Trápenie Credit Suisse pokračuje. Švajčiarska centrálna banka jej požičia vyše 50 miliárd eur

Akcie európskych bánk, euro aj ceny ropy klesajú po páde akcií Credit Suisse Credit Suisse. Foto: TASR/AP

Obrovská banková korporácia Credit Suisse požiadala Švajčiarsku národnú banku o 50 miliárd frankov (50,8 miliardy eur) v snahe zastaviť krízu dôvery, ktorá spôsobila otrasy v globálnom finančnom systéme. Chce tiež odkúpiť približne 3 miliardy švajčiarskych frankov svojho dlhu v snahe zvýšiť svoju likviditu a upokojiť investorov deň po tom, čo cena akcií banky prudko klesla.

Švajčiarska národná banka ešte v stredu (15. marca) podvečer uviedla, že je ochotná poskytnúť Credit Suisse potrebnú likviditu po tom, čo akcie švajčiarskeho giganta klesli až o 30 percent. K výpredaju a prepadu cien akcií došlo po vyhlásení predsedu Saudskej národnej banky, významného akcionára Credit Suisse. Ten v stredu ráno vylúčil akékoľvek ďalšie investície do švajčiarskej banky.

Vo štvrtkovom (16. marca) rannom vyhlásení Credit Suisse uviedla, že prijala rozhodnutie „preventívne posilniť svoju likviditu“ požičaním si finančných prostriedkov od švajčiarskej centrálnej banky v rámci úveru a nástroja na poskytnutie krátkodobej likvidity. Banka tiež predloží ponuku na odkúpenie dlhu denominovaného v dolároch a eurách v hodnote do troch miliárd frankov.

https://standard.sk/332290/problem-nie-je-svb-ale-credit-suisse/

Generálny riaditeľ Ulrich Körner uviedol, že tieto opatrenia „demonštrujú rozhodné kroky na posilnenie Credit Suisse pri pokračovaní našej strategickej transformácie“. Körnerova reštrukturalizácia zahŕňala predaj časti investičnej banky Credit Suisse a zrušenie tisícov pracovných miest.

„Spolu s mojím tímom sme odhodlaní rýchlo napredovať a vytvoriť jednoduchšiu a sústredenejšiu banku postavenú na potrebách klientov,“ dodal Körner, ktorý bol vymenovaný za generálneho riaditeľa v júli.

Medzitým Saudská národná banka, hlavný akcionár Credit Suisse, uviedla, že „všetko je v poriadku“ a banka pravdepodobne nebude žiadať o ďalší kapitál.

Vyhlásenie švajčiarskej peňažnej korporácie nasledovalo po búrlivých dňoch na peňažných trhoch, počas ktorých obavy o finančné zdravie Credit Suisse otriasli svetovými trhmi, znepokojili regulačné orgány v Európe a USA a prinútili niektoré firmy prehodnotiť svoju angažovanosť v banke. Napätie spôsobilo v Európe aj pokles akcií veľkého množstva bánk.

https://standard.sk/331827/v-amerike-kolabuju-banky-ale-nie-je-to-repriza-roku-2008/

Ďalšie články