Wlachovský: Nikto na Slovensku zrejme nechce, aby Rusko bolo jeho susedom

Miroslav Wlachovský. Foto: Jakub Kotian/TASR Miroslav Wlachovský. Foto: Jakub Kotian/TASR

Situácia na Slovensku i v ďalších krajinách v regióne je pre prebiehajúcu vojnu na Ukrajine náročná, na Slovensku však pravdepodobne nikto nechce, aby bolo jeho susedom Rusko či Moskvou dosadený režim na Ukrajine. Na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum to v utorok povedal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský počas diskusie so poľským kolegom Zbigniewom Rauom a estónskou exprezidentkou Kersti Kaljulaidovou.

Miroslav Wlachovský ocenil, že slovenská vláda urobila dôležité rozhodnutia v záujme SR i celého regiónu – napriek tomu, že nie každý občan s nimi súhlasil. Zároveň zopakoval, že najjednoduchšou cestou k mieru na Ukrajine je, že Rusko stiahne svoju armádu z Ukrajiny.

Šéf slovenskej diplomacie uviedol, že spomedzi viacerých mierových iniciatív podporuje plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vysvetlil, že je potrebné dospieť k spravodlivému mieru, ktorý potrestá agresora a pomôže poškodenému.

Rau: Rusko je imperialistický štát už od 15. storočia

Poľský minister zahraničných vecí tvrdí, že Rusko je imperialistický štát už od 15. storočia a platí tam, že ak chce byť vodca rešpektovaný, musí jeho územie rozšíriť. Ak sa impérium zmenší, musí sa vzdať moci, dodal. Pripomenul slová ruského prezidenta Vladimira Putina, že najhoršou udalosťou 20. storočia bol rozpad Sovietskeho zväzu. Podľa Raua tým Putin deklaroval svoju filozofiu obnovy impéria.

Šéf poľskej diplomacie taktiež zdôraznil potrebu obnovenia suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a tiež potrestania ľudí, ktorí stoja za inváziou.

Ako ďalej povedal, Ukrajina bojuje za slobody západných krajín a drvivá väčšina Poliakov preto podporuje, aby Ukrajina dostala všetko, čo žiada. Vyjadril sa aj k zvýšeným výdavkom Poľska na armádu – krajina podľa neho musí byť najprv pripravená sama sa brániť, aby mohla pomáhať susedom.

Kaljulaidová vyjadrila presvedčenie, že trvalý mier na Ukrajine mal prísť už v roku 2014, no nestalo sa tak. Pripomenula, že Rusko naposledy ustúpilo v roku 1991. To podľa nej ukazuje, že Rusko ustupuje, len keď je veľmi oslabené. Dodala, že rokovania o mieri by mali začať až po tom, ako sa Rusko stiahne z Ukrajiny.

Bývalá estónska prezidentka tvrdí, že východné krídlo Severoatlantickej aliancie by malo byť čo najviac posilnené. Pripomenula však, že nie všetky členské krajiny spĺňajú záväzok dávať na armádu dve percentá HDP.

O ceste k mieru sa musí rozhodovať na bojisku

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský ešte v pondelok na Globsecu vyjadril presvedčenie, že na Ukrajine je potrebný spravodlivý mier, ktorý odškodní obeť a potrestá agresora. Moskva však podľa neho nejaví záujem rokovať, takže o ceste k mieru sa musí rozhodovať na bojisku a naša podpora pre Kyjev je teda naďalej veľmi potrebná.

Wlachovský uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin vlani vo februári útokom na Ukrajinu jasne deklaroval, že pre Moskvu už neplatia žiadne medzinárodné pravidlá. Dodal, že ruská invázia ho šokovala, no zároveň ho príjemne prekvapila rýchla a efektívna reakcia Západu a Európskej únie na túto situáciu.

Pripomenul, že Slovensko ako malá európska krajina poskytla Ukrajine vojenskú za pomoc za zhruba 669 miliónov eur a zdôraznil jej načasovanie, ktoré je v čase vojny dôležitým faktorom. Kyjevu sme ako prvá krajina dodali systém protivzdušnej obrany S-300 a veľmi rýchlo sme mu poslali i stíhačky MiG-29, povedal. Podľa jeho slov išlo o veľmi významnú pomoc. Zároveň si myslí, že EÚ v čase prebiehajúcej vojny na Ukrajine dokáže okrem ekonomických sankcií voči Rusku stále urobiť ešte viac.

Izrael je náš kľúčový partner na Blízkom východe

Wlachovský rokoval v utorok v Bratislave aj s ministrom zahraničných vecí Izraela Elim Cohenom.

„Izrael považujeme za kľúčového partnera v regióne Blízkeho východu a intenzita našich politických kontaktov to len dokazuje. Som však presvedčený, že existuje priestor na rozšírenie vzájomnej spolupráce, a to najmä v oblasti vedy, výskumu, inovácií či high-tech ekonomiky, ale tiež v automobilovom priemysle, kde sme pripravení na posilňovanie vzťahov,“ uviedol minister šéf diplomacie, ktorý v rámci rozvoja turizmu vidí priestor aj na ďalšie rozšírenie leteckých spojení medzi Izraelom a Slovenskom.

Partneri sa zároveň zhodli, že nevyprovokovaná ruská agresia proti Ukrajine je neospravedlniteľná, tak ako aj vojnové zločiny páchané voči občanom Ukrajiny či obrovské ekonomické škody na území napadnutej krajiny. Preto považujú za nevyhnutné pokračovať v podpore Ukrajiny.

Minister oceňuje naše aktívne vzťahy s Vatikánom

Wlachovský sa v utorok v Bratislave stretol aj s vatikánskym sekretárom pre vzťahy so štátmi, arcibiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Diskutovali o vzájomných vzťahoch a spolupráci, humanitárnych aktivitách či vývoji situácie v súvislosti s pokračujúcou ruskou agresiou proti Ukrajine.

„Oceňujem naše mimoriadne aktívne bilaterálne vzťahy. Vlani Vatikán navštívili všetci traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia. So Svätou stolicou nás v zahraničnej politike spájajú spoločné hodnoty a záujmy, akými sú podpora dialógu, tolerancie, multilateralizmu, humanitárna spolupráca a pomoc najzraniteľnejším, a tiež boj proti extrémizmu či antisemitizmu,“ vyhlásil minister.

Šéf slovenskej diplomacie ocenil aktivity pápeža Františka súvisiace s ochranou základných ľudských práv, solidarity a porozumenia medzi náboženstvami či snahu o elimináciu vojnových konfliktov.

(tasr)


Ďalšie články