Učiteľom Slovenska sa stal Rastislav Očenáš zo Základnej školy v Sliači

347107585_9336624529711872_163215611088925114_n Učiteľ Slovenska 2022 Rasťo Očenáš. Foto: Facebook/ Učiteľ Slovenska

Učiteľom Slovenska sa stal Rastislav Očenáš, ktorý učí slovenčinu, matematiku a informatiku na Základnej školy v Sliači. Ide o druhého muža, ktorý získal toto ocenenie. „Rád deti provokujem úlohami, ktoré ich navedú k rozmýšľaniu o ich meste, ľuďoch, ktorí v ňom žijú, problémoch, ktoré sa ich osobne týkajú, i riešeniach, na ktorých i oni môžu participovať. Pri učení vždy hľadám zmysel – pýtam sa, ako dnešné vyučovanie zlepší zajtra život mojich žiakov,“ povedal ocenený Učiteľ Slovenska Očenáš.

Udelená bola aj Cena verejnosti, získala ju učiteľka geografie a biológie na druhom stupni Základnej školy Pavla Országha Hviezdoslava v Trstenej Ivica Dafčíková. Získala hlasy bezmála 5 400 hlasujúcich, z celkového počtu viac ako 17 500. Odovzdaná bola i Cena Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, a to po prvýkrát. Ako uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha, cieľom tejto ceny je oceňovať výnimočné výkony v oblasti podpory a posilňovania európskych hodnôt, ktoré sa zakladajú na ľudských právach, rovnosti, slobode, dôstojnosti, ale i demokracii a právnom štáte. Jej laureátkou sa stala učiteľka hudobnej výchovy Oľga Bystrianska zo ZŠ s MŠ A. Vagača v Detve. Ocenenia boli odovzdávané na slávnostnom galavečere v Moyzesovej sieni v Bratislave. V tlačovej správe o tom informovala Regina Ulejová z SKPR Strategies.

„Kvalitné a inšpiratívne učiteľky a učitelia sú pokladom každej spoločnosti, je však dôležité, aby sme ich ako spoločnosť dokázali dostatočne oceniť. Práve to je esenciou ocenenia Učiteľ Slovenska,“ vraví Zuzana Labašová z Komenského inštitútu CEEV Živica, ktorý je organizátorom ocenenia Učiteľ Slovenska. V aktuálnom ročníku bodovali učitelia, ktorí dokážu nielen odovzdávať vedomosti, ale aj viesť deti k tomu, aby mali otvorenú myseľ.

Odbornú porotu, ktorá vyberala laureáta, tvorili odborníci na vzdelávanie, ktorí sa dlhodobo venujú zlepšovaniu vzdelávania na Slovensku. Pôvodne bolo prihlásených 149. Z nich bolo vybraných 30 pedagógov, z ktorých napokon vybrali finálovú desiatku. Galavečer organizovali mimovládna nezisková organizácia CEEV Živica a Komenského inštitút. Záštitu nad ocenením prevzala prezidentka Zuzana Čaputová a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Ide o licencovaný slovenský variant medzinárodného ocenenia Global Teacher Prize.

(sita)


Ďalšie články