoužívanejšieho modelu rapídne klesá. Ukrajina však vyvíja vlastný model.

Správa tiež uvádza, že Rusi sa novým hrozbám zo strany Ukrajiny prispôsobili, aj keď naďalej zápasia so slabou morálkou a efektívnym využívaním ťažkej techniky a vzdušných síl. „Výsledkom je štruktúra, ktorá sa postupom času zlepšuje pri zvládaní problémov, ktorým bezprostredne čelí, ale ktorá má tiež problém anticipovať nové hrozby,“ píše sa v správe.

Podľa odborníkov z RUSI je pre Ukrajinu nevyhnutné investovať do vývoja opatrení na zvýšenie odolnosti svojich dronov proti elektronickým útokom. Tieto opatrenia by mohli zahŕňať zdokonalené šifrovanie komunikácie, využitie frekvenčných pásiem s menšou náchylnosťou na rušenie a zintenzívnenie výcviku operátorov dronov.


Ďalšie články