Exspirovalo nám vyše 2,7 milióna vakcín. Koľko nás to stálo?

EMA schválila vakcíny od Pfizeru a Moderny pre deti od šiestich mesiacov Žena naťahuje z ampulky do injekčnej striekačky vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/DPA

Od začiatku očkovania sa nám v skladoch znehodnotili milióny vakcín proti COVID-19 a desaťtisíce ďalších to čaká v júni. Štandard sa pokúsil vyčísliť, o koľko eur sme tým prišli. Európska komisia medzitým rokuje s Pfizerom o znížení dodávok vakcín, ale o podrobnostiach mlčí.

K plytvaniu verejnými zdrojmi v zdravotníctve od roku 2021 pribudli nevyužité očkovacie látky proti COVID-19. Keď ministerstvo zdravotníctva tento týždeň prerušilo očkovanie prvou a druhou dávkou Comirnaty, bolo jasné, že situácia sa vyvíja zle. Záujemcovia chýbajú a vakcíny exspirovali.

Začali sme preto zisťovať, aký počet liekoviek od Pfizeru sa nám v skladoch k prvému júnu znehodnotil. Rezort poskytol Štandardu v obsiahlej odpovedi súhrnné informácie.

Od začiatku očkovania v decembri 2020 až do dnešného dňa nám exspirovalo spolu 2 723 962 vakcín. Konkrétne:

  • 1 819 822 od výrobcov Pfizer/BionTech
  • 491 100 od Moderny
  • 376 600 od Novavaxu
  • 36 340 od výrobcu AstraZeneca
  • 100 od Johnson & Johnson

To znamená, že trend znehodnotených liekoviek sa prudko zhoršuje.

V prvom roku očkovania sme nevyužili len 36 340 dávok AstraZeneca, lebo sa ňou pre častejší výskyt nežiaducich účinkov prestalo očkovať. Minulý rok skončilo nevyužitých až dvadsaťnásobne viac očkovacích látok – dokopy 752 810. To znamená, že za prvých päť mesiacov tohto roku sa v slovenských skladoch znehodnotilo 1 934 812 vakcín.

Ďalšie desaťtisíce liekoviek asi stihne rovnaký osud

Tým sa exspiračný marazmus nekončí. V priebehu júna skončí nevyužitých ďalších 84 800 dávok rôzneho typu, ak im výrobca nepredĺži lehotu použiteľnosti.

Aj keby im predĺžili exspiračnú lehotu, je málo pravdepodobné, že všetky minieme. Ako bolo spomenuté, o očkovanie je nízky záujem a radikálnu zmenu nemožno čakať, ani keď sa povolí štepenie adaptovanou vakcínou na variant omikron. Interaktívny graf s počtom zaočkovaných má už celé mesiace tvar priamky. Každým týždňom pribúdajú len jednotky prvoočkovancov a to platí aj pre posilňujúce dávky.

Navyše je leto, epidemická situácia sa zlepšuje a ľudia nemajú dôvod očkovať sa. Proticovidovú injekciu nepotrebujú ani na cestovanie, lebo väčšina európskych štátov od 1. mája minulého roku zrušila všetky opatrenia súvisiace s preukazovaním bezinfekčnosti. Aj nosenie rúšok ostalo niekde povinné len v nemocniciach, zdravotníckych zariadeniach a lekárňach.

Foto: NCZI

Koľko peňazí nás to stálo

Ešte horšie je, že daňoví poplatníci ani netušia, koľko eur sme takto utopili. Európska komisia podpísala zmluvy na vakcíny za blok úniových štátov ešte v roku 2020. No dodnes nezverejnila ich ceny.

Od októbra 2022 sa prípadom zaoberá aj Európska prokuratúra. Tá vyšetruje zmluvu o nákupe 1,8 miliardy dávok vakcín približne za 35 miliárd eur z mája 2021. Uzavrela sa totiž po mesiac trvajúcej súkromnej komunikácii cez SMS správy medzi predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a generálnym riaditeľom spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom.

Leyenová nechce správy zverejniť a nevzťahuje sa na ne ani zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Európska prokuratúra medzitým nič nezistila a európska ombudsmanka Emily O’Reillyová len apaticky upozorňuje, že Leyenovej mlčaním problém nezmizne a ani sa naň nezabudne.

Utajený nákup vakcín je netransparentný a nevypláca sa nám. Ilustrovať to možno na cene ampuliek. V septembri 2020 ešte eurokomisia ubezpečovala, že dávky budú stáť od päť do pätnásť eur, ale výrobcovia ceny zvýšili. Podľa materiálov, do ktorých mal vtedy možnosť nahliadnuť denník Financial Times, cena Pfizeru stúpla z 15,5 na 19,5 eura za liekovku. Dávka Moderny údajne zdražela z 19 na 21,6 eura.

Jedna dávka Nuvaxovidu pred rokom vyšla približne na 20,9 dolára (17,5 eura). Vakcínu Janssen sme podľa uniknutých údajov belgickej štátnej tajomníčky pre rozpočet Evy De Bleekerovej nakupovali v cene zhruba sedem eur za kus a AstraZeneca za necelé dve eurá.

Ak rátame s tým, že exspirované dávky od Moderny sme nakupovali už za zvýšenú cenu, prepočtom mohli prísť slovenskí daňoví poplatníci o viac než 10 600 000 eur. Skončenie účinnosti vakcín od spoločnosti Pfizer nás mohlo v rovnakom prípade stáť takmer 35 500 000 eur. A keďže cena Nuvaxovidu sa odhaduje na 17,5 eura, stratiť sme mohli ďalších 6 590 500 eur. Liekovky od AstraZeneca znamenajú stratu vyše 64-tisíc eur a tie od Johnson & Johnson sedemsto eur.

Z orientačných cien na internete sa možno domnievať, že v skladoch sa nám znehodnotili imunizačné látky za vyše 52,7 milióna eur. Za tento údaj sa však Štandard, vzhľadom na horeuvedené skutočnosti, nevie zaručiť.

Platiť budeme aj za likvidáciu

Nevyužité exspirované vakcíny za milióny eur však nie sú všetko. Výdavky nám vzniknú aj inde. Liekovky budeme musieť zlikvidovať. Ministerstvo informuje, že v roku 2021 zneškodnilo 36 340 dávok vakcíny Vaxzevria (AstraZeneca). Rezort neprezradil sumu, za akú sa táto procedúra vykonala.

Ďalšie dávky exspirovaných vakcín proti ochoreniu COVID-19 odvtedy nezlikvidovali. Nemožno preto určiť, koľko nás bude stáť likvidácia 2,7 milióna znehodnotených ampuliek.

Dá sa však predpokladať, že pôjde o sumu v tisícoch eur, čo v kontexte štátneho rozpočtu nie je až také citeľné. Na ilustráciu, keď nám v roku 2010 ostalo nevyužitých viac ako 900-tisíc vakcín proti prasacej chrípke, denník Pravda vyčíslil ich zlikvidovanie na pravdepodobne viac ako 17-tisíc eur.


Eduard Heger dostal tretiu dávku vakcíny. Foto: Martin Baumann/TASR

Zastavte už konečne dovoz

V minulosti Slovenská republika, či už individuálne alebo ako súčasť iniciatív viacerých členských krajín, oslovila Európsku komisiu, ako aj výrobcu v záležitosti dodávok proticovidových injekcií. Ministri zdravotníctva EÚ upozorňovali, že očkovacie zmluvy sa uzatvárali v začiatkoch pandémie a pre miernejší omikron variant dopyt po vpichoch klesá. Dohody chceli opätovne prerokovať, aby zohľadňovali reálne potreby štátov.

Európska komisia síce v mene členských štátov vyjednáva s konzorciom Pfizer/BioNTech, ale pod rúškom tajomstva. „Tak ako jednotlivé zmluvy s dodávateľmi vakcín, rovnako aj rokovania o týchto zmluvách podliehajú záväzkom o dôvernosti. Vzhľadom na stále prebiehajúce rokovania o obsahu Dodatku č. 5 ku Kúpnej zmluve 2 so spoločnosťami Pfizer Inc. a BioNTech Manufacturing GmbH na úrovni EK a výrobcu, nie je možné v tomto okamihu poskytnúť bližšie informácie,“ priblížilo pre Štandard komunikačné oddelenie ministerstva zdravotníctva.

Denník Financial Times minulý týždeň informoval, že Pfizer a eurokomisia sa už dohodli. Zmenenú zmluvu údajne podpísalo 24 členských štátov s výnimkou Poľska, Maďarska a Rumunska. Členské štáty by mali po novom platiť polovičnú cenu – teda zhruba desať eur za každú zrušenú dávku. Informácie však nemožno nezávisle overiť.

Nie je preto jasné, koľko mRNA vakcín k nám v nasledujúcich mesiacoch príde. K ampulkám od Pfizeru ešte nie je podpísaný oficiálny dodatok a možno sa stále rokuje o znížení počtu. Už teraz sa však vie, že nám tento rok dovezú ďalších 213 500 očkovacích látok od Novavax. To by nás po prípadnej exspirácii vyšlo na vyše 3,7 milióna eur.


Ďalšie články