Kauza odpočúvania: Polícia našla už len zvyšok aparátu. Skutok sa stal, len páchateľ je neznámy, reaguje Krajčí

Polícia prerušila trestné stíhanie v prípade odpočúvania Mareka Krajčího. Exminister zdravotníctva pre Štandard v reakcii na vyjadrenie polície vysvetlil, že muži zákona v jeho kancelárii nenašli celé pôvodné zariadenie. Jeho časť totiž zmizla v noci po tom, ako ho objavila jeho asistentka. Prerušenie vyšetrovania podľa neho znamená, že skutok sa stal, len páchateľ je neznámy.

Krajci_MZ_4 Marek Krajčí. Foto: Matúš Zajac

O nájdení odpočúvacieho zariadenia v kancelárii hovoril Krajčí v tohtotýždňovom rozhovore pre denník Štandard.

Zariadenie po odhalení zmizlo

Exminister konštatoval, že zariadenie v jeho kancelárii našla asistentka dva týždne po nástupe do funkcie. Kanceláriu vraj zamkla s úmyslom, že na druhý deň zavolajú políciu.

„No na druhý deň, keď sme prišli do práce, zariadenie tam už nebolo,“ povedal Krajčí s dôvetkom, že ho v noci niekto prišiel vymontovať. „Vedeli si dokonca otvoriť ministerskú kanceláriu,“ uviedol.

Obáva sa, že to potvrdzuje, že priamo na ministerstve sú ľudia, ktorí sú zapojení do informačných tokov nasmerovaných mimo ministerstva. Myslí si, že ľudia, ktorí stáli za údajným odpočúvaním, vďaka tomu spoznali jeho zámery, ktoré sa nepáčili oligarchom. S tým si spája záujem o diskreditáciu svojej osoby.

Krajčí vysvetlil, že prípad chcel medializovať Igor Matovič, ale nakoniec to neurobil. „Hneď sme zavolali ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, ten kontaktoval vyšetrovateľov, ktorí celú vec zaznamenali,“ povedal.

„Čakali sme a čakáme stále, že sa to nejakým spôsobom vyšetrí, že sa dozviem, čo sa stalo a na čo sa prišlo. Ale do dnešného dňa žiadne závery z tohto incidentu nie sú známe,“ dodal.

Čo hovorí polícia

Polícia vo štvrtok pre TASR ozrejmila, že v prípade sa 16. apríla 2020 začalo trestné stíhanie vo veci prečinu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo k nebytovému priestoru spáchaného závažnejším spôsobom konania.

„V rámci vyšetrovania boli vykonané viaceré procesné úkony, medzi ktorými bola aj kriminalistická expertíza podozrivého zaisteného zariadenia. Skúmaním sa zistilo, že zariadenie v stave, v akom bolo zaistené, nebolo možné použiť ako odpočúvacie a ani sledovacie zariadenie. Následne na základe zadovážených dôkazov bolo 4. augusta 2020 trestné stíhanie prerušené,“ uviedla Šimunková.

Krajčí reaguje: Celé zariadenie v zásuvke už nebolo

Ako však v reakcii pre Štandard vysvetlil Krajčí, treba si uvedomiť, že zariadenie už ráno v zásuvke nebolo, pričom zostala len časť aparátu, na ktorom bolo nainštalované.

„Polícii bolo zariadenie nakreslené tak, ako bolo v noci v zásuvke svedkami objavené. Polícia vymontovala zo zásuvky už len zvyšok aparátu, na ktorom bolo,“ povedal.

Polícia preto podľa Krajčího správne uvádza, že: “Skúmaním bolo zistené, že zariadenie v stave, v akom bolo zaistené, nebolo možné použiť ako odpočúvacie a ani sledovacie zariadenie.”

„Neudivuje ma, že vyšetrovanie bolo prerušené. To znamená, že skutok sa stal, len páchateľ je neznámy,“ uzavrel Krajčí.

https://standard.sk/273684/marek-krajci-v-kancelarii-som-mal-odpocuvacie-zariadenie/

Ďalšie články