Smer žiada zastavenie dodávok zbraní a neutralitu Ukrajiny

Poslanci zo Smeru chcú, aby slovenský parlament zatlačil na Európsku komisiu, aby presadzovala mierové riešenie vojny na Ukrajine namiesto dodávok zbraní.

Na snímke poslanci Smeru Juraj Blanár, Ladislav Kamenický, Robert Fico, Richard Takáč a Ľuboš Blaha. Foto: TASR/Jakub Kotian Na snímke poslanci Smeru Juraj Blanár, Ladislav Kamenický, Robert Fico, Richard Takáč a Ľuboš Blaha. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslanci zo strany Smer-SD Juraj Blanár a Ladislav Kamenický predložili do parlamentu návrh na prijatie uznesenia Národnej rady SR k mierovej stratégii riešenia rusko-ukrajinského konfliktu.

Opoziční poslanci konštatujú, že po porušení medzinárodného práva a ruskej invázii na Ukrajinu sa zmenila bezpečnostná situácia v Európe. Slovenská republika by podľa nich mala prostredníctvom parlamentu apelovať na Európsku komisiu, aby tá presadzovala mierové riešenie vojny.

Je to bytostne dôležité pre EÚ, pretože dôsledky majú a budú mať výrazný dosah na budúcnosť. Musí to byť jej prvoradý záujem. EÚ postupne vznikala ako mierový projekt po druhej svetovej vojne, a preto by mala predovšetkým a nepodmienečne presadzovať tento princíp aj v súčasnosti,“ konštatujú poslanci s tým, že predkladajú návrh Uznesenia k mierovej stratégii riešenia rusko-ukrajinského konfliktu.

Koniec dodávok zbraní na Ukrajinu

V návrhu uznesenia konštatujú, že tohtotýždňové ruské ostreľovanie energetickej infraštruktúry nášho východného suseda výrazne eskaluje napätie medzi obomi stranami. To sa vraj môže premeniť na dlhodobú vojnovú konfrontáciu s tragickými dôsledkami na civilné obyvateľstvo Ukrajiny“.

Konflikt podľa strany Smer nemá vojenské riešenie a masívne dodávky zbraní ukrajinskej armáde ho len predlžujú. Parlament by preto mal podľa ich názoru požiadať Európsku komisiu, aby vypracovala a vynaložila maximálne úsilie na presadenie mierovej stratégie ukončenia vojny na Ukrajine, využijúc pri tom plnú autoritu EÚ a jej dôležitých inštitúcií“.

Ukrajinu v NATO nechceme ťahá nás to do vojny

Mierová stratégia z pera Únie by podľa opozičných poslancov zabezpečila, že aj vlk bude sýty a aj ovca celá. Viedla by vraj ku kompromisu, ktorý bude garantovať územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny, ktorá po nelegálnych referendách o osamostatnení sa, ktoré zorganizovalo Rusko, prišla o pätnásť percent svojho územia. Zároveň by takáto pacifistická iniciatíva poskytla bezpečnostné záruky pre Ruskú federáciu. Poslanci dodávajú, že veľmi podstatným aspektom dokumentu je prísna vojenská neutralita Ukrajiny“.

Smeráci chcú, aby parlament rázne odsúdil spoločné vyhlásenie prezidentov stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO, ktoré 2. októbra podpísala prezidentka Zuzana Čaputová a podporila tým budúce členstvo Ukrajiny v NATO. Pripomínajú, že zmluva o NATO zamedzuje vstup do štruktúr Aliancie tým štátom, ktoré sú vo vojne, alebo majú sporné územia.

https://standard.sk/258174/prezidentka-caputova-presadzuje-navrh-ktory-moze-viest-k-priamej-vojne-nato-a-ruska/

Obídenie podmienok vstupu do NATO čisto z politických dôvodov by v praxi znamenalo priame zatiahnutie Slovenskej republiky do vojnového konfliktu na Ukrajine, čo nie je v súlade so žiadnym národnoštátnym záujmom Slovenska,“ konštatujú poslanci.

Prezidentka by sa podľa nich mala zdržať jednohlasných vyjadrení o podpore vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, lebo sme parlamentnou demokraciou a udeliť takýto súhlas je v kompetencii slovenských zákonodarcov.


Ďalšie články