Včelia cesta v Čachticiach

web-32

ČACHTICE – Kreatívny a vzdelaný čachtický farmár a včelár Svetozár Špalek postupne rozširuje na Čachtickom hrade svoj sen o mieste, ktoré nazval včelia cesta.

Návštevníkom hradu, ktorý preslávila krvavá grófka Alžbeta Bátoriová, so zaujatím ukazuje pomôcky, ktoré používali pred desaťročiami naši predkovia pri spravovaní medu a výrobe včelích produktov. Na jedinečnej včelej ceste tak turisti uvidia vzácne úle, z ktorých slamený má takmer sto rokov, ďalej medomety, medzistienky, včelie produkty a iné doplnky späté so svetom včiel a včelárov. „Včeliu cestu sme začali budovať vlani. Už počas sezóny 2021 bola možnosť vzhliadnuť tu pár exponátov. Pred začiatkom tohtoročnej sezóny sa nám podarilo exponáty ešte doplniť. Máme tu veľmi zaujímavé veci. Aj také, ktoré sa dlhšiu dobu opravovali, pripravovali sa. Je tu včelí úľ z roku 1929. Máme výbornú spoluprácu s mestom Lučenec, ktoré nám v tomto veľmi pomohlo a poskytlo rôzne pomôcky, ktoré tu vystavujeme,“ povedal zanietený včelár S. Špalek. 

Najstarším exponátom je práve úľ z roku 1929, ale nachádzajú sa tu aj novšie predmety, ktoré dlhšiu dobu slúžili včelárom. Nejde o žiadne repliky, všetky sú funkčné originály. Ľudia sa dozvedia, čo chcú o včelárstve vedieť, môžu si pozrieť ako sa vyrábajú sviečky zo včelieho vosku. „Pre tento rok pripravujeme ešte ďalšie zaujímavé veci, ktoré sa budú týkať včelárstva, aj iných remesiel. Chceme, aby ľudia pochopili, že med sa nekupuje v supermarkete, ale treba veľmi dlhú a hodnotnú prácu, aby sme na konci pohár toho medu mali,“ hovorí S. Špalek.

Včelia cesta sa nachádza priamo na Čachtickom hrade a jej realizáciu odobrili aj obecní poslanci. „Je to prospešné nielen pre nás, ale aj pre obec, pretože sa spoločne dopĺňame. Je to aj atrakcia pre návštevníkov hradu a prezentácia včelárstva v obci. Včelárstvo nás baví, tak prečo by sme to neukázali aj ľuďom,“ uzavrel S. Špalek. 


Ďalšie články