Erik Tomáš: O predĺžení premlčacích lehôt pri násilných trestných činoch sme ochotní diskutovať

Dvanásta schôdza vlády SR Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas). Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas) v nedeľňajšej politickej diskusii naznačil ochotu koalície vrátiť premlčacie lehoty pri násilných trestných činoch tam, kde boli pred novelizáciou Trestného zákona. Schválená novela zmenila premlčacie lehoty pri týchto činoch z 20 na 10 rokov.

„Sme ochotní baviť sa o tom, aby sa premlčacie lehoty za násilné trestné činy vrátili tam, kde boli,“ povedal v relácii O pät minút dvanásť minister. Dodal, že keby bolo na ňom, premlčacie lehoty pri násilných trestných činoch neexistovali vôbec.

Erik Tomáš zároveň vytkol opozícii spôsob, akým zareagovala na skrátenie premlčacích lehôt. „Premlčacie lehoty pri trestnom čine znásilnenie sú veľmi citlivá téma, ktorú hystericky a necitlivo otvorila opozícia,“ povedal šéf rezortu práce.

„Tresty za tieto trestné činy sa nemenia. Premlčacia lehota sa skracuje preto, že sa generálne skracujú premlčacie lehoty v nadväznosti na trestné sadzby,“ vysvetlil Tomáš. Ozrejmil tiež, že podľa neho boli v novele zákona z dielne koalície premlčacie lehoty nastavené správne.

Erik Tomáš v relácii RTVS tiež skritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za to, že nevyužila ponuku Roberta Fica. „Predseda vlády prezidentke ponúkol, že ak má obavy o premlčacie lehoty v prípadoch násilia na ženách, tak v rámci vrátenia novely Trestného zákona do parlamentu sme ochotní premlčacie lehoty zvýšiť na dvadsať rokov. Pani prezidentka ju nevyužila,“ povedal.

Truban: Hovoríte ako Glück

Minister práce v politickej diskusnej relácii tiež vyhlásil, že kratšie premlčacie lehoty motivujú obete skôr nahlasovať trestné činy. „Pretože čím neskôr sa to nahlási, tým je menšia šanca to vyšetriť,“ ozrejmil Tomáš.

Jeho diskusný oponent Michal Truban (PS) ministrovi v relácii vytkol podobnú rétoriku, ako v pléne parlamentu predviedol poslanec Smeru Richard Glück. „Neprirovnávajte ma k vyjadreniam pána Glücka,“ ostro sa voči slovám poslanca Progresívneho Slovenska ohradil Tomáš.

„Premlčacia doba začne plynúť momentom znásilnenia tej ženy. Tak asi o tom vie, všimne si to, keď ju niekto znásilní, a môže ten trestný čin nahlásiť,“ vyhlásil 8. februára v rámci faktickej poznámky v parlamente Richard Glück.

Zmeny v novele Trestného zákona týkajúce sa premlčacích lehôt pri násilných trestných činoch už pripustili aj Peter Pellegrini (Hlas) a Roman Michelko (SNS).


Ďalšie články