Začína sa príprava na ďalšiu zimu. EÚ plánuje nové terminály, chce dovážať viac LNG

Tanker Maria Energy (vpravo), naložený skvapalneným zemným plynom, sa nachádza na plávajúcom termináli – špeciálnej lodi Hoegh Esperanza – v nemeckom Wilhelmshavene v utorok 3. januára 2023. Foto: TASR/AP Tanker Maria Energy (vpravo), naložený skvapalneným zemným plynom, sa nachádza na plávajúcom termináli – špeciálnej lodi Hoegh Esperanza – v nemeckom Wilhelmshavene v utorok 3. januára 2023. Foto: TASR/AP

Európska únia plánuje do budúceho roka rozšíriť svoju kapacitu na príjem skvapalneného zemného plynu. Pokračuje tak v nahrádzaní dodávok z Ruska. Zároveň vyzýva firmy, aby neuzatvárali žiadne nové obchodné dohody o LNG s Ruskom.

„Pripravujeme sa posilňovaním infraštruktúry EÚ,“ uviedol na twitterovom účte podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič po stretnutí s medzinárodnými dodávateľmi plynu. Informoval, že blok plánuje zvýšiť počet terminálov na dovoz skvapalneného zemného plynu z 27 na 35.

Dodatočná infraštruktúra má pomôcť zmierniť obavy z nedostatku plynu a poskytne 27-člennej únii možnosť dovážať v budúcnosti viac LNG. Týmto krokom sa zvýši kapacita spätného splyňovania LNG zo 178 na 227 miliárd kubických metrov, informoval Šefčovič na Twitteri. Agentúra Bloomberg dopĺňa, že kapacity by mali byť pripravené do konca tohto roka.

Netýka sa to LNG z Ruska

Ruská invázia vo februári minulého roka vyvolala energetickú vojnu, keď Rusko v odvete za západné sankcie stoplo veľkú časť dodávok plynu a ropy na kontinent. Európa prežila energetickú krízu najmä vďaka miernej zime a zvýšenému dovozu LNG od spriatelených krajín. Paradoxne sa však zvýšil aj dovoz skvapalneného plynu z Ruska. Ten v roku 2022 stúpol o 35 percent.

Oznámenie o nových termináloch preto prišlo spolu s vyjadreniami európskej komisárky pre energetiku Kadri Simsonovej, ktorá európske firmy vyzvala, aby neuzatvárali žiadne nové obchodné dohody o LNG s Ruskom, keďže kontinent sa snaží do roku 2027 úplne zbaviť dovážanej ruskej energie, píše portál Business Insider.

„Vyzývam všetky členské štáty a všetky spoločnosti, aby prestali nakupovať ruský LNG a po uplynutí platnosti existujúcich zmlúv nepodpisovali žiadne nové zmluvy o dodávkach plynu s Ruskom,“ povedala na štvrtkovom zasadnutí EÚ.

Prvú skúšku Európa zvládla, druhou bude ďalšia zima

Mnoho krajín EÚ sa postupne od začiatku vojny na Ukrajine takmer úplne zbavilo ruského plynu, ďalšie drasticky znížili jeho dovoz a diverzifikovali dodávky. Európania prežili túto zimu najmä vďaka miernym teplotám a zvýšenému objemu dodávok skvapalneného plynu. Jeho hlavným dodávateľom boli Spojené štáty. Svoju časť práce odviedli aj úsporné opatrenia jednotlivých členských krajín zamerané na zníženie spotreby energie. Podľa Eurostatu klesla spotreba plynu v EÚ v období od augusta do januára o 19,3 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím v rokoch 2017 až 2022.

Teraz sa starý kontinent snaží pripraviť na ďalšiu zimu. Napriek dobrej správe, ktorou je zvýšenie kapacity na príjem LNG, treba vnímať realitu triezvo. Zostáva tu totiž viacero otáznikov. Mnohí upozorňujú na pravdepodobné zvýšenie ekonomickej aktivity v Číne po zrušení protipandemických opatrení. To výrazne posilní aj čínsky dopyt po plyne a tiež – čo je pre Európu kľúčové – dopyt po LNG.

https://standard.sk/326556/nie-putin-ale-skor-cinsky-dopyt-rozhodne-o-tom-ci-bude-v-europe-plynova-kriza/

Napriek tomu existujú slušné šance, že sa starému kontinentu podarí dobre zvládnuť aj ďalšiu zimu. Zásobníky ostali totiž naplnené na vyše 57 percent a zdá sa, že plynu by nakoniec mohlo byť dosť aj pred ďalším zimným obdobím. Je však ťažké odhadnúť jeho cenu vzhľadom na očakávaný tuhý konkurenčný boj s čínskymi subjektmi. Ceny už v auguste 2022 prekonali historické maximá, keď sa na kľúčových európskych burzách predávala megawatthodina plynu za vyše 300 eur. Európe v tejto súvislosti ostáva len dúfať, že čínsky dopyt po plyne sa nevráti na úroveň spred pandémie a spomínané cenové rekordy nebudú prekonané.


Ďalšie články