Zlatú palmu v Cannes získal film Anatómia pádu

Justine Trietová, režisérka filmu Anatómia pádu oceneného v Cannes Zlatou palmou. Foto: TASR/AP Justine Trietová, režisérka filmu Anatómia pádu oceneného v Cannes Zlatou palmou. Foto: TASR/AP

Hlavnú cenu 76. ročníka medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes – Zlatú palmu – získal v sobotu film francúzskej režisérky Justine Trietovej Anatómia pádu. Informujú o tom na agentúry AFP a DPA.

34-ročná Trietová sa tak stala iba treťou ženou, ktorá vyhrala hlavnú cenu festivalu. Jej víťazná snímka zachytáva príbeh nemeckej spisovateľky podozrivej z vraždy svojho manžela.

Cenu za najlepšiu réžiu si odniesol francúzsky režisér a scenárista vietnamského pôvodu Tran Anh Hung za historicko-romantickú drámu The Pot-au-Feu (v origináli La Passion de Dodin Bouffant). Príbeh filmu odohrávajúceho sa v roku 1885 sleduje milostný vzťah medzi uznávanou kuchárkou a gurmánom.

Ocenenie pre najlepšieho herca získal Japonec Kodži Jakušo za rolu vo filme Perfect Days, v ktorom stvárňuje čističa záchodov v Tokiu. 67-ročný Jakušo vystupuje vo filme ako tajomný muž bez priateľov, ktorý svoj voľný čas trávi čítaním, zalievaním rastlín, fotografovaním a počúvaním hudby.

Cena pre najlepšiu herečku sa ušla Turkyni Merve Dizdarovej. Tá si vo filme About Dry Grasses (v origináli Kuru Otlar Üstüne) zahrala mladú učiteľku na tureckom vidieku.

O hlavnú cenu sa na festivale uchádzalo celkovo 21 filmov. Predsedom poroty bol Švéd Ruben Östlund, režisér minuloročnej najlepšej snímky festivalu Trojuholník smútku.

(tasr)


Ďalšie články