Auto narazilo do brán pred sídlom britského premiéra. Polícia incident vyšetruje

Auto narazilo do brán pred sídlom britského premiéra Foto: TASR/AP

Do brán pred vstupom na ulicu Downing Street v centre Londýna, kde sa nachádza sídlo britského premiéra, vo štvrtok narazilo auto. Zranených nehlásili. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Londýnska Metropolitná polícia uviedla, že na mieste zadržala osobu pre podozrenie z trestného činu poškodzovania a nebezpečnej jazdy.

Britský premiér Rishi Sunak bol v tom čase vo svojom úrade na známej adrese Downing Street číslo 10.

Polícia necelé dve hodiny po zrážke zrušila kordóny, ktoré vytvorila v londýnskej štvrti, kde sídli viacero vládnych úradov. Protiteroristická polícia zatiaľ nebola prizvaná k vyšetrovaniu prípadu.

Na videozázname zverejnenom na sociálnych sieťach vidno, ako pomaly idúce auto mieri priamo k bránam cez ulicu Whitehall, ktorá sa zvyčajne hemží štátnymi zamestnancami a turistami.

Bezprostredne nebolo jasné, či vodič do brán narazil úmyselne. Polícia uviedla, že okolnosti vyšetruje.

Stanica BBC zverejnila fotografiu, na ktorej muža so spútanými rukami odvádzajú z miesta policajti.

Prístup verejnosti na ulicu Downing Street je obmedzený a ťažké oceľové brány neustále chránia ozbrojení policajti.

Brány boli postavené v roku 1989 v reakcii na hrozby militantov Írskej republikánskej armády (IRA), ktorá tam v roku 1991 odpálila tri mínometné granáty. Jeden z nich explodoval v záhrade vládneho sídla, pričom vo vnútri vtedajší premiér John Major viedol zasadnutie kabinetu. Traja policajti a štátny zamestnanec utrpeli ľahké zranenia.

(tasr)


Ďalšie články