Útočisko Slovensko? Ukrajinci sa pobytom u nás môžu vyhnúť mobilizácii, úrady odvedencov neriešia

Armed Forces of Ukraine. Ukrainian soldier. Ukrainian army. Ukrainian flag on military uniform. Insignie ukrajinského vojaka. Ilustračný záber. Foto: Profimedia.sk

V krajinách Európskej únie (EÚ) sa môže mobilizácii vyhýbať množstvo Ukrajincov, napríklad aj pomocou falošných zdravotných záznamov. Slovenské štátne úrady pri vpustení ukrajinských utečencov na územie Slovenska pritom nehľadia na to, či sa na nich vzťahuje branná povinnosť.

V súčasnosti využívajú inštitút takzvanej dočasnej ochrany v EÚ približne 4 milióny ukrajinských utečencov, pričom najviac ich útočisko našlo v Nemecku, Poľsku a Česku. Na Slovensku sa ich nachádza takmer 100-tisíc.

Opustiť územie Ukrajiny však po vyhlásení všeobecnej mobilizácie nemôžu tí občania, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť. Ide o väčšinu mužov vo veku od 18 do 60 rokov. Iba otcovia troch a viac detí, zdravotne postihnuté osoby alebo pracovníci na niektorých strategických pozíciách, ako napríklad záchranári alebo pedagógovia, majú z mobilizácie výnimku.

Vyhýbanie sa mobilizácii ako vážny problém

Ako upozornil denník Guardian, vyhnúť sa vojenskej službe pomocou úplatku vôbec nemusí byť až také komplikované.

Vyhýbanie sa mobilizácii je pritom na Ukrajine trestným činom, za ktorý v najhoršom prípade hrozí 3 až 5 rokov väzenia. Často však súdne procesy končia aj podmienkou, pokiaľ obžalovaný spolupracuje.

Vyhýbanie sa brannej povinnosti je pre armádu vojnou zmietanej krajiny vážnym problémom. Potvrdil to aj nedávny krok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý pre rozšírenú korupciu odvolal všetkých šéfov vojenských náborových centier.

„Tento systém by mali viesť ľudia, ktorí presne vedia, čo je vojna a prečo je cynizmus a úplatkárstvo v čase vojny vlastizradou,“ uviedol Zelenskyj.

Guardian priniesol príbeh 23-ročného muža, ktorý zaplatil 5-tisíc dolárov, aby sa vyhol odvodu do armády. Ten tvrdí, že „každý na Ukrajine vie, kde o takú službu požiadať”.

„Platil som v hotovosti, poslali ma do nemocnice na magnetickú rezonanciu chrbtice. Dali mi lekársku správu, v ktorej tvrdili, že mám vážnu poruchu chrbtice, a vďaka tomu som získal papiere, ktoré mi umožnili opustiť krajinu. Mal som pocit, že v každej fáze všetci vedeli, čo sa deje, a každý dostal podiel,“ hovorí mladík, ktorý Ukrajinu opustil a momentálne žije v EÚ.

Slovenské úrady brannú povinnosť neriešia

Ak sa takýto človek vďaka falošným lekárskym potvrdeniam dostane cez ukrajinských pohraničníkov, tí slovenskí už jeho prípadnú brannú povinnosť do úvahy neberú vôbec a na územie krajiny ho bez problémov ako utečenca pustia.

„Štátni občania Ukrajiny s uloženou brannou povinnosťou sa vycestovaním z územia Ukrajiny nedopúšťajú žiadneho protiprávneho konania vo vzťahu k Slovenskej republike,” vysvetlil pre Štandard rezort vnútra.

Vyhýbanie sa brannej povinnosti na slovenskom území však neriešia ani ukrajinské štátne orgány, ktoré by tie naše mohli požiadať o súčinnosť pri riešení trestného činu vyhýbania sa brannej povinnosti alebo žiadosti o vyhostenie. „Generálna prokuratúra neeviduje žiadosti o právnu pomoc z Ukrajiny, ktoré súvisia s vyhýbaním sa brannej povinnosti,” uviedla pre Štandard hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Či sa ukrajinská strana o problém zaujíma sme sa pýtali ukrajinského veľvyslanectva. Na naše otázky však neodpovedalo.

Povolávacie rozkazy na ulici

Podľa Guardianu sa odhaduje, že od vypuknutia vojny nelegálne opustili Ukrajinu desiatky tisíc bojaschopných mužov. Mnohí aj vďaka úplatkom.

Ukrajina pritom zápasí s nedostatkom ľudskej sily. Ešte pred prebiehajúcou protiofenzívou internet zaplavovali videá, ktoré zachytávali drsné náborové praktiky. Populárne boli telegramové kanály, ktoré pomáhali Ukrajincom vyhýbať sa takzvaným „olivám”, ako prezývali náborových pracovníkov.


Ďalšie články