Pentagón cúva po tom, ako minister obrany uviedol, že Izrael zabil 25-tisíc palestínskych žien a detí

Palestinian mother Asmaa Naser, mourns the bodies of her twin children, Ahmed and Jihan Naser Palestinian mother Asmaa N Palestínska matka Asmaa Naserová oplakáva telá svojich dvojčiat, ktoré zahynuli v dôsledku izraelského náletu na tábor Nuseirat, v nemocnici mučeníkov Al-Aksá v Deír al-Baláh v centrálnej časti pásma Gazy 29. decembra 2023. Foto: Profimedia.sk

Izrael od začiatku vojny v Gaze zabil viac ako 25-tisíc palestínskych žien a detí. Vyhlásil to americký minister obrany Lloyd Austin počas štvrtkového vypočutia v americkom Kongrese. Neskôr jeho úrad tieto vyjadrenia korigoval.

„Je to viac ako 25-tisíc,“ povedal Austin kongresmanom po otázke o počte zabitých žien a detí. Dostal ju počas výpovede pred výborom Snemovne reprezentantov USA pre ozbrojené sily.

Krátko po uverejnení tohto článku hovorkyňa ministerstva obrany Sabrina Singhová spresnila, že minister iba „uviedol odhad Hamasom kontrolovaného ministerstva zdravotníctva, že v Gaze bolo zabitých celkovo viac ako 25-tisíc Palestínčanov“. Doplnila, že počty obetí v Gaze nemôžu nezávisle overiť.

Keďže rezort kontroluje militantné hnutie, dáta o počte obetí sú pravidelne predmetom spochybňovania, či už viac alebo menej otvoreného. Ich pomerne veľkej relevancii však hrajú do karát minimálne dve veci.

V decembri minulého roka, keď palestínske ministerstvo uviedlo, že počet obetí dosiahol takmer 16-tisíc, denník Times Of Israel (TOI) s odvolaním sa na vysokých vojenských predstaviteľov napísal, že o život v tejto enkláve prišlo okolo 5-tisíc bojovníkov Hamasu a 10-tisíc civilistov, čo je takmer zhodný údaj.

Britský denník Guardian takisto podotýka, že záznamy ministerstva vo viacerých konfliktoch v minulosti boli vo všeobecnosti v súlade s inými zdrojmi: napríklad po krátkej vojne medzi Izraelom a Hamasom v roku 2014 uvádzalo číslo 2 310 mŕtvych, zatiaľ čo OSN neskôr dospela k odhadu 2 251 a Izrael 2 125.

Spojené štáty podporujú Izrael od útoku militantov Hamasu zo 7. októbra, ktorí zabili v Izraeli okolo 1160 ľudí. Izrael reagoval ofenzívou v Pásme Gazy, ktorá si podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva vyžiadala celkovo vyše 30-tisíc mŕtvych.

Vyše stovka mŕtvych pri humanitárnych kamiónoch

Vyjadrenie Austina prichádza v čase, keď izraelskí vojaci podľa rezortu zdravotníctva zastrelili vo štvrtok ráno 104 ľudí a zranili ďalších 760, keď sa dav Palestínčanov náhlil ku kamiónom s humanitárnou pomocou.

Izraelská armáda informovala, že prípad vyšetruje, zatiaľ čo Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) ohlásil, že je so správou ministerstva Hamasu „oboznámený“.

Generálny tajomník OSN António Guterres tento prípad odsudzuje. Informoval o tom vo štvrtok Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. Ten tiež vyhlásil, že tieto udalosti „treba vyšetriť“. „Nevieme, čo sa presne stalo, ale či už ľudia zomreli na následky izraelskej streľby, či ich ušliapal dav, či ich prešiel kamión, v určitom zmysle sú to všetko násilné činy spôsobené týmto konfliktom,“ uviedol Dujarric.

Svedok incidentu agentúre AFP povedal, že útok sa stal na kruhovom objazde na západe mesta Gaza. Kamióny s humanitárnou pomocou sa podľa jeho slov dostali príliš blízko k izraelským armádnym tankom nasadeným do oblasti. Dav zložený z tisícov Palestínčanov sa ku kamiónom rozbehol, keďže sa však priblížil aj k tankom, vojaci začali strieľať do davu. Medzi obeťami majú byť podľa predstaviteľa miestnej nemocnice aj ženy a deti.

Washington nalieha na prímerie

Washington nalieha na prímerie a zníženie počtu civilných obetí v Gaze. Zástupcovia USA, Kataru, Egypta a ďalších krajín a strán sa pritom stretli v Paríži, aby sa pokúsili nájsť dohodu umožňujúcu uzavretie prímeria medzi Izraelom a Hamasom a poskytnutie humanitárnej pomoci.

Americkí, katarskí a egyptskí predstavitelia sa neskôr v katarskej metropole Doha stretli aj so zástupcami Izraela. Napriek novým návrhom týkajúcim sa sporných otázok „Izrael nezaujal žiadny konkrétny postoj k podmienkam prímeria a stiahnutiu (vojakov) z Pásma Gazy“, uviedol nemenovaný zdroj z prostredia Hamasu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol stiahnutie izraelskej armády ako „blúznenie“ a vyhlásil, že akékoľvek prímerie spôsobí iba oddialenie vojenského útoku na mesto Rafah ležiace na juhu Pásma Gazy. Do mesta sa uchýlilo približne 1,4 milióna ľudí hľadajúcich útočisko pred bojmi prebiehajúcimi na iných miestach tejto palestínskej enklávy.

(tasr, mm, tod)


Ďalšie články