Rowlingová kritizuje dvojaký meter Škótska pri transrodových násilníkoch. Odkazuje na Orwella

J. K. Rowlingová. Foto: TASR/AP J. K. Rowlingová. Foto: TASR/AP

Svetoznáma spisovateľka J. K. Rowlingová dlhodobo kritizuje progresívnu politiku, ktorá vytvára bizarné situácie a často ešte bizarnejšie riešenia. Na prípad dvoch transrodových väzňov odsúdených za sexuálne násilie poukázala príspevkom na sociálnej sieti Twitter.

“Takže: v Škótsku [predsedníčky vlády, pozn. red.] Nicoly Sturgeonovej transženy nie sú ženami, ak sú to odsúdení dvojnásobní sexuálni násilníci, ako je Adam ‚Isla Bryson‘ Graham,” píše Rowlingová v úvode vlákna. K príspevku pripojila aj fotografie páchateľa dvoch znásilnení.

“Avšak transžena a pedofilka Katie Dolatowská, ktorá si tajne nakrútila 12-ročné dievča a pokúsila sa znásilniť 10-ročné – pričom oba trestné činy boli spáchané na verejných ženských toaletách –, je ženou a zostáva v ženskej väznici, z ktorej majú Adama Grahama premiestniť inam,” približuje bizarne odlišné rozhodnutie v prípade druhého násilníka.

https://twitter.com/jk_rowling/status/1618978569836969986?s=20&t=A3IGeHeRxidvXrDlP_eNyQ

J. K. Rowlingová v tretej časti pripomína výroky škótskej predsedníčky vlády Sturgeonovej, podľa ktorej “je smiešne si predstaviť”, že by sa niekto obliekal do ženských šiat, aby sa dostal k zraniteľným ženám a dievčatám. “Každý je tým, kým hovorí, že je. Spochybňovať toto je nenávisť,” zakončuje autorka románov pre mládež.

Na záver Rowlingová pripojila citát zo známeho románu 1984 od spisovateľa Georgea Orwella. “Strana vám prikázala poprieť to, čo sami vidíte a počujete. To bol posledný, najdôležitejší príkaz,” cituje autorka, prirovnávajúc progresívnu agendu k totalitnej vláde.

J. K. Rowlingová sa pre svoj postoj k LGBT problematike viackrát stala terčom kritiky a nenávistných prejavov. Za tvrdenia, že pohlavia sú iba dve, jej v minulosti na Twitteri napríklad priali, aby jej niekto do schránky doručil bombu. Sama je pritom feministkou a angažuje sa aj v pomoci obetiam sexuálneho násilia.

https://twitter.com/jk_rowling/status/1417031300498829315?s=20&t=kipTjH4w07Jwp-09cGjENw

Britská vláda nedávno avizovala, že zablokuje návrh zákona schválený škótskym parlamentom, ktorý by zjednodušoval zmenu pohlavia. Tú by bolo možné zrealizovať aj bez lekárskeho potvrdenia. Historicky prvé použitie práva veta voči Edinburghu oznámil britský minister pre Škótsko Alister Jack.

„Toto je priamy útok na náš demokraticky zvolený škótsky parlament a jeho schopnosť prijímať vlastné rozhodnutia v oblasti prenesených právomocí,“ uviedla premiérka Sturgeonová na Twitteri v reakcii na výrok ministra Jacka.


Ďalšie články