Akcionári U. S. Steel schválili prevzatie Japoncami. Dlhý prechod ohrozuje výrobu v Košiciach

Železiarne U.S. Steel. Ilustračné foto: František Iván/TASR

Akcionári americkej oceliarne U.S. Steel v piatok v súlade s očakávaniami schválili jej prevzatie japonským koncernom Nippon Steel za 14,9 miliardy USD (13,2 miliardy eur).

Fúzia sa tak posunula o krok bližšie k dokončeniu, a to aj napriek tomu, že americkí politici sú čoraz viac proti transakcii. Akcionári U.S. Steel na piatkovom mimoriadnom zasadnutí takmer jednohlasne podporili transakciu.

Nippon má podľa dohody zaplatiť za jednu akciu U.S. Steel 55 amerických dolárov. V čase oznámenia akvizície v polovici decembra 2023 to bolo o 40 percent viac v porovnaní s úrovňami, na ktorých sa vtedy obchodovala.

USA majú obavy, že fúzia ohrozí ich národnú bezpečnosť

Odvtedy sa však niekoľko amerických zákonodarcov postavilo proti dohode, pričom ako dôvod svojho odporu uviedli obavy o národnú bezpečnosť. Aj prezident Joe Biden vyhlásil, že podnik musí zostať americkou firmou a nesmie sa dostať do zahraničných rúk.

„U.S. Steel je už viac ako sto rokov ikonickou americkou oceliarskou spoločnosťou a je nevyhnutné, aby zostala americkou oceliarskou spoločnosťou, ktorú vlastnia a prevádzkujú domáci zamestnanci,“ uviedol v marci americký prezident.

Dohodu okrem politikov ostro kritizuje aj odborový zväz United Steelworkers (USW), ktorý sa obáva možnej straty pracovných miest.

Japonci prisľúbili zachovať názov aj sídlo spoločnosti

Nippon Steel, ktorý je štvrtým najväčším výrobcom ocele na svete, sa snažil upokojiť kritikov prísľubom, že fúzia nespôsobí stratu pracovných miest. Spoločnosť sa tiež zaviazala ponechať skupine jej názov U.S. Steel a jej sídlo v Pittsburghu, pričom uviedla, že už je prítomná na americkom trhu, kam chce priniesť nové zdroje na podporu zamestnanosti.

Akcie U.S. Steel v piatok stratili 2,1 percenta a uzavreli sa na úrovni 41,33 amerických dolárov, čo je výrazne pod ponukou Nippon Steel. To jasne odráža neistotu investorov, či sa transakcia nakoniec uskutoční.

Dohodu skúmajú i regulačné orgány. Výbor pre zahraničné investície v Spojených štátoch (CFIUS) sa stretol so stranami, aby prediskutoval dohodu, uviedla agentúra Reuters. A podľa portálu Politico americké ministerstvo spravodlivosti spustilo hĺbkové protimonopolné vyšetrovanie prevzatia.

Výroba ocele je ohrozená

Čím dlhšie rozhodovanie potrvá, tým viac je výroba ocele na východnom Slovensku ohrozená. Košická dcéra U.S. Steelu totiž potrebuje vo veľkom investovať do „čistejšej“ výroby, aby v blízkej budúcnosti nestratila konkurencieschopnosť.

Košická prevádzka už dlhodobo plánuje investovať do výmeny pecí, ktoré by mali stáť viac ako jeden a pol miliardy eur. Štát avizoval, že oceliarňam s investíciou pomôže. Z plánu obnovy jej odklepol 300 miliónov eur a ďalších tristo malo plynúť z Modernizačného fondu, do ktorého smerujú výnosy z emisných kvót a spravujú ho rezorty životného prostredia a hospodárstva.

Financie z plánu obnovy určené na dekarbonizáciu sú však ohrozené. Keďže americký koncern s modernizáciou pecí dlho váha, peniaze by fabrika zrejme nestihla vyčerpať do roku 2026. Zvyšných 300 miliónov eur zatiaľ ohrozených nie je.

(tasr)


Ďalšie články