Prvé prieskumy po atentáte: Voľby do Národnej rady aj europarlamentu by vyhral Smer

Robert Fico Na snímke poslanci NRSR, zľava Richard Takáč, Robert Fico a Ľuboš Blaha (všetci Smer-SD) počas protestného zhromaždenia proti obrannej dohode s USA pred budovou Národnej rady SR 8. februára 2022 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Smer má šancu vyhrať eurovoľby, v najnovšom prieskume predbehol Progresívne Slovensko o necelé percento. Rozostup medzi druhým a tretím miestom Hlasu sa zväčšil. Aj parlamentné voľby by vyhral Smer pred progresívcami. Oproti eurovoľbám však výrazne stratilo hnutie Republika

Prieskum agentúry Ipsos pre Denník N výrazne kontrastuje s posledným uverejneným prieskumom agentúry AKO vypracovaným pre TV JOJ, z ktorého vyplynul osempercentný rozdiel medzi prvým a druhým miestom v neprospech Smeru.

Podľa aktuálneho prieskumu realizovaného na vzorke 1 139 respondentov medzi 14. a 21. májom by sa koaličný Hlas dostal na tretiu priečku, pričom by len tesne prekročil hranicu desiatich percent. Hnutie Republika by zaostávalo o niečo viac ako percento.

Prieskum, ktorého podstatná časť sa uskutočnila až po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica, ukázal, že kreslá v Európskom parlamente by získali aj Kresťanskodemokratické hnutie, SaS i Matovičovo Slovensko. Koaličná SNS by potrebné kvórum neprekročila.

Smer a PS by po takomto výsledku mali v europarlamente po štyroch kreslách, Hlas a Republika po dvoch, KDH, SaS a hnutie Slovensko by zastupoval jeden poslanec.

Agentúra Ipsos v rovnakom čase zisťovala aj preferencie v prípade volieb do Národnej rady. Aj v tomto prípade by triumfoval Smer so ziskom 25 percent. Druhí by skončili progresívci s 21 percentami, nasledovaní 14-percentným Hlasom.

Na štvrtom mieste by sa umiestnila SaS s 8 percentami a na piatom KDH s 7,1 percentami. Do Národnej rady by sa ešte tesne dostalo hnutie Republika s 5,1 percentami.

Pred bránami parlamentu by skončilo hnutie Slovensko s 4,9 percentami, maďarská Aliancia s 4,1 percentami a z Národnej rady by vypadla koaličná SNS s 3,5 percentami.

(min, mm)


Ďalšie články