Protesty poľnohospodárov: Vyše 300 traktorov brázdilo Slovenskom. Farmári tvrdia, že majú existenčné problémy

Celoslovenský protest farmárov a gazdov v Michalovciach Na snímke kolóna poľnohospodárskych strojov a traktorov v rámci celoslovenského protestu farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov v Michalovciach. Foto: Roman Hanc/TASR

Na viacerých miestach Slovenska v pondelok protestujú menší farmári. Protestné podujatia vyhlásilo Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora zvolala protest až na štvrtok. Polícia v tejto súvislosti avizovala viaceré obmedzenia v doprave po celom území Slovenska.

Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska (ZVPAS) na sociálnej sieti uviedlo, že štrajk sa koná preto, lebo minister pôdohospodárstva nereagoval na výzvu, ktorú mu združenie zaslalo 17. januára.

K protestnej výzve sa pridalo aj Združenie mladých farmárov na Slovensku – ASYF, Iniciatíva poľnohospodárov, Spolok farmárov Slovenska a Združenie vlastníkov pôdy a rodinných fariem Slovenska.

Od Richarda Takáča a jeho rezortu žiadajú menší farmári najmä okamžité vyplatenie priamych platieb, odbúranie administratívnej záťaže a zákaz bezcolného dovozu poľnohospodárskych komodít a potravinárskych výrobkov z Ukrajiny. V bodoch výzvy uvádzajú tiež „zelenú naftu pre všetkých farmárov“ či odpustenie sociálnych odvodov.

„Chcem sa poďakovať všetkým chlapom, ktorí zobrali traktory, bolo ich viac ako tristo po celom Slovensku, takisto chcem poďakovať aj ústretovým policajtom, ktorí s nami spolupracovali,“ povedal predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku Marián Glovaťák na tlačovej konferencií pred ministerstvom pôdohospodárstva v Bratislave.

Farmári pri tejto príležitosti odovzdali aj pietnu spomienkovú kyticu k tabuli venovanej obetiam násilnej kolektivizácie. „Chcem pripomenúť, že práve to bol začiatok tejto nespravodlivosti, ktorá tu je do dnešného dňa,“ dodal. Svoje požiadavky odovzdali farmári po skončení tlačovky na podateľňu rezortu pôdohospodárstva.

Na snímke zľava predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku Marián Glovaťák a predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska Ján Jelen počas tlačovej konferencie pri príležitosti protestu farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov v Bratislave 19. februára 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Farmári žiadajú vyplatiť peniaze

„V roku 2023 sme boli nemilo prekvapení, keď nám pán minister oznámil, že nebudú vyplatené priame platby, ale iba nejaké zálohy,“ uviedol predseda ZVPAS Ján Jelen, pričom upozornil, že EÚ dovoľuje začatie vyplácania 70 percent prostriedkov už 16. októbra a takto postupovali napríklad aj Maďarsko či Česko, kde vyplatili až 80 percent priamych platieb.

„Na Slovensku (bolo vyplatených) len 40 percent. Pýtali sme sa pána ministra, prečo a doteraz sme odpoveď nedostali, dodal Jelen. Farmári sa v dôsledku toho podľa jeho slov dostali do existenčných problémov. „Boli nízke ceny výkupu komodít a ešte k tomu nedostali priame platby, na ktoré majú nárok,“ doplnil predseda združenia.

Farmári tiež žiadajú odbúrať administratívnu záťaž či odstrániť diskrimináciu pri prenájme pôdy Slovenského pozemkového fondu. Požadujú tiež zriadiť register užívacích vzťahov k pôde a pripraviť finančné nástroje na podporu farmárov prostredníctvom výhodnejších úverov.

„Máme robiť viac na poli, a nie vypĺňať tabuľky. Museli sme splniť prísne podmienky, ktoré vymyslelo ministerstvo. Vymysleli si pätnásť kritérií na kontrolu a nie sú schopní ich skontrolovať,“ tvrdí Jelen s dôvetkom, že nie každý ma vysokú školu a nie každý vie jednoducho vypĺňať toľko potrebných dokumentov.

„Netvrdíme, že je to problém tento vlády, je to problém dlhodobejší, ale veď sedeli v opozícii a čo s tým spravili?“ zdôrazňuje Jelen, podľa ktorého hrozí aj to, že tieto platby sa nikdy nevyplatia.

Chcú poukázať na to, že tu nie sú iba veľkí poľnohospodári

„Chceme poukázať na to, že sme tu aj my. Že tu nie sú iba veľkí poľnohospodári, ktorí budú štrajkovať vo štvrtok a ktorí nás nechcú do štrajku. Toto je štrajk malých farmárov, vo štvrtok to bude štrajk miliardárov,“ povedal farmár z Čachtíc Peter Sučanský, koordinátor protestu v Trenčíne, do ktorého sa zapojilo dvadsať malých farmárov.

Vo štvrtok ohlásila na celom Slovensku protest aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). „K celoslovenským protestom SPPK chceme povedať toľko, boli sme odmietnutí. Najvyšší predstaviteľ komory povedal, že oni pôjdu samostatne. Obávame sa možnej politickej kampane, ktorá vo štvrtok hrozí,“ uviedol predseda ASYF Glovaťák.

Celoslovenský protest farmárov a gazdov v Trenčíne. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Najväčším problémom malých farmárov je nevyplatenie dotácií z Európskej únie, poukazujú aj na nemožnosť prístupu k štátnej pôde. Chceli by podľa neho dostať šancu zúčastniť sa na verejnej súťaži o pôdu neznámych vlastníkov.

„Malí a drobní slovenskí poľnohospodári sú tridsať rokov likvidovaní naprieč politickým spektrom. To už nie je stavanie sa na zadné, ale dochádza im dych,“ komentoval pre médiá protest jeho koordinátor v Poprade Anton Vdovjak. Trápi ich podľa jeho slov dlhoročná tvrdá diskriminácia. Ako pozitívny príklad uviedol okolité štáty.

Protesty malých farmárov sa v pondelok konajú na viacerých miestach Slovenska, napríklad v Bratislave, Košiciach, Trenčíne, na Orave či pri Martine. Uskutočnila sa aj blokáda hraničného priechodu s Ukrajinou Vyšné Nemecké.

Polícia v tejto súvislosti informovala, že môže dôjsť k obmedzeniu cestnej premávky. „V prípade potreby budú reagovať na vzniknuté okolnosti v súvislosti s cestnou premávkou,“ poznamenala napríklad žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová. Účastníkov cestnej premávky požiadala o trpezlivosť pri prechádzaní úsekov, ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov polície.

(tasr, sita, fb, spracoval dak)


Ďalšie články