Premiér Heger na pochode proti nenávisti držal dúhovú vlajku

V piatok sa v Bratislave uskutočnil pochod proti nenávisti v reakcii na teroristický útok z 12. októbra, počas ktorého neonacista zastrelil dvoch mužov pred gej barom Tepláreň. Podporiť LGBT komunitu prišli najvyšší politickí predstavitelia slovenskej scény.

Eduard Heger. Foto: Dano Veselský/TASR Eduard Heger. Foto: Dano Veselský/TASR

Nechýbala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá v reakcii na útok vyvesila pred Prezidentským palácom dúhovú vlajku. Spravila tak len pár dní po tom, čo parlament odmietol návrh zákona, ktorý by zakazoval vyvesovať dúhovú vlajku na štátne budovy.

Udalosť zorganizovanú iniciatívou Inakosť svojou účasťou podporili aj minister zahraničných vecí Rastislav Káčer či podpredseda europarlamentu a líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. „Slovensko nezostane čiernou dierou Európy na mape, ktorá je dúhová,“ povedal Šimečka a vyzval na uznávanie partnerských vzťahov LGBT ľudí.

Na akciu zavítal aj predseda vlády Eduard Heger. Ten síce solidaritu s komunitou nevyjadril vyvesením dúhovej vlajky pred úradom vlády, no na proteste dostal do rúk jej zmenšenú podobu. Fotografie sa rýchlo rozšírili na sociálnych sieťach.

https://standard.sk/262485/v-bratislave-sa-konal-pochod-proti-nenavisti-s-prejavom-vystupila-caputova-simecka-aj-majitel-teplarne/

Symbol LGBT aktivizmu mu podstrčila aktivistka a publicistka Hana Fábry. Za svoj čin si vyslúžila pochvalu a viacerí ju označili za hrdinku, vďaka ktorej “bude premiér na všetkých fotkách s dúhovou vlajkou”.

Eduard Heger sa za svoju prvotnú reakciu na terorizmus na Zámockej ulici ospravedlnil. Zavraždených totiž označil za ľudí s iným spôsobom života, a nie za gejov. „Chcem sa verejne ospravedlniť každému, koho sa dotkli moje slová, že nikto by sa nemal báť o život pre svoj ‚spôsob života‘,“ napísal na Facebooku. „Chcel som LGBTI komunite vyjadriť moju podporu, teraz vidím, že to nebol správny výber slov a svoju chybu priznávam,“ dodal na záver.

LGBT aktivistka Hana Fábry sa po minulých parlamentných voľbách vyjadrila, že “Slovensko by malo zmiznúť z mapy aj s jeho bohabojným národom”. Reagovala tak na neúspech koalície PS/Spolu, ktorá vo februári 2020 tesne neprekonala volebné kvórum.

https://standard.sk/262627/vnutena-samota-bratislavskeho-vraha/

Ďalšie články